Apple do roku 2030 míří k iPhonům s nulovou uhlíkovou stopou. Na čistou energii teď přechází jeho dodavatelé

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

tim-cook-apple-solar

Foto: Apple/CzechCrunch

Apple pod vedením Tima Cooka staví obří solární farmy

0Zobrazit komentáře

Apple je uhlíkově neutrální. To ale nestačí. Těmito dvěma větami kalifornský technologický obr loni uvedl marketingovou kampaň, v níž sliboval zajištění udržitelné budoucnosti napříč veškerou činností, se kterou má něco společného. O necelý rok později Apple přichází s reportem dokazujícím, že to nebyla jen prázdná slova a přes 110 z jejích dodavatelů přechází na výhradně obnovitelné zdroje energie. Součástí řešení výzvy, kam získanou energii ukládat, se přitom stala i Tesla.

Baterie společnosti Elona Muska zapadnou do rozsáhlé globální infrastruktury pro uchovávání vygenerované elektřiny, která je pro ekologický provoz zásadní. V případě dodavatelského řetězce Applu se jedná o zvlášť velký projekt. Momentálně je po celém světě naplánováno spuštění zařízení schopných dohromady produkovat necelých 8 GW čisté energie. Díky tomu bude přes 110 firem moci výrobu pro Apple napájet výhradně z obnovitelných zdrojů.

Je to první velký krok na cestě k ultimátnímu cíli uhlíkové neutrality pro celý byznys Applu – od jeho vlastních operací přes dodavatelský řetězec až po kompletní životní cyklus jeho produktů. Toho všeho má být dosaženo do roku 2030, což je obrovský závazek. Samotné kamenné obchody a kanceláře Applu sice do ovzduší nevypouštějí skleníkové plyny od loňského dubna, výroba a distribuce produktů jsou ale v tomto ohledu mnohem náročnější oblasti s větším rozsahem.

apple-california-solar-farm

Foto: Apple

Solární farma v Kalifornii, která pomáhá pohánět centrálu Applu

Cestou k uhlíkové neutralitě přitom rozhodně nemá být jakékoliv přesouvání znečištění jinam nebo jeho kompenzace výsadbou stromů a podobně. Kompenzací se má vynulovat jen 25 % ze současného objemu emisí produkce oxidu uhličitého, zbytek má zcela vymizet přechodem na čistou energii, úpravami výrobních procesů nebo třeba používáním výhradně recyklovaných materiálů. Například nový hliník v MacBoocích Air a Macích mini se netěží už od roku 2018.

Jakmile se napříč dodavateli Applu spustí produkce plánovaných 8 gigawattů čisté elektřiny, má eliminovat vypuštění 15 milionů tun oxidu uhličitého každý rok. To odpovídá ročnímu znečištění asi 3,4 milionu aut. Kalifornská společnost vedená Timem Cookem se na globálním projektu několika různými způsoby přímo podílí, ať už vlastními investicemi do obnovitelné energie nebo vzdělávacími programy.

Apple v rámci nich dodavatelům v USA, Německu, Francii, Indii, Číně a dalších zemích poskytuje detailní materiály, které přibližující proces přechodu na čistou energii tak, jak je relevantní pro danou oblast. Zároveň zakládá a podporuje rozvoj asociací firem se zájmem o ekologičtější provoz a umožňuje tak co nejlépe využít místních příležitostí. Jak tyto asociace, tak Apple pak firmám zprostředkovávají lepší přístup k udržitelným zdrojům elektřiny.

Důležitou součástí celé iniciativy jsou také řešení pro ukládání energie, která jsou při nekonzistentní produkci solárních panelů, větrných turbín a podobně velice důležitá. Právě nízká spolehlivost obnovitelných zdrojů (ne vždy fouká, v noci nesvítí slunce) představuje velkou překážku k jejich širokému přijetí. Proto musí vedle polí turbín a solárních panelů vznikat i haly plné baterií.

Úložiště energie od Applu s bateriemi od Tesly

Prozatím největším projektem Applu v tomto ohledu se pojí se solární farmou, která s výkonem 130 megawattů napájí veškeré operace firmy v Kalifornii. Nyní vedle ní vzniká prý jedno z největších bateriových úložišť elektřiny v celých Spojených státech, jehož finální kapacita má odpovídat spotřebě sedmi tisíc domácností za den. Jak se přitom podařilo zjistit magazínu The Verge, o celých 240 megawatthodin kapacity se budou starat baterie od Tesly.

apple-clean-energy-solar-california-batteries

Foto: Apple

Apple vedle svojí kalifornské solární farmy staví velké úložiště energie

Konkrétně má jít o 85 megapacků, lithium-iontových akumulátorů, které Tesla představila v roce 2019. Ačkoliv dominantní část byznysu Tesly zajišťuje prodej aut, energetická řešení by pro ni do budoucna mohla být čím dál významnější, třeba i díky projektu Applu. Předloni se ostatně Musk jistě dostal do přízně australské vlády, když zemi nabídl za 55 dnů vybudovat obří úložiště energie, jež vyřešilo problém země s výpadky elektřiny kvůli nespolehlivosti obnovitelných zdrojů.

„Problém s větrnou a solární energií je hlavně v tom, že je z definice nekonzistentní,“ zmínila Lisa Jacksonová, viceprezidentka pro životní prostředí a sociální aktivity v Applu, pro agenturu Reuters. Věří, že když Apple ukáže, jak se na ni může spolehnout i jedna z největších společností na světě, odbourá tím značnou část z obav a nejistoty kolem obnovitelných zdrojů.

Ty se ostatně nedávno staly terčem kritiky v americkém Texasu, kde kvůli nečekaným mrazům došlo k rozsáhlým výpadkům dodávek elektřiny. Přisuzování viny větrným turbínám v tomto případě sice bylo zcela zavádějící, jasně ovšem ukázalo nedůvěru kolem udržitelné energie.

Lisa Jacksonová, VP Applu pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativy

Apple má v plánu poznatky z výstavby svého úložiště sdílet s ostatními firmami, a to jak v rámci svého dodavatelského řetězce, tak v obecném měřítku. Něco podobného udělal už v minulosti, když například umožnil nahlédnout do speciálního procesu zpracování hliníku nebo laboratoře zkoumající recyklaci. Zatímco třeba design produktů si Cookova společnost přísně střeží a ostře bojuje proti jeho napodobování, u ekologických iniciativ ke kopírování naopak otevřeně vyzývá.

V následujících letech tak bude zajímavé sledovat, jak bude ve svém ambiciózním plánu na dosažení uhlíkové neutrality pro celý dodavatelský řetězec pokračovat a co se bude dít ve zbytku technologického průmyslu. Udržitelnost je zde dnes – stejně jako v jiných oblastech – jedním z nejvýraznějších témat. Apple sice třeba kvůli malé opravitelnosti zařízení nemá zdaleka dokonalý status, ale patří mezi lídry na trhu. Nyní je, zdá se, ideální atmosféra k tomu, aby korporace o takové prvenství usilovaly.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym