Nejen nugetky, ale i veggetky. KFC v Česku poprvé nabídne rostlinnou alternativu k masovým pokrmům

Novinka s názvem Veggets rozšíří kuřecí nabídku fastfoodového řetězce. Rostlinné kousky ochutnáte v českých restauracích KFC poprvé.

Michal MančařMichal Mančař

kfc-beyond-chicken

Foto: KFC

V USA spolupracuje KFC s Beyond Meat. Nyní nabídne nemasové nugetky v Česku

0Zobrazit komentáře

Rostlinné variace oblíbených fastfoodových pochoutek v Česku už úspěšně představily McDonald’s i Burger King, nyní se k nim připojuje také KFC. Kuřecí řetězec do své nabídky zavádí nové – a zcela nekuřecí – nugetky. Rostlinná novinka s názvem Veggets bude nově k dostání ve vybraných tuzemských restauracích KFC, zejména v Praze, Brně, Plzni, Ostravě a středních Čechách.

Ať už chtějí odlehčit žaludku, nebo planetě, stále více lidí volí bezmasé pokrmy. Pro nejmlsnější strávníky to však nemusí znamenat oběť v podobě rozloučení se s oblíbenými dobrotami. Díky rozmachu alternativ klasického masa si mohou pochutnat i zmírnit dopad na planetu či trávení. Stejný trend nově následuje i české KFC, které na menu svých poboček připisuje rostlinné nugety Veggets.

Kdo si chtěl dopřát v českých pobočkách KFC něco nemasového, musel dosud sáhnout po wrapech se sýrem halloumi. Nyní populární fastfoodový řetězec na tuzemském trhu poprvé představuje i rostlinnou alternativu svých pokrmů. Nekuřecí nugety budou k dostání jak samotné po třech nebo šesti, tak v menu s devíti nugetkami i v kyblíku s patnácti kousky.

„V KFC jdeme s dobou, sledujeme trendy a vnímáme také přání našich zákazníků. Naše nabídka s halloumi, která už nějaký pátek stálou nabídku osvěžuje, má u zákazníků velký úspěch. A my jsme se rozhodli, že chceme jít ještě dál. Zákazníci tak mohou ochutnat čistě rostlinné nugetky Veggets,“ říká Ivana Makalová Dlouhá, manažerka českého KFC. Zároveň se fanoušci kuřecího nemusí obávat, že by rostlinná verze ohrozila stávající masovou nabídku.

„Oblíbené kuřecí nugetky z čerstvého masa u nás zákazníci vždycky najdou. Chceme však vyjít vstříc i lidem, kteří maso tolik nevyhledávají,“ upřesňuje Makalová Dlouhá. KFC totiž zaznamenává zvyšující se oblibu právě bezmasých pokrmů. Současně ale s odvoláním na průzkum agentury IPSOS připomíná, že úplné vyřazení masa čeští strávníci neplánují. Alespoň každý týden maso jí devět z deseti dotázaných, nicméně denně si ho dopřává asi jen pětina lidí.

V zámoří už před třemi lety KFC navázalo spolupráci se známou značkou masové alternativy Beyond Meat, v Evropě začalo podobně spolupracovat se značkou Quorn. Začátkem letoška pak v USA představilo právě i nekuřecí nugetky, na jaře pak začalo jednat se zmíněným Quornem o velké evropské expanzi. České zastoupení společnosti nicméně neuvedlo, jestli se v tuzemsku jedná o pokračování některé z těchto iniciativ.

McDonald’s, Burger King i IKEA bez masa

Alternativy masa už jsou v segmentu rychlého občerstvení v Česku vcelku zavedenou veličinou. Na rostlinnou vlnu nasedla například IKEA, v jejíchž prodejnách i v Česku najdete oblíbené kuličky v nemasové variantě. Loni na jaře představil řadu produktů Veggie i místní McDonald’s. Ten nicméně nevsadil na rostlinné maso, ale přímo na zeleninovou placku. A po ukončení spolupráce s firmou Beyond Meat si přichystalo nemasové novinky Burrito Loco spolu s českou Manou.

Rostlinné nugetky na český trh loni uvedl i Burger King, v jeho jinak masovém menu doplnily už delší dobu prodávaný Rebel Whopper ze sójového a pšeničného proteinu. Burgerkingovské nugety dokonce při vyzkoušení na vlastní chuťové pohárky překvapily nerozeznatelnou chutí od kuřecí varianty i totožnou strukturou. Stejně jako rebelský burger jsou složené ze pšeničného proteinu a sóji.

Teprve před pár týdny pak Burger King představil zbrusu nové nemasové menu. To sází na recepturu osvědčenou právě z Rebel Whopperu a nugetek, ale maso nahrazuje napříč nabídkou rozmanitých burgerů a wrapů. U původně kuřecích sendvičů stále platí, že alternativa je takřka k nerozeznání, při náhradě hovězího masa nicméně jsou už rozdíly o něco znatelnější. V Rakousku pak nedávno Burger King otevřel první provozovnu, která přednostně nabízí rostlinné produkty a alternativou je v ní klasické maso.

Zajímavé jsou také pokusy o výrobu masa v laboratořích bez usmrcení živých zvířat. Těm se věnuje například i brněnský startup Mewery, který kultivuje plnohodnotné vepřové maso, aniž by trpěl jediný čuník. Izraelský projekt Meati Foods zase získal miliardy na vývoj alternativních steaků z podhoubí. A jen za minulý rok veškeré snahy o udržitelnější přístup k masu přilákaly další miliardy v investicích a přinesly řadu inovací.

Aktualizace 28. 9. 13.00: České zastoupení KFC upřesnilo informaci o dostupnosti nového rostlinného produktu. Ten nebude minimálně zpočátku dostupný úplně ve všech jeho restauracích, ale zhruba v šedesáti pobočkách v Praze, Brně, Plzni a Ostravě.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání