Ve vteřině pozná z fotky vás i vaši náladu. Pražský Cogniware využívají tajné služby ve světě a teď přichází do Česka

Iva BrejlováIva Brejlová

jan-racko2

Foto: Cogniware

Ján Račko, spoluzakladatel a CEO Cogniware

0Zobrazit komentáře

Jediná fotografie nahraná do systému stačí na to, aby vás umělá inteligence poznala, odhadla vaši náladu a nebo případně i našla vztah mezi e-mailem, SMS, odposlechem a místem, kde se právě nacházíte. Technologii vysněná tvůrci sci-fi filmů vyvinula pražská společnost Cogniware.

Celosvětově je o ni velký zájem a používá ji už řada bezpečnostních složek na Blízkém východě. Nedávno navíc vyhrála soutěž vypsanou českým Policejním prezidiem a policie tak dostala přístup do systému, který v necelé vteřině dokáže najít shodu v databázi milionů fotografií.

Cogniware se účastní například mezinárodního projektu na vyhledávání teroristů po celém světě. Umí analyzovat sociální sítě a odhalit podezřelé vzorce chování. Dokáže se soustředit na lidi a odhalit, jestli se vězeň pod záminkou schůzky s advokátem hodlá sejít se svým kumpánem. Nebo vnímat věci a určit, jestli chce někdo vnést zbraň do školy.

cogni

Foto: Cogniware

Technologie Cogniware v praxi

Umí také odhalit identitu člověka, i když má na sobě roušku, tedy pokud ji má alespoň trochu níž v obličeji. Dokáže z kamer odhalit typ auta nebo analyzovat dokumenty a fotografie a najít v nich potřebné souvislosti.

„Vlastně ani nevíme, na co všechno naši klienti software používají,“ říká Martin Černý, který má v Cogniware na starosti mimo jiné obchodní vztahy. Vysvětluje, že firma poskytuje software, žádná data z něj ale nevytěžuje.

„Většinu projektů máme v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech,  Jordánsku, ale třeba i v Bahrajnu a Kuvajtu. Máme také první projekty v oblasti Afriky, v Keni. A nejvzdálenější je zřejmě v Singapuru,“ vypočítává Ján Račko, majitel společnosti, která v Evropě působí hlavně v západních zemích.

Do České republiky se však Cogniware – tedy jeho služby – dostaly teprve před několika měsíci, kdy služby jeho umělé inteligence koupila místní policie. Jak a kde přesně je uplatňuje, nechce Račko příliš přibližovat. A vzhledem k nastavení smluv a potřebě mlčenlivosti ani nemůže. Říká však, že představa, že by běžný člověk byl sledovaný systémem, je mylná.

cogniware2

Foto: Cogniware

Martin Černý, analytik Cogniware

„Pro něj není jednotlivec, který nic mimořádného nedělá, vlastně vůbec zajímavý. Zajímaví jsou ti, kteří se nezačlenili do systému a mají snahu páchat určitou formu zla,“ vysvětluje Račko.

Jeho firma funguje zhruba sedm let a umělou inteligenci vyvíjí téměř stejně dlouhou dobu. Mezi její klienty patří klasicky silové složky, finanční i policie a tajné služby. Ale právě na Blízkém východě třeba i banky pro to, aby identifikovali při vstupu své VIP klienty.

eva-hlavsova3

Přečtěte si takéPřes Cambridge a velkou americkou banku až k vlastnímu startupu. Eva Hlavsová si do puntíku plní své snyPřes Cambridge a velkou americkou banku až k vlastnímu startupu. Eva Hlavsová si do puntíku plní své sny

„Vzhledem k tomu, že tyto státy mají volnější pravidla, co se ochrany osobních údajů týče, využívají schopnosti systému i pro běžné úkony,“ doplňuje Račko.

Naopak když se v Česku před necelým rokem hovořilo o možném zavedení systému rozpoznávání obličejů, vyvolalo to bouřlivou diskusi, podobně jako ve Velké Británii, kde policie technologii na rozpoznávání obličejů využívá. U nás se ale zatím takové kamery oficiálně netestují a software s tímto principem kontroluje jen některé prostory Letiště Václava Havla v Praze.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym