Revolut chce v Česku ještě posílit nákupy kryptoměn. První obchody nechá bez poplatků a spouští také nový plán Plus

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

revolut-plusInsider

Foto: Revolut

Revolut spouští nový plán Plus, který má karty s červeným rámečkem

0Zobrazit komentáře

Bitcoin potvrzuje, že závěry roku dokáže mít opravdu hodně silné. Zatímco před třemi lety v prosinci jen těsně nedosáhl na magickou hranici 20 tisíc dolarů, letos ji už hravě překonal. O nákup kryptoměn projevují velký zájem i Češi, a proto u nás nyní Revolut spouští nejen nový dostupnější plán, ale také možnost nakupovat kryptoměny do určitého limitu zcela bez poplatků.

Zatímco v průběhu posledních tří let se Bitcoin spíše vzpamatovával z velkého pádu, kdy se na přelomu let 2018 a 2019 dostal až k hranici tří tisíc dolarů, nyní opět vystřelil do rekordních výšin. Nejpopulárnější kryptoměna se v posledních dnech obchodovala dokonce za více než 24 tisíc dolarů, což je více než půl milionu korun.

Možností, jak nakoupit kryptoměny, je vícero. Tradiční metodě přes různé kryptoměnové směnárny, kdy nakupujete do tzv. kryptopeněženek, konkuruje Revolut, který nákup kryptoměn otevřel před třemi lety a letos pro úplně všechny své uživatele. Britská fintechová služba je populární i v Česku, kde ji používá přes 200 tisíc uživatelů, a registruje tu mimo jiné právě velký zájem o kryptoměny.

Proto je Česká republika jedinou zemí, kde teď rychle rostoucí Revolut nasazuje hned tři novinky spojené s kryptoměnami, zatímco v jiných zemích jen některé z nich. Jedná se o transparentní ceny, limity pro nakupování bez poplatků a také obchodování se čtyřmi novými kryptoměnami. Například nákup kryptoměn bez poplatků spouští Revolut zatím exkluzivně pouze v Česku a Spojených státech.

Napříč všemi trhy, kde Revolut působí a kde dnes obsluhuje přes 13 milionů uživatelů, chce ale jeden z nejhodnotnějších fintechových startupů zavést hlavně větší transparentnost u nákupu kryptoměn. To v praxi bude znamenat, že při každé směně ukáže, jak vysoký poplatek zaplatíte. Ten byl totiž dosud skrytý v rámci celkové ceny transakce, a tak si ho musel uživatel v případě zájmu dopočítávat.

revolut-fee

Revolut nově v reálném čase ukáže výši poplatku při nákupu kryptoměn

Nyní je při směně kryptoměn (i cenných kovů) vždy v reálném čase poplatek zobrazen, a to v měně, do které směňujete – tedy buď v bitcoinech (či jiné kryptoměně), nebo korunách (či jiné fiat měně). Zároveň však Revolut pro jednotlivé své plány zavádí nové limity, v rámci nichž nebudete platit poplatek při nákupu kryptoměn žádný – a nezobrazí se tedy ani na obrazovce při směně.

Uživatelé v rámci bezplatného plánu Standard budou moci každý měsíc nakoupit vybrané kryptoměny bez poplatků až za 4 500 korun. U plánu Premium je limit 9 000 korun a u nejdražšího plánu Metal to je 22 000 korun. Jakmile uživatel v daný měsíc nakoupí za více peněz, při každé směně zaplatí i příslušný poplatek.

Základní poplatek činí 2,5 %, který si Revolut účtuje ke každé směně. Platí pro uživatele bezplatného plánu Standard, pro Premium a Metal je poplatek 1,5 %. Pro plán Standard pak navíc platí, že když si uživatel promění za jeden měsíc v jakékoliv měně (i kryptoměně) ekvivalent více než 1 tisíce liber (zhruba 28 tisíc korun), bude mu při nákupu či prodeji kryptoměn (nikoliv fiat měn) naúčtován další poplatek ve výši 0,5 %.

Dle těchto pravidel, která platila již předtím, ale i díky živému ukazateli výše poplatku, prostřednictvím kterého je Revolut chce udělat o něco transparentnější, mohou uživatelé nakupovat Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash, XRP, Litecon a Stellar. Nově k nim navíc přibývají také kryptoměny 0x (ZRX), Tezos (XTZ), EOS a OMG Network.

Při nákupu kryptoměn v Revolutu je zároveň třeba si uvědomit několik rozdílů proti směně na některé z kryptoměnových burz, odkud putují tokeny přímo do vaší kryptopeněženky. Takovou peněženkou totiž Revolut zatím nedisponuje, a tak jsou veškeré kryptoměny uchovávány ve virtuálním účtu, odkud je není možné třeba přeposlat někomu jinému nebo s nimi platit – můžete jen prodávat/nakupovat.

Cílem Revolutu je primárně umožnit co nejsnazší nákup kryptoměn, což se mu daří, ale následně už s nakoupenými tokeny nemůžete dělat nic jiného než jen spekulovat na jejich cenu. Podle informací CzechCrunche sice v Revolutu pracují i na možném napojení na jiné externí peněženky, ale bližší informace zatím nejsou k dispozici, ani to, zda k zavedení této funkce skutečně dojde.

Během letošního roku firma alespoň upravila své podmínky, v nichž uvádí, že uživatel má nad nakoupenými kryptoměnami „kompletní kontrolu“ a Revolut s nimi bude nakládat výhradně dle jeho instrukcí. Více o změnách, kdo vlastně nakoupené kryptoměny vlastní a zda jde o skutečné krypto, či deriváty, píše na svém blogu, kde mimo jiné uvádí: „Když nakupujete kryptoměny, Revolut jde na trh a koupí tyto kryptoměny vaším jménem.“ Nadále však platí, že je nemáte ve vlastní peněžence a operovat s nimi může reálně jen Revolut.

Dostupnější plán Revolut Plus

Další velká novinka z dílny Revolutu se pak potenciálně dotýká všech uživatelů, nejen těch, co obchodují s kryptoměnami. Spouští se totiž nový dostupnější plán zvaný Plus, který do nabídky zapadne mezi bezplatný Standard a Premium, který stojí 175 korun měsíčně. Revolut Plus vyjde na 90 korun měsíčně a nabídne základní benefity, které primárně nesouvisí s cestováním.

Revolut totiž svou nabídku od začátku stavěl právě na různých výhodách při návštěvě cizích zemí. Nabízel například výhodnější převody peněz do cizích měn, výběry v libovolných bankomatech bez poplatků nebo možnost návštěvy letištních salónků. Jelikož ale pandemie koronaviru cestování zásadně utlumila, přichází teď britský startup s dostupnějším plánem, který se soustředí na jiné benefity.

revolut-cards1

Revolut nabízí jeden bezplatný a tři placené plány s platební kartami

S Revolutem Plus získáte za 90 korun měsíčně možnost zřídit si až dva Junior účty pro své potomky, jeden mezinárodní převod měsíčně zdarma (další za 15 korun), tři obchody s akciemi bez provize měsíčně a také směnu cizích měn bez poplatků až do výše 25 tisíc korun měsíčně. Plán Plus pak staví zejména na ochraně nákupu při krádeži či poškození zboží či ochraně vstupenek, pokud se dané události nemůžete zúčastnit.

Pokud obchodník odmítne akceptovat vámi vrácené zboží, nabízí Revolut Plus vrácení peněz ve výši až 300 eur (téměř 8 tisíc korun) až na 90 dnů od nákupu. V případě situace, kdy se nebudete moci dostavit na vybranou událost, máte v plánu Plus nárok na vrácení peněz za vstupenky až do tisíce eur (26 tisíc korun) ročně. A na stejnou částku po dobu až 365 dnů po nákupu zboží, které vám ukradnou nebo dojde k jeho náhodnému poškození.

V případě dražšího plánu Premium (175 korun měsíčně) získáte navíc například větší počet obchodů na burze bez provize (8 obchodů), zdravotní pojištění do zahraničí, krytí na zimní sporty a také výhody při cestování (výběr z bankomatů bez poplatků až do 9 tisíc korun měsíčně), bezplatné neomezené směny či návštěvu letištních salónků.

Nejdražší plán Metal pak za 300 korun měsíčně nabídne dětské účty Junior až pro pět uživatelů, cashback (v Evropě ve výši 0,1 % a mimo Evropu ve výši 1 %), neomezené obchodování na burze bez poplatků a také například spoluúčast při pronájmu auta či pojištění osobní zodpovědnosti. Vyšší je také limit pro bezplatný výběr z bankomatů (až 22 tisíc korun měsíčně).

Diskuze (0)

Novinka

Anonym