Další těžká váha na investičním poli. České Credo otevírá svůj třetí fond, ve kterém má pro startupy 2,5 miliardy korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

ondrejbartosInsider

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, Partner v Credo Ventures

0Zobrazit komentáře

Jedna z nejstarších venture kapitálových společností v Česku oznámila otevření svého v pořadí již třetího investičního fondu. Credo Ventures v něm má pro startupy nacházející se ve fázi seed nebo Series A nachystaných 100 milionů eur, tedy více než 2,5 miliardy korun. Jde tak o největší VC fond svého druhu v regionu.

„Co se týče zakladatelů i startupů, středoevropský region dozrává. Vidíme zakladatele, kteří už za sebou mají úspěšné exity, a pěknou aktivitu vidíme i od diaspory – tedy zakladatelů, kteří žijí v USA nebo Velké Británii a mají za sebou zkušenost ze svých startupů nebo práce ve startupech. Z toho máme velkou radost. Ve třetím fondu sázíme mimo jiné i na tuto větší zralost, než kterou jsme viděli v začátcích Creda,“ říká Ondřej Bartoš, jeden z partnerů fondu.

Credo Ventures tak aktuálně pečuje již o tři fondy. První z nich s celkovým kapitálem 18 milionů eur se otevřel ještě v roce 2011, druhý s 53 miliony eur přibyl v roce 2015. Celková valuace firem, do kterých Credo v prvních dvou fondech investovalo, se pohybuje na úrovni osmi miliard dolarů.

credo-ventures-office-min

Foto: Jan Nechvíle

Sídlo Credo Ventures

Z toho však většinu tvoří rumunský jednorožec UiPath s aktuální valuací sedm miliard dolarů, což byla nejúspěšnější investice fondu. Mezi další velká jména z portfolia Credo Ventures, která se magické miliardové valuaci v dolarech pomalu blíží, patří například český technologický startup Productboard nebo německý Price fx, který má v Česku kompletní vývojový tým.

„Nejúspěšnější je v průběžných číslech zatím fond 2, a to hlavně díky UiPath, ale i dalším skvělým startupům jako Productboard, Price fx nebo Manta Tools. Ale i u fondu 1, který bude končit na konci roku 2022 a jsou v něm třeba Codapis, Photoneo nebo Oradian, nebo u fondu 3, kterého konec by měl být v roce 2028, jsme optimističtí a řadě firem se daří velmi dobře,“ hodnotí Bartoš.

V rámci třetího fondu už Credo stihlo investovat do desítky startupů, z toho jsou čtyři české, čtyři slovenské a po jednom z Polska a Rumunska. V některých případech nechce jmenovat konkrétní firmy, mezi veřejně oznámené investice patří například Goodvision, Spaceflow, LIV nebo Surglogs.

Investice od zakladatelů Avastu nebo RSJ

„Sice má každý ze startupů středoevropské zakladatele, polovina firem však byla založena zakladateli žijícími v USA nebo Londýně. Je to poměrně nový trend a znak stoupající vyspělosti středoevropských zakladatelů. Stále více z nich totiž zakládá firmu přímo ve Spojených státech nebo Velké Británii s tím, že ve střední Evropě mají primárně vývojářský tým,“ prozrazuje Andrej Kiska, další z partnerů Creda.

Credo Ventures i ve třetím fondu bude pokračovat ve stejném investičním zaměření, tedy nadále bude cílit středoevropské softwarové startupy, které mají od svých začátků globální ambice – ideálně prorazit ve Spojených státech.

andrejkiska

Foto: Jan Nechvíle

Jeden z partnerů v investičním fondu Credo Ventures Andrej Kiska

„Naší ambici je být ideálně prvním institucionálním investorem v každé firmě, kde investujeme. To znamená, že většinou investujeme v seed fázi, někdy Series A. Můžeme investovat od 50 tisíc eur do deseti milionů do jedné firmy,“ dodává Kiska. V přepočtu tak může Credo do dalších startupů poslat až čtvrt miliardy korun.

Podobně jako i v případě prvních dvou fondů, také do třetího vložilo peníze několik známých jmen. Podle našich informací jsou mezi nimi opět například zakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš nebo Jan Barta z Pale Fire Capital.

„Velkou část stále tvoří individuální investoři, do velké míry stejní jako ve fondech 1 a 2. Nicméně velkou radost máme také z toho, že se mezi investory zařadilo také pět zakladatelů úspěšných startupů, do nichž Credo investovalo z předchozích fondů,“ doplňuje Bartoš. Oproti předchozím fondům také přibylo více institucionálních investorů, k RSJ Private Equity nebo EIF se přidaly třeba britští Isomer Capital nebo polská nadace FN Alfa.

marie-havlickova-slevomat-top

Přečtěte si takéSlevomat chce pomáhat startupům z oblasti zdraví a ekologie. Na své obří tržiště pustí projekty jako Snuggs či DogsieSlevomat chce pomáhat startupům z oblasti zdraví a ekologie. Na své obří tržiště pustí projekty jako Snuggs či Dogsie

Oznámení vzniku miliardového venture kapitálového fondu přitom za poslední dobu v Česku není tak výjimečné. Kromě Credo Ventures například v září oznámil vznik fond Orbit Capital, který se jako první v regionu zaměřuje na venture debt financování, během léta vznikl i miliardový Nation 1 nebo nový fond Y Soft Ventures.

Mezi větší ryby patří například i Reflex Capital Ondřeje Fryce, který před rokem oznámil vznik dalšího fondu s kapitálem 1,3 miliardy korun, a za zmínku stojí i Corviglia Capital Fund, který má za cíl vybrat až 11 miliard korun na investice do fintech startupů v pozdějších fázích vývoje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym