V Praze otevřel vinný bar Lolita. Žádné nepravosti v něm nečekejte, hříšně dobrou cavu a tapas ale ano
Do hispánského království Juana Cruze přibyl nový podnik s lehce provokativním jménem. Jeho úkolem přitom je naučit Pražany pít cavu.
Lolita Vladimira Nabokova je jeden z nejznámějších a taky nejkontroverznějších románů minulého století a jméno Lolita je od doby, co vyšel, už navždy spojené mladými dívkami a zakázanou láskou. Juan Cruz to moc dobře ví, přesto právě takto pojmenoval svůj nový podnik, ve kterém chce Praze ukázat kouzla španělské cavy. Nejen o něm se víc dočtete v novém vydání newsletteru Deli.
Lolita v podání pražského gastropodnikatele je jednoduše mladší sestra jeho nedaleké restaurace Lola. Proto taky dostala název s příponou, která ve španělštině označuje zdrobnělinu. „Bylo to první jméno, co nás napadlo, a všem se nám zalíbilo. I když to může mít svá úskalí v tom, že jde i o poměrně kontroverzní postavu,“ vysvětluje Juan Cruz. K „malé Lole“, jak by zněl doslovný překlad názvu, ho dovedla jednoduchá myšlenka – že mu v Praze chybí místo, kde byste se mohli zastavit na skleničku kvalitní cavy, tedy šumivého španělského vína, ale i španělského vína obecně.
„Prosecco už je v Praze poměrně běžné, ale cava je zatím méně známá, přitom jde o velmi kvalitní víno dělané tradiční metodou. Kromě toho je Španělsko zemí s velmi bohatou vinařskou historií a španělská vína jsou nesmírně pestrá, a tak jsme se rozhodli ji ukázat,“ říká.
Do sympaticky nevelké Lolity, která otevřela doslova před pár dny a najdete ji na místě někdejšího Cruzova cevichového baru v Myslíkově ulici, si tak můžete zajít na výběr vín po skleničce, ale otevřou vám i jakoukoliv lahev z místní vinné karty a koupit si ji můžete i domů. Tichá vína pochází od Jonáše Sedlaříka z Jojo Wines, Davida Böhma z El Camina, Marka Jeliče z Winegeeku a hlavním a exkluzivním dodavatelem cavy je Dominik Gerža z Wine Officu. V místním portfoliu nechybí ani známé hnutí Corpinnat, které usiluje o renesanci šumivých vín a zcela tak zapadá do Cruzovy strategie.
„Cava se dělá stejnou metodou jako šampaňské a některé cavy, zejména právě ty z uskupení Corpinnat, můžou jako šampaňské i chutnat a cenově jsou pro zákazníka dostupnější,“ dodává ještě Cruz.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsVedle cavy a klasických vín si v Lolitě můžete dát ale i vína biodynamická či naturální. A i když je podnik, jehož celý název zní Lolita – Cava y jamón, tedy cava a šunka, hlavně vinným barem, vaší pozornosti by při jeho návštěvě neměly ujít ani místní tapas.
Ty jsou sice opravdu jen doplňkem a na plnohodnotnou večeři musíte jinam (třeba do vedlejší Loly), i tak jsou ale jedním slovem geniální a osobitá vína skvěle doplňují. A je jedno, jestli jde o sušené šunky a salámy, jež nesou označení 100% ibérico, kyselé sardinky, pikantní tousty nebo lahodné sýry s kdoulovým džemem.
Zážitek hodně podobný tomu, jako když si zajdete na víno třeba v Madridu, podporuje samozřejmě aktuální teplé počasí, pomáhá mu ale i španělská hudba a minimalisticky zařízený interiér, který sází na kámen, vysoké stoly a židle. A taky nenápadný bar a o to výraznější police s přehlídkou místních vín. Jasnou dominantou je ale místní lustr, který tvoří dlouhé třásně v odstínech růžové a červené a sedět pod ním vydržíte opravdu dlouho.
A kam můžete v nadcházejících 14 dnech ještě vyrazit?
- Pizza v Hrnku. Na pizzu, konkrétně tu neapolskou, hudbu a drinky si můžete 27. června zajít na pop-up do Cafe Hrnek.
- Jedete do Varů? Pak zvažte cestu o trochu dřív, než KVIFF vypukne. V pondělí 30. června v Puppu proběhne kuchařská soutěž Bocuse d ‘Or.
- Coffee Raves. V sobotu 28. června dopoledne zamiřte do Solo bakery. Rozjede se tu totiž další rave.
- Degustační večeře & pivo. Na tuhle kombinaci si od 1. července můžete zajít do Wallma, místní kuchaři obstarají jídlo, pivo k němu doplní pivovar Matuška.
- ¡Cumpleaños feliz! Karlínský tapas bar La Perla slaví první narozeniny a na 5. července si přichystal fiestu.
Další tipy na zajímavé události, ale i podniky na vás čekají v aktuálním vydání newsletteru Deli, které najdete zde. Na stejném odkazu nebo v boxu výše se můžete přihlásit i k jeho odběru.