„Všechno je v sázce“. Al Gore v emotivním projevu o klimatu zakončil Web Summit 2017

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

Lisabonský Web Summit 2017 včera dospěl do svého finále. Třídenní technologický svátek v grandiózní atmosféře zakončil silným a působivým projevem Al Gore, bývalý viceprezident Spojených států amerických a aktuální šéf Generation Investment Management. Ten se dlouhodobě věnuje tématice klimatických změn a byť v kontextu celého Web Summitu ekologická otázka nebyla na prvních místech programu, právě poslední řeč celé konference zastřešila vše ostatní, co bylo předmětem diskuze – ať už šlo o jakékoliv podnikatelské záměry či technologie.

Když Paddy Cosgrave, CEO Web Summitu, uvedl Ala Gora na pódium, po střechu naplněná Altice Arena se s potleskem zvedla a stovky novinářů se tlačily k pódiu. Vystoupení samotné však začalo videem, konkrétně trailerem na film An Inconvenient Sequel: Truth to Power. Ten ukazuje devastující účinky klimatických změn.

38265194141_80efbaa6d7_k

Přečtěte si takéNa Web Summitu se představil český Avast, prezident Microsoftu volal po „digitální ženevské konvenci“Na Web Summitu se představil český Avast, prezident Microsoftu volal po „digitální ženevské konvenci“

„Nejsem tu dnes proto, abych vás pobavil. Jsem tu proto, abych na vás apeloval stát se součástí řešení klimatické krize,“ řekl na úvod Al Gore, s tím, že vyjádřil důvěru právě v přítomné obecenstvo – lidé, kteří Web Summit navštívili mají podle něj tu největší šanci situaci změnit. Bývalý viceprezident věří, že technologie jako AI, machine learning a internet věcí pomohou budoucím generacím k lepší ochraně planety.

„Náš svět se blíží k revoluci udržitelnosti (ang.: sustainability revolution, pozn. red). Technologie mají skutečný dopad tam, kde vytváří nové alternativní zdroje energie,“ řekl Al Gore. Logicky také došlo na téma Pařížské klimatické dohody, od které chce USA pod vedením Donalda Trumpa odstoupit. „Na této věci je nejlepší, že v okamžiku kdy prezident Trump řekl, že odstoupí, všechny ostatní země řekli „Ne, pro nás stále platí.“ (…) Naši práci uděláme i přes Donalda Trumpa,“ řekl s velkým důrazem Al Gore.

Zatímco v publiku byla cítit mrazivá atmosféra a nejednou se objevily slzy dojetí, Al Gore svůj projev zakončil slovy: „Za deset let budeme bědovat, že jsme se dívali na klimatické změny s takovou lehkovážností. Všechno je v sázce a teď je váš čas.“

alfore

Al Gore v závěrečném projevu na Web Summitu

algore2

Stovky účastníků Web Summitu se do Altice Arena nevešly a projev Ala Gora pozorovaly na velkoplošné obrazovce venku

Foto: Web Summit / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym