Adieu. Travis Kalanick dává definitivní sbohem svému Uberu, který založil. Padajícím akciím firmy to může pomoci

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Spoluzakladatel Uberu Travis Kalanick

0Zobrazit komentáře

Když prodáte akcie své bývalé firmy za téměř tři miliardy dolarů, zní to jako skvělý obchod. Minimálně na papíře. V případě Travise Kalanicka to ale paradoxně tak velká výhra není, protože vše mohlo být ještě lepší. Spoluzakladatel Uberu se nicméně rozhodl v posledních měsících opustit vše, co ho ještě s firmou spojovalo, a to rychlostí blesku.

Zprávy o tom, že spoluzakladatel jednoho z největších startupů posledních let, prodává své akcie za více než dvě miliardy dolarů, se objevovaly již v průběhu prosince. A jak se nyní ukázalo, třiačtyřicetiletý Travis Kalanick se rozhodl s Uberem definitivně roztrhat všechna poslední pouta, jež ho s firmou vázala.

Od roku 2017 už totiž Kalanick v Uberu nepůsobí, respektive ho neřídí. Poté, co ho během zhruba osmi let dokázal vyšroubovat do závratných výšin a rozšířit do velké části světa, ho dohnaly vlastní problémy, přístup k zaměstnancům a problematická pověst.

Kalanick byl nakonec největšími investory donucen odstoupit z vedení své vlastní firmy, kterou v roce 2009 založil společně s Garrettem Campem, a od srpna 2017 Uber vede Dara Khosrowshahi, bývalý výkonný ředitel Expedie. Právě pod jeho vedením se Uber letos s velkým očekáváním podíval na burzu a byť u toho už Kalanick přímo nebyl, pořád mu na osudu jeho bývalé firmy velmi záleželo.

Dara Khosrowshahi

Foto: Uber

Dara Khosrowshahi, CEO Uberu

Důvod je prostý. Travis Kalanick byl totiž až do květnového IPO, tedy úvodního úpisu akcií na burze, druhým největším individuálním akcionářem. Když tak Uber při ceně 42 dolarů za akcii na newyorskou burzu při tradičním zvonění vstupoval, sledoval to jistě pozorně i sám Kalanick. Jednak z toho důvodu, že vlastnil plno akcií, a navíc byl stále ještě členem představenstva.

Bohužel pro něj i pro celý Uber se však firmě první měsíce na burze vůbec nedařily. Akcie pod tickerem UBER byly jedny z nejhůře performujících v letošním roce vůbec. Aktuálně se obchodují jen lehce nad 30 dolary a v posledních měsících klesly až k hranici 25 dolarů za kus.

miky-skoda

Přečtěte si takéOd LowCost Race k X-Challenge. Pomocí výzev chceme změnit Česko k lepšímu, říká zakladatel Miky ŠkodaOd LowCost Race k X-Challenge. Pomocí výzev chceme změnit Česko k lepšímu, říká zakladatel Miky Škoda

Právě když se dostaly blízko svého historického minima, což proti IPO představovalo propad o téměř 40 procent, začal podle dostupných informací prodávat své akcie také Travis Kalanick. Začátkem listopadu totiž uběhla 180denní lhůta, kdy držitelé akcií Uberu po vstupu na burzu nemohli své podíly prodávat. A Kalanick byl při prodeji skutečně rychlý.

Jak se nyní ukázalo, spoluzakladatel Uberu se rozhodl, že se do konce roku zbaví úplně všech svých akcií, a dokonce odstoupí i z představenstva firmy. Do další etapy svého života si odnese podle odhadů zhruba 2,7 miliardy dolarů, které prodejem veškerých akcií získal.

Podle amerického magazínu Forbes nyní Kalanickovo jmění představuje právě 2,7 miliardy dolarů. Jak ovšem připomněl deník New York Post, ještě letos v březnu měl mít Kalanick čisté jmění až ve výši 5,8 miliardy dolarů, což jen potvrzuje, že se z jeho strany nejednalo o tak pohádkový prodej, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Spoluzakladatel Uberu Travis Kalanick

„Uber byl součástí mého života posledních deset let. S koncem dekády a při skutečnosti, že je již nyní firma na burze, se mi zdá jako dobrý moment, abych se soustředil na můj současný byznys a filantropii,“ uvedl Travis Kalanick ve svém prohlášení, kde prozradil, že s Uberem ho nebude pojit již žádný akciový podíl, ani pozice v představenstvu, odkud oficiálně odejde na konci roku.

„Jsem pyšný na to, čeho všeho Uber dosáhl, a budu mu nadále fandit od postranní čáry,“ dodal Kalanick, který jednu svou byznysovou kapitolu definitivně uzavírá a začíná se pouštět do nové. Nová kapitola ovšem čeká také na samotný Uber, který se nyní nadobro odstřihne od svého kontroverzního spoluzakladatele, a podle některých analytiků mu to může pomoci i na burze.

V reakci na Kalanickův odchod, jehož přítomnost v představenstvu prý nadále představovala jisté rozrušení, to uvedli analytici Ygal Arounian a Dan Ives ze společnosti Wedbush. „Věříme, že nyní je to o Darovi a spol., aby Uber po dosavadní složité cestě natočili dobrým směrem pro rok 2020 a dále,“ míní analytici s tím, že akciím ublížil i jejich masivní výprodej spojený s vypršením zmíněné lhůty.

„Jen málo podnikatelům se podařilo vybudovat něco tak hlubokého, jako dokázal Travis Kalanick s Uberem. Jsem nesmírně vděčný za Travisovu vizi a houževnatost při budování Uberu a za jeho expertízu v roli člena představenstva. Všichni v Uberu mu přejeme vše nejlepší,“ uvedl k odchodu spoluzakladatele firmy její současný šéf Dara Khosrowshahi.

Kam se Kalanick dále vrtne, je již nyní jasné. V posledních měsících totiž začíná nabírat na obrátkách jeho nový byznys zvaný CloudKitchens, v rámci kterého Kalanick buduje kuchyně, jež pak následně pronajímá restauracím, které například potřebují více prostoru k odbavení jídel pro rozvozy, i třeba přes Uber Eats a další.

Téměř tři miliardy dolarů, které Kalanick získal prodejem akcií Uberu, se mu tak jistě budou hodit. Do CloudKitchens dosud poslal 300 milionů dolarů ze svého a dalších 400 milionů dolarů přihodil saúdskoarabský státní investiční fond. K tomu se chce navíc Kalanick v rámci svého fondu 10100, který založil loni v březnu, soustředit vedle byznysových investic také na filantropii. Je tedy jasné, že o něm i v příští dekádě uslyšíme.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym