Český dokument V síti boří rekordy. Chování sexuálních predátorů na internetu vidělo za víkend přes 115 tisíc lidí

Filip HouskaFilip Houska

v-siti-3

Foto: V síti/Facebook

Herečky Anežka Pithartová, Tereza Těžká a Sabina Dlouhá

0Zobrazit komentáře

V kinech od čtvrtka běží jeden z nejočekávanějších českých dokumentů posledních let. Jmenuje se V síti a jeho smyslem je odhalit hrůzné chování sexuálních lovců vůči nezletilým dívkám i chlapcům, které se dnes a denně děje na internetu. A protože jde o ožehavé téma, dal se očekávat zvýšený zájem diváků, o čemž svědčí i rekordní čísla za úvodní víkend – během něj dokument vidělo přes 115 tisíc lidí.

Námět na tento snímek se v hlavě dokumentaristy a režiséra Víta Klusáka začal rýsovat už v roce 2017. Tehdy se s kolegyní Barboru Chalupovou zaměřil na problematiku internetového zneužívání dětí ze stran dospělých, kteří bez jakýchkoliv zábran posílali nezletilým dívkám své intimní partie a na oplátku od nich vyžadovali to stejné.

Na rozdíl od zdlouhavého hledání potenciálních predátorů se však do těchto vod pustili na vlastní pěst, respektive přes falešný profil dvanáctileté dívky Týnušky, u kterého si chtěli ověřit, jak závažná tato situace je. Poté, co za zhruba pět hodin od vytvoření profilu dívku oslovilo 83 mužů se sexuálními výzvami, se dvojice tvůrců rozhodla, že to může být ideální námět pro plnohodnotný, oči otevírající dokument.

klusak-1

Foto: Aerofilms

Režisér a dokumentarista Vít Klusák

Rozjela se kampaň na crowdfundingovém portálu HitHit, kde tým vysbíral přes tři miliony korun z původního 850tisícového minima, a následně započalo natáčení. Ve svých studiích vybudovali tři dětské pokojíčky a do každého z nich posadili profesionální (již plnoletou) herečku, která před internetovými predátory hrála dvanáctiletou školačku. Jakmile pak vyšel první trailer, bylo jasné, že půjde o zásadní počin.

Trabant dojel. V síti uvízlo zhruba šestkrát tolik lidí

V síti se po dlouhém očekávaní dostalo na plátna kin ve čtvrtek 27. února a pravděpodobně ani samotní tvůrci netušili, o jakou jízdu půjde. Za úvodní víkend totiž zcela jednoznačně překonal dobrodružný snímek Trabantem do posledního dechu, který měl dosud v českých kinech jakožto dokument nejlepší start za první dny – konkrétně 18 tisíc platících. V síti za stejnou dobu zvládlo zasáhnout přesně 115 245 diváků.

Jde tak nejen o zatím nejúspěšnější start českého dokumentu v dějinách, ale také o nejlepší úvod v tuzemských kinech v žánru celosvětových dokumentů – V síti překonalo i Michael Jackson’s This Is It z roku 2009, který měl během zahajovacího víkendu 91 824 diváků.

„Do kin se na snímek přišlo podívat přes 115 tisíc diváků, což je číslo srovnatelné s českými hranými komerčními hity. Jedná se o historicky nejlepší první víkend dokumentu v českých kinech a devátý nejlepší první víkend českého filmu,“ uvádí distributor filmu Aerofilms na svém Facebooku a naznačuje, že může jít o jeden z nejúspěšnějších českých dokumentů vůbec.

Číslo okolo 115 tisíc diváků ovšem platí pro explicitní verzi dokumentu, která vyobrazuje praktiky sexuálních lovců v celém rozsahu. Aerofilms do oběhu pustili i cenzurovanou a méně drsnou variantu V síti: Za školou určenou pro mladší diváky, jež může sloužit i jako „manuál“, čemu se na internetu vyvarovat. U ní je návštěvnost zhruba o osm tisíc nižší, ale i tak jde o nevídaný úspěch.

Překoná Občana Havla?

Zajímavé srovnání se také nabízí při pohledu na nejúspěšnější starty českých filmů v novodobé historii. V síti je totiž na šestém místě, přičemž lepší jsou jen Anděl Páně 2, Ženy v běhu, Babovřesky, Tři bratři a Kajínek.

Pokud navíc nové dílo udrží své tempo, mohlo by být vážnou hrozbou pro dosud nejúspěšnější český dokument v historii pod názvem Občan Havel z roku 2007, který mapuje prezidentské období Václava Havla. Na něj tehdy do kin přišlo zhruba 159 tisíc diváků.

„Přál bych si, aby náš film rozpoutal celospolečenskou diskuzi, která by ústila v pozitivní nápady, jak děti v online prostředí ochránit nejen před zneužívači, ale i před jimi samotnými. Nesmí se totiž zapomínat, že jsou to i děti, kdo jde často těm nebezpečným situacím naproti,“ dodává k filmu režisér Vít Klusák.

v-siti-4

Foto: V síti/Facebook

Oficiální plakát k dokumentu V síti

Diskuze (0)

Novinka

Anonym