Kvůli WeWorku a Uberu byl stomiliardový Vision Fund ve ztrátě. Teď hlásí největší zisk v historii a chystá několik IPO

Peter BrejčákPeter Brejčák

wework

Foto: WeWork

WeWork v kalifornském San Jose

0Zobrazit komentáře

Z 55 miliard na 1,17 bilionu japonských jenů, neboli z 11 miliard na 238 miliard korun. Takový je meziroční růst čistého zisku v posledním kvartálu loňského roku investičního Vision Fund, za nímž stojí japonská skupina SoftBank a zaměřuje se na startupy a technologické firmy. Stomiliardový dolarový fond Vision 1 a jeho mladší desetimiliardová sestra tak zaznamenaly nejlepší kvartál od svého otevření v roce 2017.

Hlavním důvodem obrovského nárůstu zisku byl zejména růst akcií firem, ve kterých fondy drží podíly. Konkrétně jde například o Uber nebo donáškovou firmu DoorDash, jež v prosinci vstoupila na burzu a okamžitě se stala velkým hitem. Hodnota podílu, který SoftBank původně nakoupil za 680 milionů dolarů, se ke konci prosince vyšplhala na devět miliard dolarů.

Podle slov šéfa SoftBanku Masajošiho Sona, kterého citoval deník Financial Times, teď jeho fondy přichází do fáze sklizně. Vision 1 byl v prosinci uzavřen a Son teď očekává, že v nejbližších letech by každý rok na burzu mělo vstupovat deset až dvacet startupů, do nichž banka přes své fondy investovala.

Z celkových 131 investovaných firem se začalo veřejně obchodovat s patnácti, nejbližší IPO se očekávají v jihokorejské e-commerce skupině Coupang a čínském konkurentovi Uberu Didi Chuxing. Podle zákulisních informací by se přitom svého vstupu na burzu mohl dočkat také provozovatel coworkingových prostor WeWork, jenž má svoji pobočku také v Praze na Národní třídě.

masaoyshi-son-softbank

Foto: Softbank

Šéf SoftBank Masajoši Son

Deník The Wall Street Journal informoval o tom, že WeWork možná na burzu vstoupí „oklikou“ pomocí tzv. special-purpose acquisition company (SPAC), které se zakládají s cílem provést akvizici již existující firmy obchodující na burze, čímž se obejde proces primárního úpisu akcií. SoftBank přitom v těchto dnech oznámil vznik dvou takových entit, píše portál TechCrunch.

Podle WSJ by byl v případě využití SPACu WeWork oceněn na deset miliard dolarů. To je přibližně jen pětina z původní valuace ve výši 47 miliard dolarů, na níž byla firma ohodnocena ještě před provalením aktivit jejího spoluzakladatele a bývalého šéfa Adama Neumanna, který v podstatě drancoval její základy.

SoftBank ve snaze zachránit svou investici do poskytovatele coworkingů nalil celkově 18,5 miliardy dolarů, samotný Son později přiznal, že v tomto ohledu jeho firma selhala a byla hloupá. Právě i kvůli odpisům těchto investic se Vision Fund předtím nacházel v roční provozní ztrátě na úrovni 18 miliard dolarů.

Jak ale upozorňuje TechCrunch, WeWork se paradoxně úplně vytratil z jakýchkoliv prezentací výsledků Vision Fundu nebo SoftBanku s výjimkou loga uvedeného v záplavě všech uskutečněných investic.

Podle WSJ je kromě SPACu ještě ve hře varianta, že WeWork získá další investiční kolo a zůstal by tak nadále privátně vlastněnou společností. Deník však na závěr upozornil, že jednání o všech variantách jsou komplikované a dopadnout by nemusela ani jedna z nich.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym