Bolt ve velkém obsadí Brno a Ostravu. Přiváží tam elektrické koloběžky i kola a bude rozvážet jídlo

Filip HouskaFilip Houska

bolt-cr

Foto: Bolt

Bolt v Česku provozuje taxíky, elektrická kola i koloběžky a rozváží jídlo

0Zobrazit komentáře

Přepravní platforma Bolt je letos na tuzemském trhu zatím k nezastavení. Poté, co své taxíky vypustila do Českých Budějovic a Mladé Boleslavi, tedy v pořadí devátého a desátého města v Česku, se chce ještě více etablovat v Brně a Ostravě, kde rozšiřuje nabídku svých služeb. Nasazuje sdílené elektrické koloběžky i elektrokola a zároveň v nich spouští i Bolt Food pro rozvozy jídla.

Vzhledem k tomu, že původem estonský startup, posilněný nedávnými investicemi ve výši 4,5 miliardy korun, bere Česko v posledních měsících útokem, může být poněkud složitější se zorientovat v tom, co a kde nabízí. Obyvatelé Brna to ale od dnešního dne nemusí řešit, jelikož v jejich městě budou dostupné všechny služby Boltu.

Dosud si v moravské metropoli mohli lidé přes aplikaci objednávat pouze taxíky. Nyní však mohou svůj pohyb po městě kombinovat i se zelenými elektrickými koly, která byla předtím dostupná pouze v Praze, a elektrickými koloběžkami, jež začaly v Olomouci a pokračovaly přes Boskovice až do Pardubic.

bolt-kolobezky

Foto: Bolt

Elektrické koloběžky startupu Bolt

Zapůjčení je pak stejné jako jinde: stačí v aplikaci Bolt naskenovat QR kód, nasednout (nebo naskočit) a po ukončení jízdy nechat prostředek na vyznačeném parkovacím místě. Cena za prvních pět minut jízdy na kole je 5 korun za minutu, poté se sazba snižuje na 4 koruny. V případě koloběžek jsou tyto hranice o korunu nižší.

Spolu s prostředky pro městskou mobilitu přichází do Brna i avizovaná služba Bolt Food pro rozvozy jídel z restaurací i obchodů, která byla dosud dostupná jen v Praze (kde posílila spolupráci s maloobchodní sítí Žabka). Rozvážka má fungovat od 9 do 23 hodin v okruhu osmi kilometrů od restaurace nebo obchodu.

V podobném schématu vstupuje Bolt i do Ostravy, akorát zatím bez elektrických kol. Do třetího největšího města republiky (a také do Frýdku-Místku) dnes dovezl „pouze“ sdílené elektrokoloběžky a spustil Bolt Food. Dále v Ostravě funguje i taxi služba, která tam svůj provoz začala už před časem.

„Sdílená elektrokola a elektrické koloběžky jsou důležitým prvkem městské dopravy budoucnosti. Jsou rychlé, za pár minut přejedete centrum města i v dopravní špičce, aniž byste se přitom zapotili. Jejich provoz je navíc vysoce ekologický, protože nečoudí a jsou klimaticky neutrální,“ říká Martin Zajíc, manažer pro elektrickou mobilitu Boltu v Česku.

bolt-food

Foto: Bolt

Kurýr rozvozové služby Bolt Food

Velká expanze do Brna a Ostravy ovšem nemá být jedinou v tomto roce. Bolt slibuje, že v rámci několika následujících týdnů vstoupí se svými sdílenými koloběžkami a koly do několika dalších měst, byť nespecifikuje, o jaká půjde. Rozšířit se má i Bolt Food, ale i tam je startup skoupý na konkrétnější informace.

Je ale vidět, že to Bolt s expanzí po Evropě myslí vážně. Většímu zapojení dopomohla i pandemie koronaviru, která proměnila návyky lidí a prakticky je přiměla k tomu, aby namísto přeplněných tramvají a autobusů volili třeba právě sdílené jednostopé prostředky a objednávali si jídlo z dovozů, díky kterým nemusí nikam docházet.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym