Útěk do klidné přírody. Italští architekti svou moderní chatkou ukazují směr tiny housingu

the-mountain-refuge5

Foto: The Mountain Refuge

Dům je v základní verzi nabízen buď s ložnicí či obývacím pokojem

0Zobrazit komentáře

Absolutní klid na 24 metrech čtverečních a za necelých 900 tisíc korun. Aneb útočiště pro všechny městské uprchlíky, kteří jsou unaveni hektickým životem v betonu a touží cítit doteky trávy na svých bosých chodidlech. Nejen to nabízí promyšlená chata, za níž stojí italští architekti Massimo Gnochi a Paolo Danesi.

Jejich řešením je malý, ovšem velice útulný domek příznačně pojmenovaný The Mountain Refuge, tedy Horské útočiště. Byť název i propagační fotografie jasně odkazují na život v horách, nikde není psáno, že se nůžkovitě tvarovaná bouda musí krčit jen pod majestátnými štíty hor. Cílem architektů bylo vytvořit takový domek, který může být za přijatelnou cenu postaven v podstatě kdekoliv.

Proto se snaží navázat kontakt se stavebními společnostmi působícími na území Spojených států, Kanady, v Evropě, Austrálii i na Novém Zélandu. Zde všude by totiž chtěli svůj domek nabízet. Jak prozradili pro Business Insider, zájem je o něj veliký a není se čemu divit.

the-mountain-refuge

Foto: The Mountain Refuge

Domek lze umístit klidně i do blat

podobných domků se v poslední době stává fenomén. Může za to stále větší popularita minimalismu, neochota vynakládat na bydlení vyšší částky nebo fakt, že lze takovéto domky postavit i na místech, kde by to bylo s klasickým domem problematické. Projekty maličkých domů vznikají i u nás. Například český tiny house DONE si může každý prohlédnout ve Smržovce v Jizerských horách.

Off-grid útěk

Byť se od českého tiny housu ten italský liší téměř dvojnásobnou velikostí, řadu prvků mají společných. Stejně jako DONE i The Mountain Refuge je nabízen v off-grid verzi. Znamená to tedy, že jej po jeho montáží není nutné připojovat k žádným sítím, protože si vše dokáže obstarat svépomocí.

Na střechu objektu tvořenou dvojicí modulů mohou být umístěny solární panely, které napájí baterie pod podlahou. Uložená energie slouží pro napájení spotřebičů a ohřev vody. I ta nemusí být získávána z vodovodu, ale díky systému zachytávání dešťovky může být voda skladována v rezervoáru umístěném též pod podlahou, kde je i filtrována.

Vytápění domu je řešeno designovými kamny na tuhá paliva, která domek nejen vyhřívají, ale díky průzoru jej příjemně osvětlují mihotajícím se světlem plamenů. To se odráží od světlého obkladu interiéru, jehož dřevo vytváří protiklad k dřevěnému venkovnímu obkladu, který je pro co nevyšší trvanlivost napuštěn dehtem.

the-mountain-refuge6

Foto: The Mountain Refuge

Kuchyňka

the-mountain-refuge7

Foto: The Mountain Refuge

Obývací pokoj nabízí vše pro strávení příjemných chvilek uprostřed ničeho

Architekti uvádí, že se při návrhu nechali inspirovat tradičními archetypy, které obohatili o současné principy. To je možné vysvětlení pro netradiční dehtové ošetření dřeva, které může být nahrazeno jinými, o něco více konvenčními způsoby konzervace obkladů.

Aby tiny house nabízel co možná největší propojení s přírodou, je celá jedna jeho stěna tvořena velkým oknem, které z domku dělá otevřené studio. Autoři projektu jsou však schopni jednotlivé moduly různými způsoby kombinovat a upravovat přesně podle přání zákazníků, takže ve finále může mít tiny house daleko větší i mnohem diskrétnější propozice.

the-mountain-refuge4

Foto: The Mountain Refuge

Koupelna je překvapivě prostorná

Standardní verze počítá se samostatnou koupelnou a ložnicí či obývací částí, která nabízí i kuchyň s dřezem, vařičem a pracovní deskou. Přidáním třetího modulu lze prostor zvětšit z 24 m2 až na 37 m2 a vytvořit tím další prostor pro samostatnou ložnici či obývací pokoj.

Jak už bývá u podobných projektů zvykem, i tento malý domek je dodáván v prefabrikovaných částech, které jsou smontovány až na místě. Díky tomu lze domek postavit i na špatně přístupných místech a ušetřit na ceně stavby. Ta v případě The Mountain Refuge tvořené dvojicí modulů činí 40 až 50 tisíc dolarů, v přepočtu tedy bezmála 900 tisíc až 1,1 milionu korun. Tato cena platí pro domek bez nábytku a dalšího vybavení.

the-mountain-refuge1

Foto: The Mountain Refuge

O vytápění se starají designové krby

the-mountain-refuge3

Foto: The Mountain Refuge

Domek, kam můžete utéct před všemi problémy světa

Diskuze (0)

Novinka

Anonym