Trochu kávy, trochu vína, navrch koktejl a život je hned hezčí. Kam nás české gastro zaválo tentokrát?

typikaNewsletter

Foto: Alexandra Hrášková

Nabídka v Typika Coffee Vršovice

V březnu za kamna nevlezeme, naopak vyrazíme do ulic za něčím báječným k snědku a pití. Jako každých čtrnáct dnů je i nyní co ochutnávat. A nejen v Praze – Do Brna totiž zavál slastný koktejlový vánek, který z jihomoravské metropole dofoukl až do Havlíčkova Brodu. Vítejte v novém díle gastronomického newsletteru Deli.

Chcete mít zajímavá doporučení, kam za nápaditou českou gastronomií vyrazit, hned po ruce? Přihlaste se k odběru newsletteru Deli na této adrese a nechte se zásobovat chutnými tipy.


KRO & Doubleshot

Když dva spřátelené podniky v pražském Karlíně spojí síly, je hned zaděláno na další zajímavý pop up. V kalendáři si zakroužkujte čtvrtek 24. března, kdy se za bar k šéfbarmanovi Pavlovi Sochorovi přidá headbarista z kavárny Můj šálek kávy Vlasto Bartoška. V tandemu budou míchat čtyři kávové drinky: Espresso Martiki (ano, opravdu Martiki, ne Martini), twist na Irish Coffee, Coffee Negroni a Tequila Cosmo. A při té příležitosti můžete ochutnat i novinky z jarního menu. Například pečené hovězí na kopru s konfitovaným žloutkem a koprovým pestem nebo pečenou fermentovanou karotku se sýrem v popelu, pistáciemi a estragonem.

kro

Foto: KRO & Doubleshot

Kávové experimenty

Slast

Kdo již alespoň jednou navštívil brněnskou Slast, ví, že v členitém prostoru baru nalezne mnoho lákadel: vodní dýmky, vyladěný kebab v několika variacích a hlavně koktejly. Právě koktejlové menu zažilo před několika dny revoluci, když světlo světa spatřilo 19 nových signature drinků, které spojuje téma lucidního snění. Zdejší barmanská sestava vsadila mnohem více na domácí suroviny a dva drinky umíchala ze superprémiových destilátů. Například Extatická žranice Freudovy lednice je postavená na stoprocentní agáve tequile Don Julio Añejo a Paganiniho meruňkový trylek na bourbonu Woodford Reserve Double Oaked.

slast

Foto: Slast

Nabídka z nového menu brněnského baru Slast

Lot of Wine Prague

V Týnské ulici v úplném středu Prahy se ve čtvrtek 17. března opět rozezní vinné skleničky. A to při příležitosti další řízené degustace, která se ponese ve znamení vín z vinařství Domaine de Bonaguil z jihozápadní Francie. Chuťové pohárky vám rozehrají vína sedmi odrůd, mezi nimi například Sauvignon Chenin 2020, Merlot 2019, Duras 2019 a také jedno šumivé překvapení. A nezůstane pouze u tekutého zážitku. Těšit se můžete totiž i na rillettes z lososa, klobásky, vegetariánské artyčoky s bagetkou a několik druhů oliv.

lot-of-wine

Foto: Lot of Wine

Lahve vína z Lot of Wine

Autentista

Ve čtvrtek 31. března to bude v Řetězové ulici bouchat a bublat jako o život. Antonín Suchánek totiž společně s Milošem Danihelkou z L‘Fleur baru naplánovali velkolepou degustaci 14 lahví šampaňského z portfolií Terroir Champagne a Champagnier. Zápletka? Půjde o slepou degustaci, během které se zmíněná dvojice utká v rozpoznávání. „Máme sedm kategorií, do které si každý připravíme lahve z našich portfolií. Ani jeden z nás ale nebude vědět, o jaké lahve půjde, takže to bude taková ‚champagne battle‘,“ vysvětluje Suchánek. Pro všechny zúčastněné půjde jistě o nesmírně poučnou podívanou, navíc budou moci ochutnat skutečně unikátní moky.

Ăn Quán

V uplynulých několika letech kavárny Cafefin, Mazelab, Format a Botanica krásně zpestřily pražskou kavárenskou scénu. Každá je jiná, všechny ale mají něco společného – stojí za nimi talentovaný Jackie Tran. Jackie má bráchu Mika, který si v první polovině března v Dejvicích otevřel kavárnu / vietnamské bistro. O kuchyň se v Ăn Quán stará přímo maminka dvojice podnikavých mužů. Kromě klasik vietnamské kuchyně zde připravuje i méně známé poklady a třeba na takovou snídani sem můžete přijít po celý den. Na mlýnku se blýskají zrna z dánské pražírny La Cabra, takže o vytříbený kávový zážitek tu není nouze.

an-quan

Foto: Ăn Quán

Interiér podniku Ăn Quán

Typika Coffee Vršovice

Zbrusu novou kavárnu, za kterou stojí Typika Coffee, najdete v Kodaňské ulici č. p. 24. Už z dáli vás upoutá ikonické logo a olivově zelené dveře a uvnitř možná překvapí pouhé čtyři židličky – nová pobočka je totiž pojatá jako espresso bar. Kávu z české pražírny Rusty Nails si zde můžete dát na všechny známé způsoby. Skvělou volbou je limonáda nebo Chai latte od brněnských The Recipe a k němu například chia pudding, kus bábovky, brownie nebo vyhlášený banana bread.

Úl bar

Ve sklepení bývalé radnice v centru Havlíčkova Brodu vás pod gotickými klenbami přivítá Úl. Dvojčata Petr a Ondřej Včelovi (inspirace pro název podniku je rázem odhalena) se po letech v barové branži rozhodli společně se svým bratrancem Janem Obajtkem otevřít vlastní podnik, kde si kromě skvělých koktejlů můžete dát i něco k snědku. Třeba bůček s hoisin omáčkou, podpultový tatarák nebo španělské jednohubky tapas a pinchos. „Na našem aktuálním menu jsou kromě klasik čtyři signature koktejly, které jsme vymysleli od A do Z. V budoucnu bychom se chtěli zaměřit i na párování koktejlů s jídlem,“ poodkrývá Jan Obajtek.

ui-bar

Foto: Úl bar

Koktejl Bee Banger z Úl bar

Mez bar

Lokalita Senovážného náměstí pokračuje v krasojízdě – začátkem března se tu vyloupnul nový barový počin, který se nachází v nově otevřeném hotelu Hyatt. Někteří by si možná mysleli, že hotelový bar bude postrádat to pravé kouzlo. Už při nahlédnutí do koktejlového menu je ale zřejmé, že tady můžete předsudky nechat za dveřmi. Šéfbarmanuje tady ostřílený Daniel Prokeš, který se podílel na tvorbě desítky aktuálních signature koktejlů. Ty stojí na menu proti sobě – pět umírněných a pět divokých. Třeba jako líbezný Luscious na bázi Bon Pari vodky, jehož protějškem je temperamentní Mysterious s chili tequilou a nápojem z peru zvaným chicha morada.

mez-bar

Foto: Mez bar

Drink v Mez baru

***

Sářin (gastro) tip

Šupina a Šupinka

Třeboňská rybí restaurace Šupina a Šupinka je spoustu let opěvovaná všemi milovníky ryb, kteří se sem sjíždí ze všech koutů České republiky. Znalci vědí, že zde vynalezli legendární kapří hranolky, o které sice v posledních letech zakopáváme na jídelních lístcích spousty dalších restaurací, ale právě tenhle rodinný podnik je jejich kolébkou. Počasí začíná být trochu smířlivější, takže Třeboň rozhodně stojí za návštěvu, ale pokud se do tohoto jihočeského města nechystáte, zato dobrou rybu byste si rádi dopřáli, můžete prozkoumat jarní akci Ryba domů. Kromě čerstvých ryb si můžete objednat i rybí polévku, zmíněné hranolky, salát z candáta nebo uzené ryby. Ze Šupiny vám vše dovezou 1. dubna do Prahy nebo Českých Budějovic.

V Gastru

Sára Goldbergerová

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.