SpaceX porazilo Blue Origin a získává kontrakt od NASA. Na Měsíc vynese novou generaci amerických astronautů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex_moon-min

Foto: SpaceX

SpaceX poletí na Měsíc s upravenou lodí Starship

0Zobrazit komentáře

Program Artemis amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) má za cíl dopravit na Měsíc po 50 letech další americké astronauty. Učinit tak chce už za tři roky, a proto byl nejvyšší čas definitivně vybrat komerčního partnera, který bude mít na starost vývoj přistávacího modulu. K tomu účelu si nakonec NASA vybrala SpaceX.

Společnost Elona Muska se tak stává vítězem ze tří předvybraných firem, kterým NASA loni v květnu zadala kontrakt na větší rozvinutí svých řešení. V soutěži o zakázku za v přepočtu 62 miliard korun nakonec porazila dvě další entity – startup Jeffa Bezose Blue Origin, který podpořili partneři Draper, Lockheed Martin a Northrop Grumman, a společnost Dynetics patřící do koncernu Leidos.

Řešení, se kterým SpaceX uspělo, se přitom konvenčním lodím podobá nejméně z navrhovaných. Na Měsíc vyšle upravenou verzi jeho vlastní lodě Starship, která je v dlouhodobém horizontu určena pro lety na Mars. Tam ostatně míří i samotný program Artemis.

starship-sn9_1

Foto: SpaceX

Raketa Starship SN9 od SpaceX při testovacím letu

Oproti soupeřům se tak v případě SpaceX nejedná o klasický lunární modul, ale loď, jež počítá jen s jedním stupněm. Ta by měla v celku na Měsíci přistát a ve stejném složení z něj zase odletět. Dynetics oproti tomu navrhovalo dvojstupňový a Blue Origin dokonce třístupňový modul, mechaniky a konstrukce ovšem v zásadě vycházely z těch, které již na Měsíci v minulosti přistávaly.

Upravenou loď Starship do vesmíru vynese booster Super Heavy, taktéž vyvíjený (a brzy už i testovaný) ve SpaceX. Tato konfigurace byla zvolena navzdory tomu, že v předchozí podobě kontraktu se počítalo s použitím rakety Space Launch System (SLS) a posádkové kapsle Orion, obě již léta a s výraznými zpožděními připravované.

Nový kontrakt značí stále více očividný trend – komerční partnery, kteří spolehlivě dodávali pro NASA celé dekády, i na této frontě poráží SpaceX. NASA se totiž rozhodla nevyužít řešení Blue Origin, na kterém spolupracovaly i Lockheed Martin a Northrop Grumman, tedy velké americké korporace, jejichž služeb často v minulosti agentura využívala.

SpaceX tuto silnou sestavu porazilo i přesto, že na druhotný vývoj svého prototypu mělo méně peněz než Blue Origin. Při udělování kontraktu loni v květnu rozdala NASA třem firmám 967 miliard dolarů, z toho nejvíce, 567 miliard dolarů, putovalo právě do Blue Origin.

blueorigin-moon

Foto: NASA

Blue Origin navrhlo třístupňový lunární modul pro přistání na Měsíci

Opomíjený zůstal i Boeing, taktéž dlouhodobý partner NASA. Ten se do původního kontraktu ani nezapojil, protože separátně řeší zmíněný Space Launch System, který má taktéž donést lidstvo na Měsíc. Program se ale potýká s dílčími neúspěchy a zpožděními. Zároveň Boeing stojí za posádkovou kapslí Starliner, která při svém testovacím letu měla několik softwarových chyb a nedokázala se spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí.

SpaceX oproti tomu intenzivně testuje své prototypy lodi Starship v jižním Texasu, i když od reálného prototypu pro astronauty je ještě daleko. Další, celkově osmý testovací let lodi je v plánu už na příští týden.

Cílem programu Artemis je poprvé od roku 1972 přistát s lidskou posádkou na Měsíci. Členkou posádky by měla být mimo jiných i první žena, která na povrch Měsíce vstoupí. Celkový rozpočet programu je 35 miliard dolarů (přes 750 miliard korun) a je prvním krokem k dlouhodobému cíli vybudovat stálou měsíční základnu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym