Hodnocení kvality nemovitostí i podle ovzduší a služeb. Česko-slovenský City Performer na svůj nástroj nabírá miliony

Peter BrejčákPeter Brejčák

a821a081-1afb-45f0-962d-02e3c5439def

Foto: City Performer

Spoluzakladatelé startupu City Performer Daniel Levársky a Peter Augustín

Realitní sektor je jedním z těch, které stále čekají na výraznou disrupci moderními technologiemi. Na relativně konzervativním trhu se zaběhnuté postupy snaží změnit stále více startupů, které řeší buď technologie v oblasti nemovitostí (tzv. proptechy), nebo se zaměřují na datově-analytické nástroje, jež v byznysu s realitami pomáhají. Hned několik jich roste také u nás.

Nejnovějším příkladem je český startup dvou slovenských zakladatelů. Jejich City Performer využívá big data a proprietární algoritmy k tvorbě analýz, valuací a klíčových indikátorů pro lepší realitní rozhodnutí realitních makléřů, developerů nebo znalců specializujících se na hodnocení nemovitostí. Miliony korun teď do startupu vkládá tuzemský fond Lighthouse Ventures.

„Vyhodnocujeme a analyzujeme kvalitu lokality, náklady na bydlení a další tržní indikátory jako ceny a nájmy nemovitostí nebo průměrnou dobu prodeje, které umožňují realitním profesionálům dělat informované, odůvodněné a přesnější rozhodnutí,“ popisuje pro CzechCrunch Daniel Levársky, který City Performer spoluzakládal s Petrem Augustínem.

Dvojice podnikatelů věří, že díky jejich nástroji mohou lidé působící na realitním trhu nabízet svým klientům lepší služby. Analýzy, valuace, indexy nebo trendy jsou uživatelům dostupné okamžitě prostřednictvím webové aplikace nebo API a umožňují jim přesněji identifikovat a anticipovat faktory, které ovlivňují ceny nemovitostí.

Podobných řešení přitom na trhu vzniká stále více. Například v loňském říjnu oznámil investici 100 tisíc eur tuzemský startup Realtorify Vladislava Kochetova, jenž vyvíjí nástroj s analytikou pro development rezidenčních nemovitostí. Částečně konkurenční je pak nástroj Atlas cen startupu Reas podpořený 10 miliony korun od investiční skupiny Miton a také CenováMapa.org či CenováMapa.cz firmy OctopusPro.

6a468190-7156-46a9-9cd7-c830ebd74eaa

Foto: City Performer

Spoluzakladatelé startupu City Performer Daniel Levársky a Peter Augustín

Konkurence se však City Performer velmi neobává a věří, že svým klientům dokáže nabídnout analýzy s větší přidanou hodnotou. „Poskytujeme komplexní, detailní a hyberlokální pohled pro realitní profesionály. City Performer je unikátní také v tom, že kvantifikujeme kvalitu nemovitostí,“ tvrdí Levársky.

Analýzy City Performeru nabízejí informace o kvalitě nemovitosti a její lokality v šesti kategoriích – kvalita životního prostředí, bydlení, bezpečnost, mobilita, služby a volný čas. Ty jsou vyjádřeny v numerických hodnotách, které dále propočítávají algoritmy. Kromě tradičních indikátorů přitom startup zohledňuje i atributy jako kvalita ovzduší, dostupnost parků a zeleně v okolí, hluk z dopravy, dostupnost parkování, zdravotnických služeb, škol, obchodů, sportovišť a podobně.

„Realitní trh je velmi heterogenní a neexistují dvě stoprocentně identické nemovitosti. To reflektuje cenu, ale i hodnotu pro klienta. City Performer poukazuje právě na tyto diferenciátory a umožňuje díky tomu dělat lepší rozhodnutí,“ popisuje Levársky a jako validaci zmiňuje pozici startupu jako knowledge partnera Evropské asociace realitních profesí nebo členství v International Valuation Standards Council.

Aktuálně se City Performer soustředí zejména na trhy střední a východní Evropy, v tuzemsku je dostupný pro Prahu a Brno. Letos se však chce víc zaměřit na země západní Evropy a do budoucna neskrývá ambici nabízet službu globálně, výhledově například ve Spojených státech, Indii či Saúdské Arábii.

„Naší misí je stát se nejdůvěryhodnějším zdrojem informací pro realitní profesionály. Ze City Performeru budujeme benchmark, tedy standard nebo pomyslnou první zastávku při realitních rozhodnutích, ať už koupi, prodeji, pronájmu, investici nebo developmentu. Cílem je stát se nástrojem jako Gartner nebo Bloomberg,“ říká druhý ze spoluzakladatelů Peter Augustín.

Zatímco Augustín na Slovensku sedm let vedl vlastní vývojářskou firmu, jeho kolega Levársky studoval v zahraničí a zejména z New Yorku si přinesl zkušenosti pro rozvoj vlastního podnikání. Společně pak v předešlých letech pracovali na několika projektech, během kterých svou spolupráci postupně rozšiřovali a přetransformovali do společné firmy, jejímž hlavním pilířem je City Performer.

496728-clay-ipad-pro-12-9-in-mockup-landscape-front-view

Foto: City Performer

Platforma City Performer

Původně se s nástrojem zaměřovali na globální trend urbanizace a snažili se detekovat vlivy a změny, které přináší. Časem si ale uvědomili, že pomocí svého nástroje dokážou zjednodušit práci právě lidem působícím na realitním trhu. Oba startupisté přitom zdůrazňují, že nechtějí nahrazovat činnosti a práci realitních profesionálů, naopak jim chtějí být komplementem a nadstavbou.

Od začátků svůj startup Levársky s Augustínem financovali z vlastních zdrojů, postupem času se ale dostali do fáze, kdy potřebovali strategického partnera. Tím se stal tuzemský venture kapitálový fond Lighthouse Ventures, který do firmy vložil vyšší jednotky milionů korun za menšinový podíl v nižších desítkách procent.

„Tým zakladatelů nás přesvědčil, že rozhodně ví, co dělá a má i velké ambice a vlastní podnikatelské zkušenosti. Zájemci o nemovitosti – ať už investiční či pro vlastní žití, budou mít díky City Performeru a jejich spolupráci s realitními kancelářemi unikání data. Na jejich základě se mohou mnohem lépe rozhodovat, kam investovat své prostředky,“ popisuje Michal Zálešák z Lighthouse Ventures.

Získaný kapitál City Performeru podle jeho zakladatelů pomůže urychlit rozvoj byznysu, expanze i dalších produktových funkcionalit. Od začátku letošního roku startup spolupracuje s největším realitním portálem v Česku, další projekty pak rozbíhá v Polsku či na Slovensku.

mzalesak

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Michal Zálešák z Lighthouse Ventures

Z produktového hlediska se chce letos soustředit na rozšíření škály dat, nové analytické a prediktivní funkce, integrace aplikací třetích stran či vývoj „digital twin“, který uživatelům umožní vizualizovat data o nemovitosti a lokalitě prostřednictvím 3D modelu.

„Spustíme také unikátní funkcionalitu, která klientům umožní vybrat si nemovitost podle rozšířeného vyhledávání s využitím netradičních vstupů jako kvalita ovzduší, dostupnost služeb, mobility a volnočasových aktivit, nebo podle vzdálenosti ke konkrétním bodům zájmu jako práce, škola a podobně,“ doplňuje Augustín.

Z byznysové perspektivy chce City Performer intenzivně rozvíjet aktivity na aktuálních trzích a expandovat na nové, k čemu by měla dopomoct také zmiňovaná spolupráce s Evropskou asociací realitních profesí.

„Společně připravujeme index digitalizace, který umožní jejich více než 200 tisíc členům získat informace o aktuální úrovní digitalizace, pochopit silné a slabé stránky a příležitosti, ale i srovnat se na národním a mezinárodním levelu,“ dodává Augustín.

Partnerem článku a celého CzechCrunche je společnost Lighthouse Ventures. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina