Revolut v Česku překonal 300 tisíc uživatelů a spouští vlastní banku. Nabídne díky tomu třeba úvěry

Peter BrejčákPeter Brejčák

revolut-cr-min

Foto: Revolut

Revolut naplno vstupuje na český trh a spouští tady vlastní banku

0Zobrazit komentáře

Je tu zpráva, na kterou skalní fanoušci Revolutu v Česku čekali několik let. Britský fintechový startup, aktuálně podpořený investicí ve výši 800 milionů dolarů, která jeho hodnotu vystřelila na 33 miliardy dolarů (718 miliard korun), v tuzemsku rozšiřuje své služby a spouští Revolut Bank. Celkově má na našem trhu už přes 300 tisíc klientů, z nichž se třetina na platformě zaregistrovala letos.

Revolut v Česku využije svoji specializovanou evropskou bankovní licenci, díky níž budou vklady uživatelů chráněné do výše 100 tisíc eur, přibližně 2,6 milionu korun. Pokud se uživatelé rozhodnou se svým účtem do Revolut Bank přejít, proces by jim měl zabrat jen pár kliknutí a několik minut.

„Spuštění banky v Česku poskytne našim zákazníkům vyšší míru bezpečnosti a důvěry a umožní nám v blízké budoucnosti uvést na trh mnoho dalších nových produktů a služeb,“ říká Nikolaj Storonskij, výkonný ředitel a spoluzakladatel Revolutu. V budoucnu tak startup i na českém trhu nabídne kreditky a další úvěrové produkty.

„Kromě účtů chráněných systémem pojištění vkladů nabízí Revolut Bank v současnosti v Litvě a Polsku spotřebitelské úvěry a kreditní karty. Očekáváme, že v budoucnu spustíme tyto bankovní služby v České republice, avšak nemáme pro to stanoven konkrétní časový rámec,“ doplňuje pro CzechCrunch Andrius Biceika, zástupce ředitele Revolut Banky.

revolut-founders-min

Foto: Revolut

Spoluzakladatelé Revolutu Vlad Jacenko a Nikolaj Storonskij

Úvěry a kreditky by pak v delším časovém horizontu mělo v nabídce Revolutu v Evropské unii doplnit několik dalších služeb, například v oblasti úspor s nabídkou úročení vkladů, dále byznys bankovnictví, účty junior určené pro děti nebo nové věrnostní programy.

„Zároveň vstupujeme do zcela nového odvětví, a to do rezervací a správy cest. Zákazníci ve Velké Británii si již mohou v aplikaci rezervovat ubytování na cestách a získat desetiprocentní cashback. Spuštění v EU včetně Česka se chystá v příštích několika týdnech,“ prozrazuje Biceika.

300 tisíc uživatelů v Česku

Dle vyjádření pro CzechCrunch Revolut v České republice registruje celkově 300 tisíc uživatelů, z nichž přibližně polovina aplikaci využívá alespoň jednou týdně. „Naše uživatelská báze v Česku rapidně roste, jen od začátku roku se do Revolutu zaregistrovalo téměř 100 tisíc nových zákazníků a ani tady se nezastavujeme,“ doplňuje Biceika.

Globálně služby britského startupu podle dat za minulý rok využívá přes 15 milionů lidí. I díky možnosti přímo v aplikaci obchodovat s akciemi nebo kryptoměnami loni Revolut utržil v přepočtu přibližně 7,8 miliardy korun, navzdory růstu ale pořád prohlubuje ztrátu. Potenciálu však věří investoři, kteří do firmy vložili dohromady přes jednu miliardu dolarů.

Na českém trhu doteď nebyl Revolut příliš činný, svou aktivní přítomnost zrušil několik let zpátky a o rozvoj platformy u nás se stará tým sedící v Polsku. Vůči tuzemským uživatelům udělal nicméně několik příznivých kroků, například loni ve spolupráci s Raiffeisenbank otevřel domácí účty podporující českou korunu.

Předtím přitom byly účty uživatelů oficiálně vedeny ve Velké Británii s tamním kódem IBAN a dalšími údaji. „Místní kódy IBAN budeme nadále nabízet s využitím lokálních partnerství, protože naše služby poskytujeme na základě tzv. svobody služeb, která nezahrnuje poskytování místních IBANů,“ říká Biceika.

Expanze Revolut Banky do České republiky přichází po několika letech očekávání. Fintech sleduje svoji vizi stát se jedinou aplikací, kterou člověk potřebuje na správu peněz, a za tímto účelem už v roce 2018 získal bankovní licenci. V loňském květnu pak v Litvě jako v první zemi začal nabízet bankovní účty a na expanzi do Česka mělo dojít do několika měsíců. Nakonec to trvalo více než rok.

Letos již Revolut Banka začala fungovat v celkem dvanácti zemích regionu střední a východní Evropy, od února včetně Slovenska. Teď se přidává Česká republika a do budoucna by měly další země ještě přibývat. „Přestože máme ambice stát se globální bankou, v současné době se zaměřujeme na rozšiřování bankovních operací v Evropě,“ dodává Biceika.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym