Další investiční trefa českého Creda. Německý Pricefx, který má velký tým v Praze, nabírá 65 milionů dolarů

Peter BrejčákPeter Brejčák

pricefx-team

Foto: Pricefx

Tým Pricefx

0Zobrazit komentáře

Český venture kapitálový fond Credo Ventures zažívá opravdu silný týden. Jen den po oznámení investice do rumunského UiPath, jehož valuace přesáhla deset miliard dolarů, hlásí uzavření velkého finančního kola další startup z portfolia tuzemského fondu. Oficiálně německý Pricefx v Series C kole získal 65 milionů dolarů, tedy přes 1,5 miliardy korun.

Credo Ventures poprvé do německé firmy, která má hlavní vývojové centrum v pražském Karlíně, investovalo poprvé již v prvním investičním kole Series A ve výši čtyř milionů eur, které Credo jako investor vedlo. Fond byl také součástí investičního kola Series B koncem roku 2018, kdy Pricefx získalo 25 milionů eur.

„Credo se již nejnovějšího kola neúčastnilo, ale ani neprodávalo,“ potvrzuje pro CzechCrunch partner Creda Ondřej Bartoš s tím, že valuaci, která po transakci nebyla zveřejněna, ani on neprozradí. Jeho kolega Andrej Kiska přitom v loňském rozhovoru tvrdil, že Pricefx je v regionu střední a východní Evrop jedním z nejžhavějších kandidátů na jednorožce, tedy na firmu s hodnotou přesahující miliardu dolarů.

„Naše investice se zhodnocuje velmi pěkně, jsme spokojeni především s tím, jak se Pricefx daří v mimořádně konkurenčním odvětví pricingu. Těšíme se na další roky, kdy budeme moct být u toho,“ doplňuje k aktuální investici Bartoš.

price-fx-praha-office

Foto: Pricefx

Pražská kancelář Pricefx

Příběh Pricefx se píše od roku 2011, kdy začalo vyvíjet cloudové SaaS řešení pro cenovou optimalizaci a cenotvorbu produktů. Německý startup se sídlem ve Spojených státech má navíc významnou českou stopu – největší jeho kancelář, co se týče počtu zaměstnanců, se nachází v pražském Karlíně a více než polovinu celého vývojového týmu tvoří Češi.

Po nejnovějším kole, které vedla skupina fondů sdružených pod společností Apax Parnters s přispěním dřívějšího investora Digital+ Partners, dosáhly celkové investice do Pricefx úrovně 130 milionů dolarů, informoval portál TechCrunch.

„Tato investice dále posílí naši globální obchodní strategii a agresivní inovaci produktu tím, že nám ulehčí přitáhnout kritické talenty, rozšíří ekosystém partnerů a umožní další potenciální strategické akvizice,“ uvedl spoluzakladatel a CEO firmy Marcin Cichon s odkazem na květnové převzetí francouzské Brennus Analytics, čímž Pricefx posílil svůj produkt o pokročilé technologie umělé inteligence.

ondrejbartos

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, Partner v Credo Ventures

Pro Credo Ventures tak jde o další výrazně rostoucí a zhodnocující se investici z jeho v pořadí druhého fondu. V listopadu loňského roku přitom otevřelo svůj třetí fond, ve kterém má na startupy nachystaných 2,5 miliardy korun.

„Fondu 2 se opravdu daří velmi dobře,“ usmívá se Bartoš. „I nadále se soustředíme na to, aby všechny tři naše fondy byly úspěšné a aby se našim portfolio společnostem – bez ohledu na to, v jakém fondu jsou – dařilo naplňovat své vize a plány.“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym