Londýnští policisté zatkli první osobu díky technologii na rozpoznání obličejů. Budí to však kontroverze

Jiří SvobodaJiří Svoboda

police2

Londýnská metropolitní policie

0Zobrazit komentáře

Je už veřejným tajemstvím, že čínský komunistický režim ve velkém šlápnul do technologií na rozpoznání obličeje a s miliony kamer tak umí efektivněji sankcionovat obyvatele. Kontroverze tak provází i pilotní start rozpoznávání obličejů ve Velké Británii.

Londýnští policisté v lednu oznámili, že nasadí v desetimilionové metropoli kamery schopné obličeje rozeznat. Koncem února už dali vědět o první zatčené ženě, kterou se automaticky podařilo identifikovat a poslat upozornění policistům.

Pětatřicetiletou ženu zatkli policisté 27. února v podvečer poté, co se bez omluvy nedostavila k soudu. Kamery ji zachytily na Oxford Street, jedné z nejfrekventovanějších ulic britského hlavního města. Právě na taková místa se britští policisté ve zkušebním provozu zaměřili.

police1

Londýnská metropolitní policie

Metropolitní policie si podle svých slov uvědomuje potencionální kontroverznost technologie, proto se snaží o co největší transparentnost a fungování technologie popisuje na svém webu. Kolemjdoucí na místech s novými kamerami upozorňuje, že procházejí zónou, kde jsou skenováni, a taktéž zveřejnila čísla, která dosavadní fungování více popisují.

Podle nejčerstvějších údajů kamery oskenovaly přes 8 600 obličejů, přičemž vyprodukovaly sedm chybných udání a jedno, ono zmíněné, správné. Metropolitní policie je s technologií spokojená a tvrdí, že je přesná a bez etických předsudků (například že by rozeznávala více lidi s jinou barvou pleti).

Jiná metrika, jiná přesnost

Nezávislý report pro deníky Sky News a The Guardian ale přišel díky jiné metrice se zcela jinými čísly. Zatímco policisté porovnávají celkový počet oskenovaných případů s počtem správných a nesprávných tipů (chybovost jen 0,1 %), výzkumníci z Univerzity z Essexu porovnávají pouze poměr mezi správnými a nesprávnými tipy – v tomto případě došli k chybovosti až 81 %.

Vycházeli z dat z šesti zkoušek technologie z předchozí doby. Zde technologie našla 42 tipů, z nichž bylo 8 správných. Čtyři lidé se policistům ztratili v davu, takže jejich identita nemohla být nikdy ověřena.


Problém je také s informovaností veřejnosti, respektive souhlasem lidí, kteří jsou technologií skenováni. Metropolitní policie dává kolem oblastí, kde technologii zkouší, cedule, které na přítomnost moderních kamer upozorňují. Explicitní souhlas ale chybí, stejně tak jako explicitní zákon, který by zavádění technologie povoloval.

Podle odborníků sestavující report zmíněný výše je vysoká šance, že pokud by byla technologie napadena u soudu, tak neustojí. První z takových žalob, s níž se na soud obrátil občan z jižního Walesu, ale neuspěla.

corona-1

Přečtěte si takéBez paniky a zběsilých reakcí. Pivo Corona kvůli koronaviru mediálně trpí, díky svému tichému marketingu ale vyhráváBez paniky a zběsilých reakcí. Pivo Corona kvůli koronaviru mediálně trpí, díky svému tichému marketingu ale vyhrává

Speciální pozornost se v tomto tématu věnuje Číně, která už je díky stovkám milionům moderních kamer nazývána dystopickým policejním státem. Jak uvádí deník Daily Mail, v důsledku rozšíření nákazy koronavirem navíc čínské firmy vyvinuly technologii, která dokáže obličej rozpoznat, i když je z části zakrytý rouškou.

Mluvčí českého policejního prezidia David Schön pro CzechCrunch uvedl, že v případě České republiky zatím o podobných aktivitách nejsou žádné informace.

Google pro regulaci, Microsoft proti

Názory na rozpoznávání obličejů rozdělují nejenom společnost, ale i giganty technologického průmyslu. V lednu Evropská komise představila návrh, který počítá s dočasným pětiletým zákazem rozpoznávání obličejů na veřejnosti, aby zákonodárci získali časové okno na vznik lepší legislativy.

Za tento návrh se následně postavil šéf Googlu Sundar Pichai, proti byl naopak prezident Microsoftu Brad Smith. Ten tvrdí, že je jen jedna metoda jak udělat technologii lepší, a to sice ji zkoušet a používat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym