Historická vesmírná mise se kvůli bouři a oblačnosti odkládá. SpaceX a NASA to zkusí za pár dní znovu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

crew-dragon5

Foto: SpaceX

Astronauti Doug Hurley a Bob Benhken při výcviku pro let vesmírnou lodí Crew Dragon

0Zobrazit komentáře

Dnešní den se mohl zapsat do historie vesmírného bádání velkým písmem, ale nakonec se tak nestane, alespoň prozatím. Poprvé se na palubě lodi společnosti SpaceX měli z floridského mysu Canaveral vznést do vesmíru dva astronauti, avšak plány nakonec zhatilo počasí.

Už když dnes na Floridě začalo svítat, bylo jasné, že při nejmenším nebude mít historická mise zrovna jednoduchý start. Předchozí večer NASA odhadovala, že příznivé povětrnostní podmínky budou v čase startu (22:33 SELČ) splněné na 60 %. Během dnešního dopoledne se ale šance postupně snížila na 50 %, protože na místě pršelo a foukal silný vítr.

NASA zhruba čtyři hodiny před startem dala pokyn pokračovat s odpočtem, přestože byla pouze padesáti procentní šance na to, že dnes skutečně posádka dvou astronautů ze Země odletí.

spacex2

Foto: Elon Musk/Twitter

Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon

Všechny předletové procedury probíhaly jak měly, a přestože počasí se obecně začalo po chvíli zlepšovat, zároveň přímo na startovací rampě začalo pršet. Nakonec musel být start zrušen z důvodu přílišné oblačnosti a bouřkové aktivity v blízkosti místa startu.

Finální rozhodnutí dnešní misi zrušit přišlo pouhých 17 minut před plánovaným vzletem, ve chvíli kdy už dávno astronauti seděli v raketě a bylo z většiny dokončené tankování rakety. Start tentokrát nešlo odložit třeba jen o pár minut, protože jinak by se Dragon s ISS těžko potkával.

Mise měla stvrdit kvality lodi Crew Dragon vesmírné firmy Elona Muska. V případě úspěchu by se americká NASA poprvé od vyřazení raketoplánů zbavila závislosti na ruských Sojuzech, které její astronauty za tučné částky transportovaly na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Tam měla namířeno i posádka dnešního letu, Dough Hurley a Robert Behnken. Na svůj hvězdný moment si ale ještě budou muset chvíli počkat kvůli počasí, které by v případě startu ohrozilo jejich bezpečí.

Začátek hurikánové sezóny

Mise s označením Crew Demo-2 má totiž požadavky na počasí ještě větší než lety, kde nejsou ve hře lidské životy, ale satelity nebo jiný náklad. Celkem musí být splněno čtrnáct přesně definovaných parametrů, z nichž se některé netýkají jen samotného místa vzletu, ale i dopadové zóny pro případné nouzové přistání.

Nad Atlantikem, několik stovek kilometrů severně od mysu Canaveral, se ráno tamního času definitivně zformovala tropická bouře Berta, jedna z prvních velkých v letošní hurikánové sezóně. Naneštěstí se tak stalo v místech, kam by v případě nouze loď Dragon mohla dosednout. Nakonec ale celý start zhatily podmínky přímo na Cape Canaveral

Záložní termín mise je aktuálně stanoven na sobotu 30. května a zážeh NASA očekává přesně ve 21:22 SELČ. Cíl mise zůstává stejný – oba astronauti by se měli po necelých devatenácti hodinách letu dostat na Mezinárodní vesmírnou stanici, kde mohou strávit až dalších 120 dní.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym