První web vytvořil v šesti letech. Dnes je Matyáši Boháčkovi 15 let a boduje s aplikací proti fake news

Peter BrejčákPeter Brejčák

matyasInsider

Foto: Jan Kovy

Matyáš Boháček

0Zobrazit komentáře

Mladí aktuální dění moc nesledují, a když už ano, až polovina z nich nedokáže poznat rozdíl mezi komerčním a zpravodajským sdělením, navíc často věří nejrůznějším fake news. Na to ve svém vlastním průzkumu přišel patnáctiletý Matyáš Boháček, který se proti tomu rozhodl bojovat a vyvinul vlastní mobilní aplikaci.

Dalším alarmujícím číslem pro Boháčka bylo, že jen čtvrtina jeho vrstevníků a podobný počet lidí ze starší generace čerpá zprávy z více než jednoho zdroje. „Věří tak fámám, jakože je v Česku 200 tisíc migrantů, nebo že vypitím kávy s mlékem vykadíte tlusté střevo. Ač jde v tomto případě o extrémy, podobných nepravd je na internetu plno a člověk se v nich lehce ztratí,“ říká mladý programátor.

Matyáš Boháček proto vyvinul aplikaci Newskit, která shrnuje zprávy z důvěryhodných českých zdrojů, například z Aktuálně.cz, České televize, ČTK, Deníku N či iRozhlas.cz, a pro uživatele vybírá díky statistikám a strojovému učení ta nejrelevantnější témata, ke kterým posílá také notifikace.

13-newskit-full

Foto: Jan Kovy

Matyáš Boháček během prezentace aplikace Newskit na AppParade

„Aplikaci jsem napsal, rodiče mi koupili licenci do App Storu a já chtěl výsledek nahrát, ale nešlo to. Přemýšlel jsem proč, a pak mi došlo, že jsem se žádného zdroje nezeptal, jestli můžu jejich zprávy používat,“ popisuje Boháček své vývojářské začátky.

„Sice jsem začal pochybovat, že dá někdo povolení tehdy čtrnáctiletému klukovi, ale zkusil jsem všechna vytipovaná média obepsat a všichni souhlasili. A tak vznikla aplikace Newskit. Dnes má na App Storu hodnocení 4.6 a přestože jsou možná půlka z toho moji rodiče, já jsem spokojený,“ usmívá se Boháček.

Začátky na počítači u babičky

Aplikace funguje bezplatně, a tak z ní mladý student a vývojář nic nemá a ani její monetizaci do budoucna neplánuje. Jeho cílem je vytvořit objektivního prostředníka pro důvěryhodné zdroje, přičemž zpeněžením by Newskit mohl své unikátní postavení ztratit.

pricefx-team

Přečtěte si takéNěmecký Pricefx, který vyvíjejí Češi, pomáhá naceňovat produkty a nabírá dalších 600 milionů korunNěmecký Pricefx, který vyvíjejí Češi, pomáhá naceňovat produkty a nabírá dalších 600 milionů korun

Boháček již navíc za svou práci stihl získat i ocenění. Ze všech zúčastněných projektů Newskit vyhrál cenu diváků na nedávné přehlídce aplikací AppParade. „Na AppParade udělujeme dvě ceny. Tu první dává odborná porota a druhou, neméně důležitou kategorií je hodnocení diváků, kteří zatím nejvíce cení projekty, jež jim dávají smysl,“ popisuje Vratislav Zima, CEO pořádajícího vývojářského studia Synetech a porotce soutěže.

Boháček začal s programováním již v šesti letech, kdy na počítači své babičky vytvořil svou první webovou stránku. „Od té doby jsem si s kódováním tak nějak hrál, začal chodit na kroužek a zkoušel další jazyky a technologie. Později už jsem se začal učit nové věci sám z internetu, tak jsem se třeba dostal k vývoji pro iOS,“ popisuje pro CzechCrunch.

29-matyas-winner-sam

Foto: Jan Kovy

Matyáš Boháček s aplikací Newskit vyhrál cenu diváků AppParade

Dnes si tak Matyáš Boháček veškeré programování a designování většinově obstarává sám. Po implementaci nových funkcí nebo po jiných úpravách se o pomoc obrací o své nejlepší kamarády, kteří mají v mobilech beta verze a nabízejí tak bezprostřední zpětnou vazbu.

Newskit je aktuálně dostupný jen pro uživatele s iPhony, kterých si aplikaci stáhlo kolem 300, z čehož přibližně stovka tvoří aktivní měsíční uživatele. Na verzi pro Android se pracuje, priority dalšího rozvoje však vidí Boháček jinde.

„Mám spousty plánů a nových funkcí, na kterých pracuji. Aktuálně třeba nasazuji vylepšené strojové učení, které se postupně učí, jaká témata vás zajímají, a podle toho v průběhu dne nabízí ty nejrelevantnější zprávy přímo pro vás,“ prozrazuje další směřování.

„Newskit bude také brzy díky umělé inteligenci schopný rozpoznávat zprávy, které se budou týkat stejné události či tématu, a u článku vám tak vždy nabídne alternativy z jiných zdrojů. Budete tak mít opravdu objektivní pohled na věc. To jsou ty nejbližší novinky, ale v plánu je i mnoho dalších,“ dodává Boháček.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym