Návrat do neromantického New Yorku. HBO chystá novou řadu kultovního seriálu Sex ve městě

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

sex-and-the-city-1

Foto: HBO

Čtyři ikonické hrdinky Sexu ve městě: Charlotte, Samantha, Carrie a Miranda

0Zobrazit komentáře

Sex ve městě není jen jedním z nejpopulárnějších seriálů, které HBO kdy vytvořilo, ale vlivnou součástí kultury počátku 21. století. Po původních šesti řadách, dvou rozpačitých filmech a neúspěšném spin-offu se vrátí na obrazovky ve své původní formě desetidílné sezóny. Své hrdinky přitom zastihne při náročném přechodu do druhé poloviny života.

Není za tím nic složitého. Streamovací služba HBO Max je sice obsahově zajímavá, ale zatím se jí kvůli ceně nebo absenci obrovského hitu typu The Mandalorian nedaří přitahovat tolik uživatelů jako v případě Disneyho či Netflixu. Proto se na tento rok chystá exkluzivní epizoda Přátel a ještě letos na jaře má začít i natáčení nových dílů ikonického Sexu ve městě.

Na druhou stranu je to i zajímavá tvůrčí příležitost, jak se s odstupem času podívat na jeden ze zásadních – a přinejmenším ve své době progresivních – seriálů počátku nového tisíciletí. Za více než dvacet let od jeho premiéry se výrazně proměnil jak New York samotný, tak fungování vztahů a jejich navazování.

sex-and-the-city-2

Foto: HBO

Sarah Jessica Parker v seriálu Sex ve městě

V roce 2019 ostatně po dvaceti letech vyšlo pokračování knižní předlohy seriálu, které nese název Is There Still Sex In the City? Autorka Candace Bushnellová se v ní k ikonickým postavám vrací v jejich padesátinách, tedy ve stejném období, v jakém by dnes byly hrdinky televizní verze. Ačkoliv se v knize objevují zcela nové charaktery, opět se ocitají ve světě komplikovaných moderních vztahů, kde technologie a vyšší věk přináší novou perspektivu i problémy.

Motivace vydat se do dnešního (ne)romantického života z pohledu žen k projektu přitáhla i Sarah Jessicu Parkerovou, avšak s tím rozdílem, že zásadní otázkou bude prosté: „Přemýšlím, kde jsou asi teď?“ V deseti půlhodinových epizodách odpověď dostaneme pro tři z původní čtveřice hrdinek, Kim Cattrallová alias Samantha se rozhodla k tématu už nevrátit.

Parkerová v rozhovoru s Entertainment Tonight v roce 2019 řekla: „Zajímá mě, kde jsou hrdinky seriálu dnes. Svět hodně změnily technologie a sociální sítě, o kterých se v Sexu ve městě zatím vůbec nemluvilo. Stejně vlivné jsou proměny v sexuální politice příchodem hnutí MeToo nebo TimesUp.“

Nová sezóna by tak mohla přinést další porci humoru a eskapád postav doplněných chytrým společenským komentářem. Totéž naznačuje vyjádření od HBO Max: „Série bude sledovat Carrie, Mirandu a Charlotte na cestě od komplikované reality života a přátelství ve třiceti k ještě komplikovanější realitě života a přátelství v padesáti.“

Původních šest řad Sexu ve městě se objevilo na přelomu nové éry společnosti, která vstupovala do 21. století se zrychlujícím se vývojem ekonomiky, technologií i postavení žen. Hned úvod první epizody seriál představil jako nový pohled na velké romantické příběhy v New Yorku – žádné už neexistují. Překonání některých společenských stereotypů a pokračující emancipace žen zároveň znamenala mnohem složitější orientaci v proměňující se době.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený SJP (@sarahjessicaparker)

Seriálu HBO se ducha doby podařilo skvěle vystihnout a do určité míry také předpovědět následující vývoj. Dnes je to, co se dělo ve vyšších kruzích New Yorku kolem roku 2000, považováno za normu po celém světě. Čtyři hrdinky navíc zajímavě vystihly archetypy moderních žen, provádějíc je radostmi i strastmi každodenního života.

Ačkoliv má Sex ve městě rozsah sitcomu a důležitou roli v něm hraje humor, ve skutečnosti je to docela jiný formát. Jednu z hlavních rolí například místo studiových kulis hraje skutečný New York a jeho nepřeberné množství lokací. Když se časté změny prostředí zkombinují s rychlým střihem, hudbou a svižnými dialogy o tom, kdo, kde, s kým a proč, výsledkem byl seriál, který i v dnešní době stále působí moderně.

sex-and-the-city-3

Foto: HBO

Nová řada Sexu ve městě se bude muset obejít bez Samanthy

V deseti nových epizodách bude zajímavé sledovat, jak se s uplynulými dvaceti lety poperou ať už z hlediska zpracování, samotných témat nebo navázání na dva obecně špatně hodnocené filmy. Možná vůbec nejzásadnější ale bude pro mnohé diváky návrat k oblíbenému seriálu bez Samanthy, jedné z jeho hlavních postav.

Sedmou řadu Sexu ve městě s podtitulem And Just Like That bude produkovat Michael Patrick King, jenž napsal všechny úvodní i závěrečné díly původních šesti sezón. Pozice výkonných producentek dostaly také Sarah Jessica Parkerová, Kristin Davisová a Cynthia Nixonová.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym