Equa bank po deseti letech skončí. Kupuje ji Raiffeisenbank, která plánuje obě banky sloučit

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

equa-rb

Foto: CzechCrunch

Z Equa bank a Raiffeisenbank se stane jedna banka

0Zobrazit komentáře

Zatímco nejbohatší Čech Petr Kellner a jeho skupina PPF pokračují v jednáních o sloučení Air Bank a Monety, na tuzemském bankovním trhu se upekl jiný velký obchod. Majitel Raiffeisenbank oznámil podepsání dohody o akvizici konkurenční Equa bank, a pokud vše schválí regulátor, je v plánu sloučení obou bank do jedné.

Rakouská mateřská skupina Raiffeisenbank International (RBI) uvedla, že prostřednictvím tuzemské Raiffeisenbank kupuje 100 procent akcií Equa bank od AnaCap Financial Partners. Výši transakce ani jedna ze stran nechce komentovat. K jejímu dokončení a převodu akcií má dojít v polovině letošního roku v závislosti na regulačních orgánech, které musí celou transakci schválit.

„Pokud bude akvizice úspěšně uzavřena, plánujeme sloučit Equa bank s Raiffeisenbank, čímž plně zvýšíme synergický efekt, zejména v oblasti úspor nákladů a zvýšení výnosů,“ uvedla pro CzechCrunch tisková mluvčí Equa bank Petra Kopecká s tím, že k dokončení operační integrace by mělo dojít v polovině roku 2022.

„Raiffeisenbank je zdravá, kapitálově silná a stabilní finanční instituce, která má ambice dále růst, a to jak organicky, tak prostřednictvím akvizic. Koupě Equa bank je plně v souladu s naší strategií,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida. Pro klienty obou bank se prozatím nic nemění, a pokud bude v budoucnu docházet ke změnám, budou včas informováni.

vida-rb

Foto: Raiffeisenbank

Igor Vida, předseda představenstva a generální ředitel Raiffeisenbank

Zatímco Raiffeisenbank počet svých klientů neuvádí (Peníze.cz píší o 700 tisících), Equa bank má aktuálně téměř 480 tisíc klientů, přičemž se zaměřuje mimo jiné na spotřebitelské úvěry. Ke konci roku 2020 byla celková aktiva Equa bank ve výši 2,8 miliardy eur (72 miliard korun) a Raiffeisenbank za stejné období vykázala celková aktiva 15,7 miliardy eur (přes 400 miliard korun).

„Přestože je Equa bank podle objemu aktiv výrazně menší než Raiffeisenbank, vysoká míra spokojenosti zákazníků banky a její působivý růst v oblasti půjček z ní dělá pro Raiffeisenbank atraktivní akvizici,“ napsala v prohlášení Raiffeisenbank, jejíž mateřská skupina RBI se rozhodla rozšiřovat svou působnost na vybraných klíčových trzích, mezi nimiž je i Česká republika.

Jak bude avizované sloučení obou bank pod hlavičkou Raiffeisenbank vypadat či zda se do budoucna zachová například internetové či mobilní bankovnictví Equa bank, zatím není jasné. Raiffeisenbank nicméně hovoří o tom, že obchodní modely obou společností se navzájem přirozeně doplňují, a tak jejich spojení povede k významným strategickým synergiím i dalšímu rozvoji nejen v oblasti digitálních služeb pro klienty.

„Jsme přesvědčeni, že klientům Equa bank máme co nabídnout, a to jak z hlediska produktů, tak vysokých standardů offline a online služeb. Velmi si vážíme schopnosti Equa bank přicházet s transparentními, zjednodušenými a vysoce ceněnými produkty. Jsme si vědomi velmi vysoké angažovanosti a spokojenosti jejích klientů, což je náš hlavní cíl do budoucna – udržení spokojenosti klientů obou bank na vysoké úrovni,“ doplňuje pro CzechCrunch Kopecká.

img_3238-min

Přečtěte si takéČeské Notino je opět rekordní. Největší evropská online parfumerie vyrostla na 14,5 miliardy korunČeské Notino je opět rekordní. Největší evropská online parfumerie vyrostla na 14,5 miliardy korun

Ambicí Raiffeisenbank je podle jejího šéfa být mezi třemi nejlepšími bankami na českém trhu z pohledu spokojenosti klientů, a to jak obecně, tak v oblasti digitální obsluhy. V Raiffeisenbank například v tomto ohledu spustili online zakládání účtů a získali díky tomu nejvíce nových klientů v historii. Equa bank zase před rokem jako poslední velká banka v Česku spustila Apple Pay a také vstoupila na trh s odloženými platbami.

„Z pohledu našich akcionářů je prodej skupiny Equa velmi úspěšným završením více než desetiletého investičního projektu v České republice,“ uvedla k transakci Equa bank, jejíž značka podle plánovaného scénáře výhledově zanikne a stane se součástí Raiffeisenbank. Britská skupina AnaCap Financial Partners koupila banku v roce 2011 a pojmenovala ji Equa bank. Její předchůdkyní byla IC Banka, jež vznikla v roce 1993.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym