Investoři z Redditu dál nabourávají Wall Street. Síť multikin AMC nečekaně nabrala stovky milionů dolarů a odvrátila krach

Jiří SvobodaJiří Svoboda

Síť multikin AMC

0Zobrazit komentáře

Události posledního týdne na americké Wall Street nabouraly zvyklosti, které ve finančním světě trvaly dlouhá desetiletí. Proti sobě se postavily velké fondy a davy drobných investorů. Prudké pohyby akcií už mají reálné důsledky a největší světová síť multikin AMC Theatres, která byla ještě před týdnem na pokraji bankrotu, teď díky nabrání nového kapitálu smazala obří dluhy.

Stalo se tak v důsledku souboje, který probíhá na několika frontách mezi mocnými hedgeovými fondy a organizovanými malými investory z internetových fór, jako je WallStreetBets na Redditu, kteří využívají mimo jiné investiční platformy Robinhood.

Příběh začal u sítě kamenných herních obchodů GameStop, které – stejně jako AMC – nemají v pandemické době na růžích ustláno. Fondy dlouhodobě sázely na to, že cena jejich akcií bude klesat (používaly k tomu taktiku tzv. shortování, respektive krátké pozice), aby vzápětí na transakci vydělaly.

Jenže drobní investoři z Redditu uspořádali proti velkým fondům z Wall Street revoltu. Místo toho, aby cena akcií GameStopu klesala, díky jejich hromadným nákupům vystřelila z nižších desítek dolarů až k pěti stům. Hedgeové fondy tak začaly ztrácet miliardy dolarů a jeden z nich, Melvil Capital, museli před krachem zachránit až konkurenti.

snimek-obrazovky-2021-01-31-v-20-16-31

Foto: Google

Vývoj akcií AMC v posledním týdnu

Stejný postup jako u GameStopu zopakovali malí investoři i u dalších firem včetně řetězce AMC Theatres. Ten vlastní více než deset tisíc filmových sálů ve zhruba tisícovce multikin v Evropě a USA a jeho obrat činil v roce 2018 5,4 miliardy dolarů, jenže koronavirová pandemie ho srazila na kolena. Několik měsíců tak byla na stole otázka, zda AMC, založené v roce 1920, po více než sto letech nezkrachuje.

Akcie této tradiční firmy se ještě začátkem roku prodávaly za cenu kolem dvou dolarů. Ve středu ovšem vyrostly na cenu přesahující dvacet dolarů, a to právě po nájezdu investorů z online fór. Nic racionálního za tím nehledejte – žádné dobré zprávy ze světa multikin za tímto závratným růstem nestojí a lidé rozhodně nezačali masivně nabíhat do kinosálů. Jedinou motivací je ukázka síly dobře organizovaných drobných investorů.

Růst akcií byl naopak zcela odtržený od reality, tudíž je takové investování vysoce riskantní a náchylné k výkyvům. Nad událostmi z dalších dnů lze snad už jen kroutit hlavou. AMC Theaters totiž dokázalo radikálně otočit svou finanční situaci a nejen, že vymazalo svůj obří dluh ve výši 600 milionů dolarů (12,8 miliardy korun), ale na burze získalo 917 milionů dolarů (19,6 miliardy korun) v novém kapitálu.

„Jakékoliv diskuze o okamžitém krachu AMC jsou tímto shozeny ze stolu,“ řekl v tiskové zprávě generální šéf AMC Adam Aron. „Ještě před týdnem by nebylo vůbec šílené si myslet, že tato firma je v koncích. Teď je docela možné, že přežije, bude prosperovat a promítat filmy po další dekády,“ napsal pro Bloomberg finanční analytik Matt Levine.

Jak k tak zásadnímu obratu došlo?

Finanční situace AMC Theatres se obrátila díky několika separátním transakcím. Dluh ve výši 600 milionů mělo filmové impérium ve formě dluhopisů, a to vůči investiční společnosti Silver Lake. Kvůli krizi způsobené pandemií je ovšem nemohlo AMC splatit, a tak se Silver Lake rozhodl dluh ve středu vyměnit za akcie firmy, které v té době rapidně zdražovaly. Již ve čtvrtek je prodal za 713 milionů dolarů.

Výsledek? Silver Lake si přišel na víc než 100 milionů v profitu a AMC si odmazalo gigantický dluh. Už to bylo pro firmu pod vedením Adama Arona velkým uvolněním, ovšem na pobláznění malých investorů ještě vzápětí i vydělala. Vydala totiž i nové akcie a díky jejich prodeji přiteklo dalších 506 milionů dolarů.

Zbylých 411 milionů dolarů AMC získalo pomocí půjček a dluhopisů, které bude muset splatit do poloviny roku 2023. Dohromady tak má oněch 917 milionů dolarů. AMC tedy získává finance, které mu pomohou překlenout minimálně několik příštích měsíců, v nichž kvůli koronavirové pandemii nejspíš příliš nevydělá.

branislav-sotak

Přečtěte si takéProč investoři z Redditu revoltují proti Wall Street a ženou vzhůru akcie GameStopu? Fascinující dění očima analytika z PatrieProč investoři z Redditu revoltují proti Wall Street a ženou vzhůru akcie GameStopu? Fascinující dění očima analytika z Patrie

Drobní, ovšem dobře organizovaní investoři z internetových fór nadále pokračují v tlaku vůči velkým hedgeovým fondům. Akcie firem jako GameStop, AMC, Nokia nebo Blackberry nakupují a i přes velký růst je zatím neprodávají. Když následně velké fondy nevydrží tlak, snaží se kompenzovat svou ztrátu a akcie stejných firem naopak začnou nakupovat, přestože předtím sázely na jejich pokles.

Tomuto mechanismu se ve finanční terminologii říká short squeeze. Výsledkem je, že cena akcií vystoupá ještě výš a malí investoři tak mohou vydělat na úkor jinak mocných a velkých fondů.

Investiční platforma Robinhood i mnohé další na situaci reagují tím, že regulují možnost nákupu akcií těchto firem. Za to si už ovšem vysloužily žalobu, protože hedgeové fondy mohou nadále se svými pozicemi volně obchodovat. O celou kauzu, která postavila světové investiční trhy na nohy, se začaly zajímat i americké úřady.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym