Zaklínač je týden po vydání nejžádanějším seriálem na světě. Netflix tak má konečně vlastní populární temné fantasy

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

the-witcher-geralt-of-rivia-henry-cavill-netflix-trailer-edited

Foto: Netflix

Henry Cavill jako Zaklínač rozhodně zaujal

0Zobrazit komentáře

Zaklínač polského spisovatele Andrzeje Sapkowského patří k nejznámějším dílům žánru fantasy a zejména po úspěchu Hry o trůny tak byla jen otázka času, kdy se kromě herního dočká také filmového nebo seriálového zpracování. Když byl pak do hlavní role obsazen známý představitel nového Supermana Henry Cavill, naplno se rozputaly diskuze o tom, jak bude verze od Netflixu vypadat. Vypadá draze, temně, krvavě a diváci se jí momentálně nemohou nabažit.

Jen co byl do světa vypuštěn poslední díl Disneyho hitu The Mandalorian, korunu nejžádanějšího seriálu převzal opět Netflix. Svůj nejambicióznější projekt za několik let chytře zpřístupnil paralelně se závěrem hlavního taháku svého nového rivala, který je nejspíš nejslibnější novou streamovací službou roku 2019.

Zaklínač nemá baby Yodu a snad žádné momenty, ze kterých by šlo zaručeně vytvořit virální memy (snad kromě jedné písně barda Marigolda). K zábavě prakticky pro celou rodinu stanoví zcela opačný typ podívané po vzoru například vlajkových seriálů HBO.

I přes věkem omezené publikum mu nicméně stačil pouhý týden na to, aby popularitu jednoho z nejdiskutovanějších televizních počinů roku překonal. Odhady zájmu přitom na základě čísel sledovanosti a interakcí na sociálních sítích opět poskytla pro magazín Business Insider analytická společnost Parrot Analytics. Její čísla jsme naposledy citovali právě při označení Mandaloriana za nejžádanější seriál na světě.

the-witcher-netflix

Foto: Netflix

Tři hlavní postavy Zaklínače, čarodějka Yennifer, Geralt z Rivie a princezna Ciri

Úspěch Zaklínače je zajímavý zejména v tom kontextu, že ačkoliv se jedná o poměrně známý příběh podpořený rozšířeností knih a her, přeci jen popkulturou neproniká zdaleka tak jako Star Wars. Pravděpodobně mu značně pomohla žánrová asociace s Hrou o trůny, která je stále jedním z etalonů vlivu seriálu na mainstreamovou kulturu.

Při těchto úvahách je nakonec třeba pamatovat na samotné platformy, na nichž byly oba seriály vydány. Disney+ sice okamžitě zaznamenalo obrovský nárůst počtu předplatitelů, Netflixu s téměř 160 miliony předplatitelů ale v tomto ohledu stále není ani zdaleka schopno konkurovat.

V rámci Netflixu samotného se Zaklínač za pouhý týden vyhoupnul na druhé místo mezi nejpopulárnějšími seriály a na šesté místo mezi nejpopulárnějším obsahem, hned za Scorseseho Irčana. Třetí řada Stranger Things pak je na vrcholu prvního a na druhém místě druhého žebříčku, kterému dominuje film Vražda na jachtě.

Netflix oblíbenost dosti netradičně měří podle počtu účtů, které si pustily alespoň dvě minuty daného pořadu za prvních 28 dnů od jeho vydání. S tradičními čísly sledovanosti televize tuto metodu tedy lze srovnávat jen těžko.

Popularita Zaklínače se zajímavým způsobem propojuje také s hrou, která díky hrané verzi příběhů získala nejvíce aktivních hráčů za celou svou historii. Před vydáním díla Netflixu přitom naopak patřila k jedním z hlavních katalyzátorů očekávání.

Jak informoval web Kotaku, počet aktivních hráčů čtyři roky staré hry Zaklínač 3: Divoký hon na Steamu týden po vydání seriálu vystoupal až o 93 % oproti předchozímu měsíci na 94 tisíc. Podobně i na Twitchi se čísla sledovanosti hry zvýšila mnohonásobně a vynesla ji na 63. nejpopulárnější a 45. nejstreamovanější titul.

Zajímavé však bude sledovat, jak dlouho si vzhledem k distribučnímu modelu Netflixu svůj současný status seriálový Zaklínač udrží. Společnost ho prý původně zvažovala vydávat po jedné epizodě týdně, aby tak prodloužila aktivní zájem veškerého publika. Vydávání celé řady najednou na druhou stranu může okamžitě krátkodobě způsobit větší diskuzi a zájem, ty však mohou také rychleji opadnout. Před Mandalorianem ovšem stály na vrcholu zájmu o seriály Stranger Things, jejichž třetí řada vyšla už v červenci letošního roku.

Novinka Netflixu se bude muset spoléhat, že v divácích vyvolá dostatečně silnou reakci a vytvoří dostatečně silné emoční pouto na to, aby si na ni vzpomněli i za nějaký čas. Stranger Things se to povedlo osmdesátkovou atmosférou, ikonickou hudbou a sympatickými postavami. Zaklínač má silnou atmosféru, v rámci televizní produkce ale není v tomto ohledu stejně unikátní. Totéž pak platí pro postavy, které jsou však poměrně komplikované a mají tedy alespoň potenciál se vrýt do paměti.

witcher2

Foto: Katalin Vermes/Netflix

Henry Cavill v seriálu Zaklínač od Netflixu

Nejednoznačné postavy uprostřed velkého fantasy světa na ploše mnoha hodin drahého seriálu samozřejmě nevyhnutelně opět podněcují srovnání s Hrou o trůny. Na rozdíl od ní nicméně volí Zaklínač výrazně odlišnou strategii vyprávění. Seriál HBO v zásadě hned v úvodních dílech nastavil jasný cíl, k němuž pak všechny příběhové linky postupně směřovaly. Takto nastavená premisa pak operovala s postupným odhalováním pravidel světa a zvyšováním jejich komplexnosti.

Zaklínač naproti tomu diváka na začátku uvrhá do jemu zcela neznámého světa, přičemž vodítkem mu jsou, bez předchozí obeznámenosti s univerzem, pouze znalosti vycházející z žánru. Tento koncept je spojen s do určité míry epizodickým vyprávěním, kdy v každém dalším dílu čeká Geralta nové dobrodružství. Jsou zde sice přítomny i spojovací dějové linie, vedle nových monster a představování hluboké historie světa jsou ale přinejmenším ze začátku spíše upozaděny.

Epizodické vyprávění, kdy Geralt přijede do nového města a dostane nový úkol zahrnující v mnohém samostatný příběh, může působit příliš zkratkovitě. Zorientovat se v často složitých souvislostech bez předem ustanovených vodítek je navíc pro diváka bez znalosti předlohy náročné. Přesto se seriálu v několika případech daří tento koncept naplnit a poskytnout silný zážitek.

Později se jednotlivé příběhy a dějové linie začnou více propojovat, vzhledem ke zvolené strategii rychlého a málo motivovaného sdělování informací ale opět vytvářejí poněkud nepřehledný celek.

Právě nesoudržnosti světa a matoucí vyprávění se týká velká část kritiky novinářů, kteří si podle čísel serverů RottenTomatoes a Metacritic Zaklínače příliš neoblíbili. Vzhledem k distribučnímu modelu je však nakonec stejně mnohem důležitější spokojenost diváků. Ta je podle stejných webů, IMDb i českého ČSFD vysoká, ačkoliv nedosahuje pozitivity reakcí na Mandaloriana, Stranger Things ani Hru o trůny.

Plány na natáčení druhé řady Zaklínače Netflix potvrdil nedávno, přičemž se jednalo pouze o formální ohlášení záměrů předcházejících vydání seriálu. Diváci si na ni naneštěstí budou muset kvůli jiným projektům herců a náročnosti produkce počkat až do roku 2021.

Pro fanoušky temných fantasy to znamená téměř dva roky čekání na něco podobně velkého. Pán prstenů od Amazonu se totiž také chystá až na rok 2021 a přesnější plány na další seriálové příběhy ze světa Hry o trůny zatím nejsou známy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym