Slovenský startup AeroMobil vyrábějící létající automobily získal investici ve výši 3 milionů eur

aeromobil
0Zobrazit komentáře

Prvotní idea létajícího vozu ze slovenských rukou s názvem AeroMobil vznikla již na počátku 90. let – v té době si o podobných konceptech myslela většina lidí své a byla k nim spíše skeptická. Zakladatelé bratislavského AeroMobilu, Juraj Vaculík a Štefan Klein, který je zároveň hlavním designerem, se ale nenechali odradit a svůj sen si postupně naplnili.

V roce 2013 totiž poprvé v Montrealu ukázali funkční prototyp, který uměl jezdit po dráze i vzlétnout. Na konci roku 2014 jsme informovali o zatím poslední verzi produkčního modelu, jenž dosahovala maximální rychlosti 200 km/h a doletu 700 kilometrů. O AeroMobilu ovšem nebylo dlouhou dobu slyšet, až do včerejška, kdy oznámil strategickou investici.

palmerluckey

Přečtěte si takéZakladatel startupu Oculus VR, Palmer Luckey, po 3 letech odchází z FacebookuZakladatel startupu Oculus VR, Palmer Luckey, po 3 letech odchází z Facebooku

Do firmy totiž nalil takřka 3 miliony eur, tedy přes 79 milionů korun, investor Patrick Hessel, sám výrobce dílů z kompozitních materiálů pro letecký a automobilový sektor a zároveň dodavatel pro AeroMobil. Peníze by měly sloužit k doladění posledního konceptu, správné otestování a zahájení reálné produkce.

aeromobil3

Další novinky se tak pravděpodobně dozvíme již v průběhu tohoto roku, s tím, že první zákazníci by se mohli svých létajících automobilů dočkat již koncem tohoto nebo v průběhu příštího roku. To vše ovšem záleží na finalizaci celého konceptu a jeho podrobném otestování v provozu.

Šéf komunikace AeroMobilu, Štefan Vadocz , k tomu dodává:

„Přechod projektu do průmyslové fáze vyžadoval investice. Dosud jsme pracovali především na matematicky přesném modelu, ale teď nás čeká finální model pro sériovou výrobu.“

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym