Očkovací certifikát přímo v mobilní peněžence. Český YourPass zobrazí i test či potvrzení o prodělaném covidu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

yourpass

Foto: YourPass

YourPass vám uchová očkovací certifikát v mobilní peněžence

0Zobrazit komentáře

Očkovací certifikát se stává vstupenkou ke stále větší paletě aktivit, které se po pandemii koronaviru obnovují. Není tak na škodu ho mít po ruce. Proto český YourPass přišel s řešením, díky němuž budete moci svůj certifikát zařadit po bok platebních karet do Apple Wallet nebo jiné digitální peněženky. Obdobná možnost je také v případě potvrzení o testu či prodělané nemoci.

YourPass, který se zaměřuje právě na vývoj řešení pro digitální peněženky, přišel de facto s velmi prostou aplikací. Jakmile už člověk má svůj očkovací certifikát vystavený ve formátu PDF, stačí navštívit stránku getcovidpass.eu, kterou YourPass spravuje, a během pár kliků vytvořit jeho plnohodnotnou kopii přímo v digitální peněžence.

Řešení staví na Digitálním COVID certifikátu EU, který si každý občan Evropské unie může stáhnout s unikátním QR kódem. Jeho hlavní ideou je jednotný formát pro celou EU, jenž by měl pomoci rychlejšímu rozproudění přeshraničních výměn. YourPass nicméně není jeho vydavatelem, nýbrž vývojářem.

Oficiální úlohu v tomto směru plní orgány každého členského státu, v případě Česka Ministerstvo zdravotnictví, respektive pod něj spadající Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Právě přes jeho stránky ocko.uzis.cz lze samotný certifikát v PDF získat. Postačí k tomu rodné číslo a číslo občanského průkazu, nebo přihlášení přes elektronickou identitu v rámci českého e-governmentu.

Šéf YourPass Daniel Rajnoch pro CzechCrunch uvedl, že jeho firma nabídla řešení přímo vládě předtím, než ho vypustila na vlastní pěst, avšak ta ho odmítla. Místo toho stát vyvíjí dvojici vlastních, samostatných aplikací, které mají sloužit k podobnému účelu.

Jedna z nich, čTečka, slouží pouze jako validátor QR kódů z certifikátů a už nyní je dostupná zdarma v obchodem s aplikacemi. Jednoduše načte kód a ukáže, zda má daná osoba platné očkování nebo test. Druhá aplikace, Tečka, bude sloužit podobně jako řešení od YourPass, tudíž digitální certifikát především zobrazí. Ta však zatím není dostupná – k dispozici by měla být ještě do konce června.

Obě aplikace vydává Ministerstvo zdravotnictví, ale Rajnoch si myslí, že ne každý bude chtít v telefonu vládní aplikaci, jak ostatně dokazoval v minulosti značný odpor vůči aplikaci eRouška. Proto se rozhodl v YourPass řešení vydat na vlastní pěst navzdory odmítnutí státních orgánů.

Mějte při sobě i originál certifikátu

Nutno podotknout, že kopie digitálního certifikátu od YourPass není žádným oficiálním dokladem. Technicky by měl fungovat, ale Rajnoch přesto doporučuje mít při sobě i originál. „Nikde není jasné psáno co je a není oficiální a jaká ve finále bude praxe na hranicích (popřípadě v restauracích). Pokud QR kód obsahuje to, co má, tak by měl vždy fungovat. Vycházeli jsme z volné dostupné dokumentace a službu ladili pro celou Evropu,“ uzavírá.

Karta s digitálním certifikátem je čistě pasivní. Jinými slovy, když například vyprší platnost testu nebo člověk vystaví certifikát po první dávce očkování, musí ho manuálně obnovit. Podle Rajnocha pracoval jeho tým i s interaktivní variantou, ale to by vyžadovalo sbírání dat, což YourPass nechtěl. Už dříve pak YourPass vytvořil oblíbenou informační kartu o pandemické situaci, kterou lze do digitální peněženky taktéž nahrát.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym