Lidé na home office trpí nedostatkem socializace. Flexibilní pronájmy to řeší, říká Lubomír Šilhavý z WorkLounge

Filip HouskaFilip Houska

worklounge-7Speciál

Foto: WorkLounge

Coworkingové centrum WorkLounge v pražském Karlíně

0Zobrazit komentáře

Sdílená pracoviště, kde si firmy i freelanceři za měsíční poplatek pronajímají kancelářský prostor s potřebným vybavením, mají dnes svou nezastupitelnou roli. Ví to i Lubomír Šilhavý, jenž se v kancelářském byznysu pohybuje přes dvacet let a založil coworking WorkLounge, v rámci něhož prezentuje trend takzvaných flexi offices. Pro náš kancelářský speciál objasňuje, jak se budou kanceláře v budoucnu vyvíjet.

„Flexibilní pronájem je výhodný v tom, že klientům dává dobrý pocit a klid při podpisu smlouvy tím, že mimo jiné minimalizuje jejich rizika související se zodpovědností při dlouhodobém pronájmu. Freelanceři ani firmy pak dále nemusí řešit výdaje spojené s pořizováním nábytku či kancelářského vybavení,“ říká Šilhavý pro CzechCrunch v našem speciálu Kanceláře budoucnosti.

V něm jsme se spojili s předními firmami z oboru a zjišťovali, jaká budoucnost kanceláře čeká, v čem se za posledních několik let zásadně proměnily a jak do celé branže zapadnou trendy jako open space, home office, oddělené pracovní prostory nebo coworking. A právě coworking byl jedním ze stěžejních témat, které jsme řešili s Lubomírem Šilhavým.

kancl-special

Přečtěte si takéCzechCrunch spouští speciál Kanceláře budoucnostiJak se promění kancelářské prostory a co je dnes v kurzu? CzechCrunch spouští speciál Kanceláře budoucnosti

Důležitost coworkingů a rozmach flexi office

Sdílené kancelářské prostory se staly oblíbenými před deseti lety ve Spojených státech, kdy lidé hledali nová prostředí k práci. Vycházelo to hlavně z ekonomické krize, kdy se společnosti bály zaměstnávat mnoho pracovníků, a proto se část z nich vydala na volnou nohu. A protože kavárny a home office příliš nevyhovovaly, hledala se jiná místa.

„Lidé na home office většinou naráželi na nedostatek socializace. To považuji za nesmírně důležitý aspekt spokojeného pracovního života. Potřebují potkávat, mít potřebu se hezky obléct, vyjet do své kanceláře či pracovního prostoru, kde mohou pracovat v klidu, ale zároveň být obklopeni jinými zajímavými lidmi,“ dodává Šilhavý.

Velkou roli v tom hraje i kreativita – když jsou lidé obklopeni dalšími zajímavými osobami, mohou se inspirovat a přicházet s novými nápady. Dnešní coworkingové kanceláře ovšem nemusí znamenat, že se sdílí jeden prostor se všemi ostatními. Dokazuje to i samotný WorkLounge, který Šilhavý založil.

worklounge-5

Foto: WorkLounge

Coworkingový prostor od WorkLounge

„Ve WorkLounge jsme vytvořili hybrid mezi coworkingem a privátními kancelářemi, kde se vlastně každý může najít. Sdílíme recepci, lounge, meeting roomy, konferenční prostory, ale každý náš člen může mít i vlastní kancelář od té nejmenší, takzvané jedničky (kanceláře pro jednoho), až po desetimístné a zároveň čerpat sdílené vybavení okolo,“ popisuje.

Velký potenciál vidí Šilhavý také ve flexibilních pronájmech, které nejsou tak svazující jako dlouhodobé kontrakty. Ty se mohou vyplácet hlavně z pohledu menších startupů, jež rychle rostou (nebo naopak rychle klesají) a musí adekvátně reagovat na změny, které nemusí být u dlouhodobých, tradičních pronájmů snadno proveditelné.

„Výhodou je také přesun starostí a odpovědnosti za vlastní kancelářský provoz na profesionální firmy – tím klienti získávají i větší prostor na soustředění se na vlastní činnost, která je pro ně tím podstatným. Když jsem tvořil základní koncept WorkLounge, možnost zrušit smlouvu do jednoho měsíce byla jeden z mých prioritních benefitů,“ doplňuje Šilhavý.

***

Jak ve WorkLounge nahlíží na digitalizaci, proč tradiční společnosti nevyužívají trendu tzv. flexi offices a jak je na tom dnešní kancelářská architektura? Všechna témata, které jsme s Lubomírem Šilhavým probírali, najdete přímo na webu speciálu Kanceláře budoucnosti, kde jsou k dispozici i názory dalších předních firem z oboru.

Kanceláře budoucnosti podporují firmy WorkLounge, Capexus, LD Seating a Premier Interiors.

kancelarsky-special-partneri

Diskuze (0)

Novinka

Anonym