Toto je PlayStation 5. Sony ukázalo novou konzoli, na které vyjde Spider-Man, Gran Turismo i GTA V

ps5

Foto: Sony

Konzole PlayStation 5

0Zobrazit komentáře

Druhá polovina letošního roku bude na herní scéně zcela zásadní. Stejně jako Microsoft plánuje vydat nový Xbox, i Sony chystá vydání dlouho očekávaného modelu PlayStation 5 se speciálními herními tituly. A aby své fanoušky maximálně nalákalo, dosud utajovanou podobu nové řady PlayStationu nyní nečekaně odhalilo.

Sony v posledních hodinách představilo hned několik her, které se právě na novém PlayStationu 5 objeví – a mezi nimi i několik překvapení. Tím vůbec největším je pravděpodobně vylepšená verze Grand Theft Auto V, která bude vůbec první hrou v historii, jež se objeví na třech generacích konzolí. Poprvé totiž GTA V dorazilo na PS3 v roce 2013, o rok později na konzoli PS4 a na příští rok se chystá i PlayStation 5.

Vcelku nečekaný úvod do prezentace her na novou konzoli – přeci jen jde o původně už sedm let starý titul, i když graficky značně vylepšený. GTA V je navíc na druhé příčce historicky nejprodávanějších her s více než 130 miliony prodaných kusů a nejrychleji dosaženou miliardou dolarů po zahájení prodeje.

Nicméně to byla jen malá ochutnávka toho, co si Sony připravilo na další část prezentace. V té mezi prostřihy záběrů na nový ovladač DualSense, který se dočká kompletního přepracování a nových funkcí oproti původnímu DualShocku, ukázalo například další díl z marvelovské série Spider-Man s podtitulem Miles Morales:

Hned na něj navázal v pořadí již sedmý díl ikonického závodního simulátoru Gran Turismo, který představil šéf studia Polyphony Digital Kazunori Yamauchi. To předchozí bylo kritizováno za to, že dávalo až přílišnou pozornost online módu a omezilo kampaň, jež byla odjakživa základem hry. Yamauchi fanoušky před spuštěním traileru ujistil, že se tentokrát kampani studio věnovalo naplno a hráči budou překvapeni.

Mezi dalšími tituly byly například plošinovka Ratchet & Clank: Rift Apart, futuristická akční hra Stray, další futuristická akce Returnal, hororovka Resident Evil 8: Village, Ghostwire: Tokyo, JET: The Far Shore, již dříve avizovaný Godfall nebo animovaná adventura Sackboy: A Big Adventure, která navazuje na sérii Little Big Planet.

Kreativním hrám byla vůbec věnována zvýšená pozornost, protože oproti dráhým áčkovým titulům plným filmových efektů a realistické fyziky mají strhující vizuál a navíc dokážou mimo starších věkových skupin kolem vánočních svátků přikovat k obrazovkám také děti.

I na to by mohlo Sony sázet, jelikož se po údajném úniku dat z Amazonu na internetu spekuluje o ceně, jež by měla překročit v přepočtu 18 tisíc korun. Amazon následně zprávu vyvrátil, ale přesto se vyšší cena u hardwarové nadupané konzole dá očekávat vyšší, než v případě předchozí generace.

V plánovaných titulech se objevují i tradiční sportovní hry jako například NBA 2K21. Dalším překvapením je také další pokračování série Hitman v hlavní roli s nájemným vrahem pod označením „47“. Hitman III by měl vyjít v lednu příštího roku.

To nejlepší z celé prezetance ale přišlo nakonec, kdy to navíc nikdo nečekal. Z původní prezentace her, které nás čekají na PlayStation 5, se stala také prezentace samotné podoby konzole, která vypadá v souladu s očekáváním poměrně futuristicky. Sony ukázalo jak tělo PS5, tak také znovu ovladač i veškeré příslušenství, včetně kamery nebo sluchátek.

ps5-2

Podoba nového PlayStationu 5

ps5-editions

Foto: PlayStation

Dvě edice PS5. Jedna s Blu-Ray mechanikou a druhá digitální a levnější verze

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym