Je konzumace zvířat přežitkem? Trh s rostlinným masem závratně roste a tady jsou nejzásadnější letošní události

Wrap s rostlinným masem od firmy Planted

Foto: Planted

Maso bylo odjakživa spjato se zvířaty, v posledních letech ale sílí trend jeho alternativních náhražek, které vznikají v laboratořích, bioreaktorech… nebo třeba na 3D tiskárnách. Rok 2021 byl pro sektor rostlinného masa, pro které nemusel trpět žádný dobytek a je podle výzkumů šetrnější k životnímu prostředí, naprosto zásadní – ať už po stránce miliardových investic do startupů, které takové pochoutky vyrábí, nebo širšího přijetí veřejnosti.

CzechCrunch se takzvanému nemasu dlouhodobě věnuje, proto vám nyní přinášíme velkou rekapitulaci klíčových produktových i investičních událostí, které se v letošním roce na trhu s rostlinným masem odehrály. A své stopy v něm mají i Češi.

***

Mana prodala už přes 183 tisíc rostlinných burgerů. Během pandemie se bleskově zaprášilo i po jejích drincích

jakub-krejcik-mana

Jakub Krejčík, zakladatel a tvůrce Many

Foto: Mana

🍔 Jídlo ve formě nápoje či prášku od české značky MANA se ukázalo jako ideální do nejistých dob pandemie, během které se rekordně prodávalo. A úspěch slaví také rostlinné burgery.


Zelená Černá Labuť. V Praze vzniká první vege dům v Česku, kde je servírován i rostlinný kebab

mooi

Zdeněk Třos (vpravo) a jeho tým z veganského bistra Mooi

Foto: Mooi

🌱 Místo, kde na maso nenarazíte. Pražská Černá Labuť naskakuje na rostoucí oblibu rostlinného stravování a mění se na první veganský dům v Česku, kde na vás čeká i rostlinný kebab.


Talíř plný mořských plodů, ale žádného masa. Američané přichází s rostlinnou verzí krevet z laboratoře

newwavefoods-1

Krevety z rostlin mají být takřka nerozeznatelné od „živých krevet“

Foto: New Wave Foods

🦐 Zatímco hovězí maso se nahrazuje celkem běžně, u mořských plodů to tak časté není. Změnit to chce i americký startup New Wave Foods, který vytváří autenticky chutnající krevety v laboratořích, aby omezil jejich lovení.


Rib eye steak na talíři, ale kráva se směje. Izraelci pomocí 3D tisku pěstují maso jako od řezníka

aleph-farms-steak-1

Vypěstovaný steak od Aleph Farms má být téměř k nerozeznání od hovězího masa

Foto: Aleph Farms

🥩 V Izraeli opět narušují hranice tradiční gastronomie. V laboratoři tam tisknou autentický rib eye steak z buněk, pro který nemusela zemřít žádná kráva.


McDonald’s uzavírá partnerství s Beyond Meat pro rostlinné maso. V Česku chystá vegetariánský burger

bigmac-bacon

Big Mac Bacon

Foto: McDonald’s

🍔 McDonald’s to s rostlinnými alternativami svých pokrmů myslí vážně a uzavírá důležité partnerství s Beyond Meat. V Česku prozatím chystá nový vegetariánský burger.


Rostlinná strava míří na fotbal. Real Madrid startuje spolupráci s britskou firmou, která vyrábí alternativy k masu

real-madrid-roberto-carlos-holding-meatless-farm-burger

Nového partnera Realu Madrid představuje legendární Roberto Carlos

Foto: Meatless Farm

🌱 Už i Real Madrid přichází na chuť rostlinnému masu. Fotbalový velkoklub navazuje partnerství s firmou Meatless Farm a má v plánu propagovat zejména udržitelnější stravovací návyky.


Budoucnost masa je v rostlinách. Švýcarský Planted nabírá na své kuřecí i trhané vepřové stovky milionů

planted2

Rostlinné trhané vepřové v bulce od Planted

Foto: Planted

🍗 Maso z rostlinných proteinů může být budoucností gastronomie a mladý švýcarský startup Planted na své udržitelné pochutiny nabírá stovky milionů korun.


Ochutnali jsme nové vegetariánské menu od McDonald’s. Místo rostlinného masa sází na zeleninovou placku

mcdonalds-veggie

Veggie burger od McDonald’s se zeleninovou plackou

Foto: CzechCrunch

🍔 McDonald’s v Česku reaguje na zvyšující se zájem o bezmasé pokrmy, a tak nasazuje novou vegetariánskou nabídku, která sází na klasickou zeleninovou placku.

***

Zajímá vás čím dál víc rostoucí sektor rostlinného masa a dalších alternativ k tradičním živočišným pochoutkám? Všechny zásadní informace naleznete na cc.cz/nemaso, případně v naší nové sekci V Gastru, ke které mimo jiné vydáváme i gastronomický newsletter Deli.

***

Sója a pšeničný protein v křupavém kabátku. Ochutnali jsme nové rostlinné nugetky od Burger Kingu

bk-1

Ochutnali jsme nové smažené rostlinné kousky od Burger Kingu

Foto: CzechCrunch

🥓 Rostlinný burger má v Burger Kingu úspěch, a tak jsme teď ochutnali další bezmasou novinku, kterou jsou nugety. Těšit se můžeme i třeba na rostlinnou slaninu.


Kuřecí kousky bez stopy kuřete. Americký Simulate na výrobu svého rostlinného masa nabírá přes miliardu korun

simulate

Rostlinný kuřecí kousek startupu Simulate

Foto: Simulate

🐔 Rostlinné maso investorům chutná čím dál víc. Těží z toho i americký startup Simulate teprve jednadvacetiletého Australana Bena Pasternaka, který na autentickou napodobeninu kuřecích kousků nabírá přes miliardu korun.


Továrna na maso budoucnosti. V Izraeli spustili velkovýrobu kuřecího i vepřového z bioreaktoru

future-meat-1

Továrna na laboratorní maso v Izraeli

Foto: Future Meat

🥩 V Izraeli se otevřela velká továrna na výrobu masa z bioreaktoru. Díky kmenovým buňkám zvířat bude společnost Future Meat Technologies schopna produkovat až půl tuny alternativního kuřecího i vepřového denně.


Izraelský startup chce pěstovat steaky v bioreaktorech klidně i na Marsu. Nabral na to další více než dvě miliardy

aleph-farms-steak-1

Vypěstovaný steak od Aleph Farms má být téměř k nerozeznání od hovězího masa

Foto: Aleph Farms

🥩 Izraelský startup nedávno ukázal 3D tiskem vytvořený rib eye steak z bioreaktoru, kvůli kterému nemusela zemřít žádná kráva. Nyní na vývoj futuristického masa získal další více než dvě miliardy korun a chystá i další kusy „masa“.


Místo krav dojí sóju. Americký startup vyvíjí alternativní sýr, pro který není třeba živočišných zdrojů

nobell-foods

Američané vyvíjí alternativní sýr, který má chutnat jako ten pravý

Foto: Nobell Foods

🧀 Veganských sýrů existuje několik, ale podle firmy Nobell Foods nemají autentickou chuť a navíc jsou poměrně drahé. Proto se to snaží změnit s vlastním sýrem, který podporuje i herec Robert Downey Jr.


Řízek, který nemá s masem nic společného. Švýcaři ho vyrábí z rostlin a chtějí s ním prorazit v Evropě

planted-1

Řízek značky Planted, který nemá s masem nic společného

Foto: Planted

🥩 Švýcarská firma Planted ukazuje, že i jeden z nejoblíbenějších českých pokrmů může být vyroben bez zvířecích proteinů. Její řízek je totiž rostlinný a má ambice prorazit v Evropě.


Ve Volkswagenu snědí miliony currywurstů ročně. V hlavní jídelně ale s masem končí, i klobásy budou veganské

currywurst-1

Proslulý currywurst zmizí z kantýny ve Volkswagenu

Foto: Volkswagen

🌭 Z linek Volkswagenu sjíždí nejen vozy, ale i proslulé klobásy s kečupem a kari, takzvané currywursty. Kvůli životnímu prostředí je teď v jedné ze svých závodních jídelen spolu s dalším masovým sortimentem vymění za veganské.


Do vývoje buněčného masa putují další miliardy korun. Americký startup díky nim posílí výrobu v bioreaktorech

eat-just-2

Kuřecí plátky od Eat Just

Foto: Eat Just

🥩 Dostáváme se do fáze, kdy si už maso nebudeme nutně spojovat pouze se zvířaty? Další velká investice do startupu, který vyvíjí maso z bioreaktoru, ukazuje, jak je tento gastronomický trh obrovský.


Leonardo DiCaprio schvaluje maso z laboratoře. Investoval do firem, které pěstují hovězí v bioreaktorech

leonardo-dicaprio-united-nations-adress

Leonardo DiCaprio je od roku 2014 poslem míru OSN

Foto: Christopher Camp/Flickr

🥩 Maso pěstované v bioreaktoru nabízí ekologický způsob, jak se nevzdát oblíbeného jídla. A na trh ho chce nyní pomoci dostat i herec Leonardo DiCaprio.


Rostlinné burgery táhnou stále víc. Nestlé teď představuje také veganské náhražky vajec a krevet

vrimp-nestle2

Veganské krevety od Nestlé

Foto: Nestlé

🦐 Jíst méně masa – nebo ho nejíst vůbec – a hledat různé alternativy. To je ve světě stravování obrovský trend a Nestlé tak už delší dobu boduje třeba se svými rostlinnými burgery, ke kterým nově přidá i veganská vejce a krevety.


Fastfood Burrito Loco ukončil spolupráci s Beyond Meat, přednost dostalo nemaso od české Many. Chystají několik produktů

jakub-krejcik-z-many-a-zakladatel-burrito-loco-glenn-david-spicker-min

Jakub Krejčík z Many a zakladatel Burrito Loco, Glenn David Spicker

Foto: Mana & Burrito Loco

🌯 Síť mexických fastfoodů Burrito Loco vyměnila výrobky od Beyond Meat za rostlinné maso od českého výrobce MANA. Zákazníkům i oběma firmám spolupráce zachutnala a už teď se chystají nové produkty.


Finské Helsinky nebudou na oficiálních akcích podávat maso. Chtějí snížit uhlíkovou stopu, plán má ale výjimky

helsinki

Helsinky chtějí přilákat startupisty ze Silicon Valley

Foto: Jaakko Kemppainen/Unsplash

🇫🇮 Žádné maso na oficiálních akcích? Hlavní město Finska chce nadále snižovat uhlíkovou stopu a představuje nový plán, který jde vstříc udržitelnější budoucnosti.


Je libo kuřecí z laborky? Izraelská firma nabírá dosud největší investici v oblasti kultivovaného masa

future-meats-1

Kuřecí prso z laboratoře od izraelských Future Meat

Foto: Future Meat

🥩 Kultivované kuřecí od izraelského startupu Future Meat má tak velký potenciál, že do něj investoři posílají skoro osm miliard korun. Firma i díky tomu zlevní cenu, aby uvědomělejší náhražku masa dokázala lépe prodávat.

***

Zajímá vás čím dál víc rostoucí sektor rostlinného masa a dalších alternativ k tradičním živočišným pochoutkám? Všechny zásadní informace naleznete na cc.cz/nemaso, případně v naší nové sekci V Gastru, ke které mimo jiné vydáváme i gastronomický newsletter Deli.

V Gastru

Od roku 2016 píše pro CzechCrunch o technologiích, zábavním průmyslu, byznysu i designu. Spolupodílí se na řízení redakce a stará se o sociální sítě.