Story

random-bistro-boxedStory

Sendvič k obědu i večeři. Random bistro v Praze ukazuje, proč úspěch pečiva s dobrotami není náhoda

Jakub Novák snil o bistru tak dlouho, až bylo nutné sen realizovat. Vyhrála totiž touha dokázat, že sendvič je víc než rychlá svačina.

marekStory

Nebojte se kostí ani mražených filetů. Rybí guru z Nuslí buduje e-shop pro gurmány

Základem nabídky obchodu jsou ryby z Islandu, k nimž se mladý podnikatel dostal úplnou náhodou. Oslovil ho ale ekologický způsob tamního rybolovu.

ropaStory

Čeští vývojáři digitalizují ropný trh. Monitorují vrtné plošiny i větrné farmy na severu Evropy

Norská společnost Esgian má data o všech pobřežních vrtných plošinách na světě. Zpracovává je pro ni pražské studio WDF.

trio-hpStory

Tři kamarádi opustili svět korporací a dali se na reality. V Ostravě staví byty, u Prahy vily

I když v Česku řádí inflace a na Ukrajině ruská armáda, realitní trh láká. Je a bude tu spousta příležitostí, říkají Silverline Real Estate.

265vshosting-minStory

Prodal úspěšnou firmu a aktivně pilotuje letadla. Teď začal Damir Špoljarič investovat do startupů

„Bude to znít jako klišé, ale chceme projektům pomoct, ať už finančně nebo přes know-how,“ říká úspěšný podnikatel, letec a nově i investor.

levitio1-minStory

Skautské vedoucí nebavilo papírování, tak udělali aplikaci. Pomáhá stovkám oddílů i mladým hasičům

Organizace skautingu dřív stála na Excelu. Ondřej Běnek a Lukáš Haraga tak vytvořili Levitio. Šetří vedoucím čas, aby se mohli věnovat dětem.

jan-kocarStory

Legíny začal šít z nouze. Teď je Jan Kočař dostal na Zalando a chce, abyste je nosili i do divadla

Že si neumíte představit ženu, která by šla v legínách do práce nebo do společnosti? Jan Kočař se značkou GoldBee ano.

solomon1-1Story

Dvě tváře šéfa Goldman Sachs. Přes týden nejmocnější investiční bankéř světa, o víkendu taneční DJ

Když nepomáhá firmám na burzu či neřeší emisi vládních dluhopisů, skládá David Solomon taneční muziku.

VosýnekStory

V jednu chvíli jsem zůstal sám s kuchařem, přiznává zakladatel rostlinných bezobalových obědů Baví

Jiří Vosýnek chce přimět Čechy jíst víc rostlinné stravy a žít udržitelně. Loni svůj podnik ale zrovna udržitelným způsobem nevedl.

1920×1080-2Story

Čtyři kamarádky začaly dělat přírodní kosmetiku po svém. Po roce na trhu cílí na obrat 20 milionů

Firma existuje necelý rok, už teď ale její výrobky najdete v mnoha obchodech i vlastní prodejně.

otvgir-plejtvakStory

Po Národním muzeu vás provede nová aplikace. Vyzkoušeli jsme, jak díky ní ožije legendární plejtvák

Aplikace oblékne kostru plejtváka, ale také vás dovede ke konkrétním exponátům i na tramvaj. Anebo přes ni pořídíte vstupenky.

ukrajina2Story

Intenzivní výuka češtiny a personální nedostatky. Uprchlíci jsou pro školství novou výzvou

Uprchlíky z Ukrajiny je důležité naučit česky. Pro české školství to znamená potřebu více kvalifikovaného personálu, kterého je již tak nedostatek.

adam-sysel-dvorak0Story

V Česku od nuly rozjížděli startup Bolt. Stejně jako taxíky teď chtějí změnit svět malířů pokojů

Roman Sysel a Jakub Dvořák chtějí zatočit s čekáním na spolehlivého malíře. Jejich startup pomůže s hledáním řemeslníků a míří do zahraničí.

sufan3Story

Olomoučtí průkopníci ořechových másel chtějí naučit lidi snídat. Jednou možná i ve vlastním bistru

Nedávno ještě Šufan řešil spor o jméno s firmou Žufánek, teď už se může soustředit na ořechy i vlastní čokoládu.

eleven2-2Story

Večeřeli jsme v nejlepší restauraci na světě. Teď je první, která má tři michelinské hvězdy a veganské menu

Kaviár s holandskou omáčkou, krab se slunečnicí i humr s máslovou omáčkou, to vše bylo skvělé. Ale lilek byl naprosto nezapomenutelný.