Smíchovské nádraží se radikálně promění. Bude z něj moderní dopravní terminál, který zjednoduší přepravu po Praze

Michal PtáčekMichal Ptáček

smichov-a69_1-min

Foto: A69

Nová podoba Smíchovského nádraží

0Zobrazit komentáře

Okolí pražského Smíchova a zejména Smíchovského nádraží je už dlouhá léta trnem v oku nejen obyvatelů hlavního města, ale i volených městských zástupců. Zastaralost, zanedbanost a kriminalita dělají z okolí Smíchovského nádraží jednu z nejméně atraktivních lokalit v Praze. Tento nelichotivý fakt se ale brzy zřejmě radikálně změní.

Praha totiž vypsala výběrové řízení na nového projektanta, který by měl už v roce 2021 započíst v této lokalitě kompletní přestavbu. Jejím výsledkem bude zbrusu nový terminál, který propojí železnici, metro, tramvaje a autobusy a výrazně zkrátí přestupní vazby pro cestující. V místě zároveň vznikne P+R parkoviště a dojde také k rozšíření nástupní haly a úpravy přednádražního prostoru.

„Terminál Smíchov bude prvním skutečně moderním nádražím v Praze. Jedná se o unikátní projekt dopravního hubu, který zatím známe jenom ze zahraničí,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy.

smichov-a69_2-min

Foto: A69

Na Smíchově vyroste moderní dopravní terminál

„V minulosti se budovaly různé druhy nádraží na různých místech, autobusové na jednom, vlakové zase jinde. Naopak na Smíchově budou cestující moci na jednom využít dálkové, regionální i městské vlaky a autobusy, metro i tramvaje, a předtím odstavit auto na velkém P+R parkovišti,“ popisuje Scheinherr a dodává: „Vše bude navíc díky modernímu řešení budov jednoduché, bezpečné a přehledné. V Praze vznikne dopravní terminál budoucnosti.

Autobusy, náměstí a reprezentativní přednádražní prostor

Změny by se měly díky novince dočkat linky dálkových a příměstských autobusů, které v současnosti končí v ulici Na Knížecí a před Smíchovským nádražím. Po dokončení projektu se počítá s jejich přesunem do nového terminálu přímo nad nástupišti nádraží. Městské autobusy se naopak budou odstavovat v připraveném přednádražním prostoru.

zdenek-cendra-boxed

Přečtěte si takéChtěl jsem tržby 100 milionů, dnes peníze nejsou cíl, říká internetový miliardář Zdeněk Cendra v CzechCrunch PodcastuChtěl jsem tržby 100 milionů, dnes peníze nejsou cíl, říká internetový miliardář Zdeněk Cendra v CzechCrunch Podcastu

S velkými úpravami se počítá i u samotného a v současnosti velmi nereprezentativního okolí nádraží. Tento problém by měla vyřešit směs kroků v podobě nového uspořádání zastávek tramvají a autobusů, narovnání tramvajové tratě a jejího oddálení od okolních domů.

smichov-a69_6-min

Foto: A69

Součástí projektu bude i nové náměstí

V okolí ulice dojde také k vysazení nových stromů a v ulici Na Knížecí ke vzniku zbrusu nového náměstí. Tomu dopravně uleví i nové, k nádraží přidružené P+R parkoviště („zaparkuj a jeď“) s až tisíci parkovacími místy. Vjezd do něj totiž bude možný pouze z Městského okruhu.

Nová nádražní hala si ponechá svůj historický ráz

Nejdůležitějšími úpravami ale bezpochyby projde samotná nádražní hala. Město sice ponechá její historický ráz, ale v rámci studie od architektonického studia A69 Architekti počítá s jejím kompletním zastřešením a zároveň propojením dvou nádražních podchodů. Zároveň zde vznikne nová část s obchody a zázemím pro cestující, na které naváže nové administrativní křídlo, jež by mohlo být budoucím sídlem Správy železniční dopravní cesty.

smichov-a69_3-min

Foto: A69

Na Smíchově vyroste dopravní terminál budoucnosti

„Jsem rád, že autoři návrhu mysleli i na nové pěší propojení spojující ulici Nádražní a nově vznikající městskou čtvrť. Vzhledem k tomu, že se bude Smíchov rozrůstat, je dobře, že se modernizuje a zlepšuje i okolní doprava,“ dodává Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

K zahájení staveb by mělo dojít v roce 2021 a na rozdíl od původního plánu, kdy by mělo dojít k výstavbě po etapách, se nyní město rozhodlo nový terminál vybudovat v jedné fázi jako celek.

smichov-a69_7-min

Foto: A69

Nová nádražní hala

smichov-a69_8-min

Foto: A69

Nová nádražní hala

smichov-a69_5-min

Foto: A69

Podoba nového smíchovského terminálu

smichov-a69_4-min

Foto: A69

Noční pohled na nový smíchovský terminál

Diskuze (0)

Novinka

Anonym