Story

Sendvič k obědu i večeři. Random bistro v Praze ukazuje, proč úspěch pečiva s dobrotami není náhoda
Jakub Novák snil o bistru tak dlouho, až bylo nutné sen realizovat. Vyhrála totiž touha dokázat, že sendvič je víc než rychlá svačina.

Nebojte se kostí ani mražených filetů. Rybí guru z Nuslí buduje e-shop pro gurmány
Základem nabídky obchodu jsou ryby z Islandu, k nimž se mladý podnikatel dostal úplnou náhodou. Oslovil ho ale ekologický způsob tamního rybolovu.

Čeští vývojáři digitalizují ropný trh. Monitorují vrtné plošiny i větrné farmy na severu Evropy
Norská společnost Esgian má data o všech pobřežních vrtných plošinách na světě. Zpracovává je pro ni pražské studio WDF.

Tři kamarádi opustili svět korporací a dali se na reality. V Ostravě staví byty, u Prahy vily
I když v Česku řádí inflace a na Ukrajině ruská armáda, realitní trh láká. Je a bude tu spousta příležitostí, říkají Silverline Real Estate.

Prodal úspěšnou firmu a aktivně pilotuje letadla. Teď začal Damir Špoljarič investovat do startupů
„Bude to znít jako klišé, ale chceme projektům pomoct, ať už finančně nebo přes know-how,“ říká úspěšný podnikatel, letec a nově i investor.

Skautské vedoucí nebavilo papírování, tak udělali aplikaci. Pomáhá stovkám oddílů i mladým hasičům
Organizace skautingu dřív stála na Excelu. Ondřej Běnek a Lukáš Haraga tak vytvořili Levitio. Šetří vedoucím čas, aby se mohli věnovat dětem.

Legíny začal šít z nouze. Teď je Jan Kočař dostal na Zalando a chce, abyste je nosili i do divadla
Že si neumíte představit ženu, která by šla v legínách do práce nebo do společnosti? Jan Kočař se značkou GoldBee ano.

Dvě tváře šéfa Goldman Sachs. Přes týden nejmocnější investiční bankéř světa, o víkendu taneční DJ
Když nepomáhá firmám na burzu či neřeší emisi vládních dluhopisů, skládá David Solomon taneční muziku.

V jednu chvíli jsem zůstal sám s kuchařem, přiznává zakladatel rostlinných bezobalových obědů Baví
Jiří Vosýnek chce přimět Čechy jíst víc rostlinné stravy a žít udržitelně. Loni svůj podnik ale zrovna udržitelným způsobem nevedl.

Čtyři kamarádky začaly dělat přírodní kosmetiku po svém. Po roce na trhu cílí na obrat 20 milionů
Firma existuje necelý rok, už teď ale její výrobky najdete v mnoha obchodech i vlastní prodejně.

Po Národním muzeu vás provede nová aplikace. Vyzkoušeli jsme, jak díky ní ožije legendární plejtvák
Aplikace oblékne kostru plejtváka, ale také vás dovede ke konkrétním exponátům i na tramvaj. Anebo přes ni pořídíte vstupenky.

Intenzivní výuka češtiny a personální nedostatky. Uprchlíci jsou pro školství novou výzvou
Uprchlíky z Ukrajiny je důležité naučit česky. Pro české školství to znamená potřebu více kvalifikovaného personálu, kterého je již tak nedostatek.

V Česku od nuly rozjížděli startup Bolt. Stejně jako taxíky teď chtějí změnit svět malířů pokojů
Roman Sysel a Jakub Dvořák chtějí zatočit s čekáním na spolehlivého malíře. Jejich startup pomůže s hledáním řemeslníků a míří do zahraničí.

Olomoučtí průkopníci ořechových másel chtějí naučit lidi snídat. Jednou možná i ve vlastním bistru
Nedávno ještě Šufan řešil spor o jméno s firmou Žufánek, teď už se může soustředit na ořechy i vlastní čokoládu.

Večeřeli jsme v nejlepší restauraci na světě. Teď je první, která má tři michelinské hvězdy a veganské menu
Kaviár s holandskou omáčkou, krab se slunečnicí i humr s máslovou omáčkou, to vše bylo skvělé. Ale lilek byl naprosto nezapomenutelný.