Dvouhodinový film z tříhodinového? Netflix testuje funkci zrychleného přehrávání

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Mobilní aplikace Netflixu

0Zobrazit komentáře

Zrychlené nebo zpomalené přehrávání je poměrně standardní součástí funkční nabídky přehrávačů videa. Zavedení této možnosti do streamovací služby téměř výhradně zaměřené na filmy a televizní seriály se ale může stát okamžitě kontroverzní. Přesvědčuje se o tom Netflix, který oficiálně potvrdil, že ve své aplikaci na platformě Android funkci pro zrychlení a zpomalení videa skutečně testuje.

Před několika dny se v Netflixu na Androidu bez většího upozornění objevila nová nabídka – přehrávání původní rychlostí doplnily hodnoty 0,5x; 0,75x; 1,25x a 1,5x. Podle oficiálního stanoviska firmy se jedná zkrátka o experiment s novým způsobem interakce se službou.

Jak reportuje magazín Business Insider, na Twitteru se záhy začaly objevovat reakce známých filmařů. Prospekt nové funkce Netflixu vůbec nevnímají jako prosté zvýšení pohodlnosti používání služby, ale jako potenciální urychlení rozkladu zamýšleného diváckého zážitku.

Režisér Brad Bird (ÚžasňákoviMission Impossible – Ghost Protocol) napsal: „Další úžasně špatný nápad a další rána pro už tak upadající filmový zážitek. Proč na jednu stranu podporovat a financovat filmaře a na druhou ničit způsob prezentace filmů?“

Není to zdaleka poprvé, co se největší streamovací služba na světě do podobného „konfliktu“ se světem filmu dostává. Netflix dlouhodobě není příliš ochoten přistupovat na požadavky kinařů, aby se filmy po promítání na velkém plátně objevily na malých obrazovkách až za několik měsíců. Tento rozpor je jedním z důvodů, proč se ani drahým projektům služby často nedostává prezentace, jakou by si zasloužily.

Velká část diváků tisíce hodin práce filmařů už tak konzumuje prostřednictvím displejů svých telefonů. Zrychlování nebo zpomalování přehrávání by tak mohlo dále přispět ke ztrácení vnímané hodnoty uměleckých děl, jimiž filmy i seriály jsou.

Anticinefilská povaha funkce je obzvlášť zřejmá v kontextu blízkého vydání filmu The Irishman od Martina Scorseseho. Epický gangsterský film kritiky široce označován za jeden z nejlepších ve filmografii legendárního režiséra má totiž tři a půl hodiny.

Netflix však prozatím zdůrazňuje, že se jedná pouze o test, který může a nemusí mít za výsledek širokou implementaci nové možnosti.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym