Netflix přiblíží začátky novodobé vesmírné turistiky. Točí dokumentární sérii o prvním civilním letu SpaceX

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex-netflix-1

Foto: John Kraus/Netflix

První civilní posádka, která poletí do vesmíru s raketou SpaceX

0Zobrazit komentáře

Kdybyste někomu před dvaceti lety řekli, že budeme sledovat, jak turisté létají do vesmíru, asi by vám nevěřil. Pokrok hnaný nejbohatšími muži světa je ale značný a dnes už tak můžeme sledovat první mise, ve kterých nemusí být ani jeden profesionální astronaut. Díky Netflixu se teď na let obyčejných lidí do vesmíru budeme moct podívat z bezprostřední blízkosti.

Netflix chystá dokumentární cyklus s názvem Odpočítávání: Vesmírná mise Inspiration4, který se bude odvíjet od očekávané mise Inspiration4 od společnosti SpaceX. Ta se totiž chystá na vůbec první let s posádkou složené z civilistů a naváže na úspěchy firem jako Blue Origin a Virgin Galactic, které na hranici kosmu vyletěly se svými zakladateli Jeffem Bezosem, respektive Richardem Bransonem.

Již 6. září debutují první dvě epizody, přičemž další dvě budou následovat 13. září, tedy dva dny před plánovaným startem mise. Grandiózní finále, které by mělo zobrazovat i samotný let, pak vyjde do konce měsíce. Seriál koprodukují Time Studios a jeho režisérem je Jason Hehir, kterého mohou diváci znát jako tvůrce oceňované série The Last Dance (Poslední představení), jež popisovala životní cestu slavného basketbalisty Michaela Jordana.

countdown-netflix3

Foto: John Kraus/Netflix

Členové posádky: Chris Sembroski, Hayley Aceneauxová, Jared Isaacman a Sian Proctorová

Tím ale zapojení streamovací služby Netflix nekončí. Postará se totiž také o to, aby širší veřejnost pochopila, jak přesně vesmírná mise Inspiration4 funguje. Připravuje tak i „hybridní animovaný akční speciál pro děti a rodiny“ s názvem StoryBots Space Adventure. Detaily jeho podoby nejsou známé, nicméně vyjde den před samotnou misí a vysvětlí její základní parametry, funkci rakety i to, jak se lidé ve vesmíru stravují a jak tam spí.

Muskova společnost SpaceX svou první plně civilní misi ohlásila už letos v únoru. Zaplatil ji americký podnikatel a vášnivý letec Jared Isaacman, jehož čisté jmění podle magazínu Forbes činí 2,8 miliardy dolarů (60 miliardy korun). Sám bude zastávat roli velitele letu a další tři místa daroval členům veřejnosti.

Dalšími pasažéry budou profesorka geologie (a dvojnásobná uchazečka o pozici astronautky v NASA) Sian Proctorová, veterán amerického letectva Christopher Sembroski a Hayley Arceneauxová. Ta je asistentkou lékaře v nemocnici v Memphisu, kde se sama léčila s rakovinou. Jak upozorňuje magazín The Verge, Arceneauxová se stane i první osobou ve vesmíru s protézou části těla.

Právě memphiská nemocnice je výrazným dílem celé vesmírné skládačky. Isaacman sám jí daroval 100 milionů dolarů, tedy přes 2,1 miliardy korun, a v rámci kampaně se pokouší vybrat stejnou částku i od veřejnosti. Výtěžek z dokumentární série podle velitele letu nemocnici také přímo podpoří.

Mise Inspiraton4 by měla čtyři pasažéry poslat v lodi Crew Dragon na zhruba třídenní cestu po oběžné dráze Země. Raketa Falcon 9 s Crew Dragonem odstartuje z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, samotný Falcon se pak vrátí na přistávací plošinu v oceánu. Konkrétní loď, kterou posádka využije, se jmenuje Resilience a na první operační misi pro NASA s ní už letěla posádka na Mezinárodní vesmírnou stanici.

spacex-1

Foto: SpaceX

Loď Crew Dragon vesmírné společnosti SpaceX

SpaceX má v plánu i další soukromě zaplacené lety, přičemž jeden z nich má vzít posádku i na okružní let kolem Měsíce. Na něj ale bude využita nová raketa typu Starship, jejíž testování probíhá na kosmodromu v Texasu. Na tuto misi by se přitom mohl podívat i český kreativec Yemi A.D.

Vesmírný turismus je téma, v němž prozatím dominují miliardářská jména. Do vesmíru se nedávno podíval na své raketě zakladatel Amazonu Jeff Bezos, v rámci vůbec prvního posádkového letu své společnosti Blue Origin. Na hranici vesmíru se dostal i Richard Branson, zakladatel Virgin Galactic.

Společnost Elona Muska SpaceX letos podnikla zatím dvacítku letů se stoprocentní úspěšností. Nejvíce z nich připadlo na vynesení vlastních konstelací satelitů Starlink, jež by v budoucnu měly zajistit internetové prostředí kdekoliv na světě.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym