Avast posílá na boj s koronavirem přes 620 milionů korun. Podpoří české plicní ventilátory i vývoj vakcíny

ondrej-vlcek-avast-top

Foto: Avast

Ondřej Vlček, CEO Avastu

0Zobrazit komentáře

Avast má s viry mnoho zkušeností, a přestože se jedná o viry počítačové, bojovat chce i s těmi skutečnými. Jeho Nadační fond se rozhodl poskytnout celkem 25 milionů dolarů, tedy zhruba 625 milionů korun, na výzkumné projekty spojené s bojem proti onemocnění COVID-19, které teď nový typ koronaviru šíří po celém světě.

Avast se viru, který značným způsobem utlumil rychlost provozu na naší planetě, rozhodně nezalekl. Stejně jako u celé řady dalších firem si i jeho zaměstnanci museli zvyknout na nový online způsob vykonávání své práce, což ostatně ve svém komentáři popisovala sama bezpečnostní ředitelka Avastu.

A rekordní výsledky za první kvartál dokazují, že tyto změny, ani celý koronavirus Avast zatím příliš nerozházel. Tržby ve výši 5,3 miliardy korun spolu se ziskem 3 miliard korun jsou důvodem, proč mohou být v klidu i akcionáři Avastu, jelikož společnost neplánuje žádné změny ve vyplácení dividend.

avast-office-praha-hq-min

Foto: Avast

Pražské sídlo Avastu

Avast je navíc finančně natolik silný, že mu zbývá i dostatek prostředků na podporu vědeckého výzkumu a inovací v oblasti boje s onemocněním COVID-19.

„Jsme přesvědčeni, že nejrychlejší způsob, jak z krize ven, povede přes opravdový vědecký výzkum a inovace. Jedině systematický a dobře financovaný přístup k testování, léčbě a vakcinaci povede k uvolnění karanténních opatření a v konečném důsledku k záchraně více životů a minimalizaci ekonomických ztrát,“ uvedl na firemním blogu Ondřej Vlček, CEO Avastu.

Avast proto začal hledat programy a iniciativy, které by mohl finančně podpořit a volba nakonec padla na koalici COVID-Zero, zastřešenou fondem Wellcome. Tento projekt se snaží shánět finanční prostředky na podporu testování, léčby a vakcinace skrze vědecký výzkum. Avast se jej rozhodl podpořit částkou ve výši 20 milionů dolarů, tady zhruba půl miliardou korun.

Celkem 12 milionů dolarů z celé této částky poputuje na program Therapeutics Accelerator, který byl spuštěn v březnu tohoto roku a stojí za ním i nadace Billa a Melindy Gatesových, kteří taktéž ve velkém podporují projekty bojující s koronavirem. Sám Bill Gates ostatně o podobném potenciálním ohrožení, které na lidstvo čeká, již dlouho mluvil a nyní se ve svých činnostech neorientuje na nic jiného než na pomoc v boji proti dalšímu šíření viru.

ondrej-vlcek-avast3

Foto: Avast

Ondřej Vlček, CEO Avastu

Druhá část daru Avastu, tedy 8 milionů dolarů, poputuje do CEPI, přední světové organizace ve výzkumu a vývoji vakcín. Ta se snaží devíti paralelními způsoby nalézt vakcínu proti COVID-19, což je rychlý, ovšem velice nákladný postup. Cílem CEPI je nalézt tuto vakcínu v příštích 12 až 18 měsících.

Peníze z Nadačního fondu Avastu ovšem neputují pouze do zámoří, ale pomáhají i některým tuzemským projektům. Svůj volný čas a technologické znalosti do některých z nich přinášeli sami zaměstnanci Avastu a také celá firma rozjela několik podpůrných projektů.

tomas-cupr-rohlik-boxed2

Přečtěte si takéTomáš Čupr získal na rozvoj Rohlíku dalších 166 milionů korun. Novou várku dluhopisů vyprodal za 48 hodinTomáš Čupr získal na rozvoj Rohlíku dalších 166 milionů korun. Novou várku dluhopisů vyprodal za 48 hodin

Podařilo se jí například doručit milion roušek určeným zdravotníkům a zdravotnickým či neziskovým organizacím působících v Praze. Pomáhala také kantýna Avastu, která po uzavření kanceláří neukončila svou činnost, ale jídlo původně určené pro zaměstnance začala dodávat osobám působícím v první linii.

Avast se podílel i na podpoře vývoje unikátního plicního ventilátoru CoroVent a podporoval řadu dalších projektů, jako jsou respirátory vyráběné 3D tiskem či celoobličejové masky. Nadační fond Avastu vyčlenil na podporu českých projektů částku ve výši 5 milionů dolarů, tedy přibližně 125 milionů korun.

corovent-mico2-min

Foto: Jan Kubát

Plicní ventilátor CoroVent v továrně třebíčské firmy MICo

„I když je situace velice vážná a krize zdaleka nekončí, mám opravdu radost, když vidím, jak lidé dokáží i v těchto těžkých dobách držet spolu a vzájemně si pomáhat. Též věřím, že naše kroky mohou motivovat jiné organizace i jednotlivce k podpoře dalších smysluplných iniciativ,“ uvádí Ondřej Vlček a dodává: „Ze strany Avastu a jeho Nadačního fondu mohu říci, že stojíme teprve na začátku cesty a jsme připraveni v pomoci pokračovat.“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym