V Česku roste první Dům Ronalda McDonalda. U nemocnice v Motole zdarma ubytuje rodiny vážně nemocných dětí

Filip HouskaFilip Houska

drmcd2

Foto: McDonald’s

V Česku vyroste první Dům Ronalda McDonalda

0Zobrazit komentáře

McDonald’s není jen o Big Macu. Jeden ze světově největších fastfoodových řetězců je mimo jiné i zakladatelem Nadačního fondu Dům Ronalda McDonalda, v rámci kterého zajišťuje ubytování pro rodiče těžce nemocných dětí poblíž středisek, kde se jejich ratolesti léčí. Dohromady těchto domů existuje po světě okolo 370 a nyní jeden takový začíná růst i v Česku.

Právě dnes byl v areálu pražské Fakultní nemocnice v Motole položen základní kámen prvního českého Domu Ronalda McDonalda, který po dokončení poskytne bezplatné ubytování pro rodiny dlouhodobě nemocných dětí. „Díky tomu nabídneme rodičům odpočinek i zázemí, které podpoří jejich psychiku, aby se mohli co nejvíce věnovat svému dítěti,“ říká ředitelka nadace Ivana Pešatová.

Celá výstavba vyjde na 70 milionů korun, které jdou z kasy nadačního fondu v rámci daru FN v Motole s tím, že z prostředků charitativní organizace byly hrazeny i projektové a přípravné práce. Pokud vše půjde dobře, mohl by se český Dům Ronalda McDonalda otevřít v druhé polovině příštího roku, respektive po čtrnácti měsících stavby. Fond následně bude hradit i provoz domu.

drmcd1

Foto: McDonald’s

Vizualizace kuchyně v prvním českém Domě Ronalda McDonalda

„Velmi si vážíme, že si Nadační fond Dům Ronalda McDonalda vybral právě naši nemocnici. Částka, kterou do výstavby a provozu domu věnuje, je zároveň největším jednorázovým darem, který kdy Fakultní nemocnice v Motole dostala, a já za něj velmi děkuji,“ říká Miloslav Ludvík, ředitel nemocnice.

Jedním z důvodů, proč si nadace pod záštitou McDonald’s vybrala Fakultní nemocnici v Motole, je skutečnost, že má největší onkologické a hematologické centrum pro děti v zemi. Z přibližného počtu 350 dětí, které rakovinou v Česku ročně onemocní, je navíc asi polovina diagnostikována právě tam.

Poté, co bude Dům Ronalda McDonalda postaven, nabídne celkem jednadvacet pokojů. Každá rodina bude mít k dispozici jeden pokoj uzpůsobený pro čtyři osoby, přičemž pro setkávání a vzájemnou podporu rodin bude vybudována i společná kuchyně s jídelnou, obývací prostor a herna pro děti. Součástí domu budou i úložné prostory a prádelna, o jeho chod se budou starat dobrovolníci a zaměstnanci fondu.

Dům má být navíc vytvořen s ohledem na moderní trendy, mezi které patří i energetická úspornost nebo částečná modularita v tom smyslu, že bude možné výhledově přistavět další patro s patnácti dodatečnými pokoji. Designově pak má ladit i „zelená“ střecha s dřevěnou terasou, atypický lichoběžníkový střešní světlík nebo perforovaný plech, který zakryje technologické části střechy.

drmcd4

Foto: McDonald’s

Vizualizace herny v prvním českém Domě Ronalda McDonalda

drmcd3

Foto: McDonald’s

Vizualizace obývacího pokoje v prvním českém Domě Ronalda McDonalda

drmcd5

Foto: McDonald’s

Vizualizace pracovny v prvním českém Domě Ronalda McDonalda

„Touto cestou bych chtěl poděkovat všem našim zákazníkům. Je to hlavně jejich zásluha, že byl základní kámen Domu Ronalda McDonalda položen a že už v dohledné době přivítá první rodiny nemocných dětí. Velké díky ale také patří všem franšízantům a zaměstnancům,“ říká Tomasz Rogacz, generální ředitel McDonald’s pro Česko a Slovensko, a dodává, že na sumě 70 milionů korun se podíleli i zákazníci, kteří mohou peníze na dobrou věc posílat i prostřednictvím elektronických kiosků v prodejnách.

Do doby, než bude nové ubytování pro rodiny postaveno, bude fond nadále hradit za rodiče nemocných dětí ubytovnu v areálu motolské nemocnice, stejně jako přispívat na rekonstrukce pokojů v krajských nemocnicích. Každoročně podobným způsobem uhradí rodičům stovky nocí, což jim pomůže, aby byli blízko svých potomkům, k nimž osud nebyl příliš shovívavý.

V kontextu této akce stojí za zmínění také iniciativa manželů Vlčkových. Minulý měsíc totiž založili nadaci, do které poslali 1,5 miliardy korun na podporu péče o děti s těžkými nemocemi. Včera navíc Ondřej a Katarína ohlásili, že koupili historickou usedlost Cibulka, ze které udělají dětský hospic spolu s komunitním centrem.

Začalo to mléčným koktejlem

Předzvěst prvního domu Ronalda McDonalda přišla už v 70. let v americké Filadelfii, kde doktorka Audrey Evansová dostala za úkol vybudovat specializované onkologické centrum v tamní dětské nemocnici. To se jí podařilo, což ovšem vedlo k tomu, že centra začaly využívat i rodiny, které byly od Filadelfie příliš vzdálené a řešily, kde budou po dobu péče o své dítě bydlet.

Začala proto shánět velký dům poblíž nemocnice, kde by rodiče mohli přespávat. Potřebovala však takový obnos peněz, který sama neměla, a proto začala shánět finanční podporu. Pomohl jí filadelfský fotbalový klub Eagles, který v té době vybíral peníze na péči o děti postižené leukémií. Vybraných 100 tisíc dolarů ale bylo málo – Evansová potřebovala dalších alespoň 32 tisíc dolarů.

mcdonalds-evans

Foto: DRMCD

Šek, který doktorka Audrey Evansová obdržela od McDonald’s a fotbalistů Eagles

Následně svým plánem zaujala i fastfoodový řetězec McDonald’s, který v té době využíval hráče Eagles jako nosiče reklamy na mléčný koktejl. Spolu s oblastním manažerem McDonald’s Edem Rensym se doktorka následně domluvila na tom, že tržby z prodeje milkshaků půjdou na zakoupení domu, ovšem jen s podmínkou, že ubytování ponese jméno Ronalda McDonalda, maskota fastfoodové sítě.

Po dohodě byl 15. října 1974 otevřel první takový dům pro rodiče nemocných dětí, přičemž o šest let později se další dům dostal za hranice Spojených států, konkrétně do kanadského Toronta. O deset let později už těchto domů stálo po světě 150 a aktuálně jich je okolo 370. Brzy se k nim přidá i ten v Česku, kde Nadační fond Dům Ronalda McDonalda vznikl coby samostatná organizace v roce 2002.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym