Elon Musk opět hýbe s cenou bitcoinu. Oznámil, že by ho Tesla mohla znovu začít přijímat pro platby

musk-bitcoin

Foto: Xprize/CzechCrunch

Elon Musk a fiktivní mince kryptoměny bitcoin

0Zobrazit komentáře

Jak mocná umí být síla slova, v tomto případě tedy spíše tweety, již nějaký čas dokazuje Elon Musk, kterému se v posledních měsících daří prostřednictvím svých výroků ovlivňovat vývoj na trhu s kryptoměnami. Po dogecoinu posílá na horskou dráhu i cenu bitcoinu, kterou před časem poslal k zemi – a teď jí opět pomáhá na nohy.

Pro pochopení celé situace musíme zpět do února tohoto roku, kdy Tesla oznámila nákup bitcoinů v hodnotě 1,5 miliardy dolarů a svým zákazníkům vyjevila záměr začít akceptovat největší z kryptoměn výměnou za své vozy. Tento plán byl naplněn v březnu, což se pozitivním způsobem podepsalo na ceně bitcoinu, která se následně dostala až na historickou hodnotu přesahující 63 tisíc dolarů.

Celých 49 dní od zahájení příjmu bitcoinů ovšem od Muska přišel poměrně překvapivý tweet, ve kterém informoval o ukončení akceptace této kryptoměny. Důvodem, proč se Tesla rozhodla pro tuto náhlou otočku, měl být způsob těžby bitcoinů. Ten podle majitele kalifornské automobilky není vzhledem k množství energie, jež je při jeho získávání spotřebovávána, ani zdaleka environmentálně přívětivý.

btc-1

Foto: Canva Pro

Bitcoin, nejpopulárnější kryptoměna současnosti

„Jsme znepokojeni stále častějším využíváním fosilních paliv pro těžbu a transakce s bitcoiny. Uhlí má nejvyšší emise ze všech paliv. Kryptoměna je dobrý nápad na mnoha úrovních a věříme, že má slibnou budoucnost. Ta ovšem nemůže přijít, pokud je to na úkor životního prostředí,“ napsal tehdy Musk. Reakcí na oznámení byl nejprve pád ceny bitcoinu na 50 tisíc dolarů a v následujících týdnech postupný pokles až na částku 33 tisíc dolarů.

Jak tomu již bývá zvykem, padající bitcoin s sebou vzal i ostatní kryptoměny, mezi kterými nechyběl ani parodický dogecoin. Právě cena tohoto altcoinu si během dubna a května prožila malý výlet na Měsíc, když vyrostla o více než 18 tisíc procent. A není překvapením, že tweety Elona Muska byly opět u toho.

Musk, který jako loutkář taháním za nitky udává směr vývoje cen kryptoměn, však se svým vystoupením ještě neskončil. Další číslo předvedl o víkendu, kdy opět stačila jedna zmínka týkající se bitcoinu a Tesly a cena kryptoměny se dala do pohybu. Tentokrát se jednalo o zhruba desetiprocentní růst, díky kterému se hodnota bitcoinu vyšplhala na 39 tisíc dolarů.

Stalo se tak poté, co Musk prostřednictvím Twitteru informoval o možném obnovení přijímaní plateb za elektromobily od Tesly v bitcoinech. Tuto změnu ovšem podmínil tím, že těžaři bitcoinu pro jeho získávání musí využívat minimálně z 50 procent energii získávanou z obnovitelných zdrojů.

Musk tímto vyjádřením reagoval na komentář Magdy Wierzycké ze společnosti Sygnia, která nabízí služby technologického poradenství a podpory kybernetické bezpečnosti. Wierzycká uvedla, že Musk úmyslně manipuluje s trhem a jeho chování by mělo být podnětem pro vyšetřování Komise pro kontrolu cenných papírů. Wierzycká navíc není jediná, komu se počínání šéfa automobilky Tesla a momentálně třetí nejbohatší osobnosti světa, nelíbí.

Známá hackerská skupina Anonymous Muskovi nedávno adresovala nelichotivé video, ve kterém jej označila za narcistického boháče toužícího po pozornosti. Dále v něm Anonymous Muska obviňují ze snahy o centralizaci a převzetí kontroly nad nejhodnotnější kryptoměnou. Zároveň mu vyčítají, že stojí za zničením životů milionu investorů, které připravil o zisky.

„Myslíš si, že jsi nejchytřejší člověk v místnosti, ale teď teprve poznáš toho pravého soupeře. My jsme Anonymous. My jsme legie,“ zněla velmi dramatická tečka za celým vystoupením maskovaného muže. Jak se ovšem zdá, ani to neodradilo Muska od činnosti, která je mu vyčítána a která dokazuje, jak velký vliv může mít výrok jednoho muže na vývoj celého trhu s kryptoměnami.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym