Vesmírný startup Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose začne příští rok prodávat letenky do vesmíru

Filip HouskaFilip Houska

Jeff_Bezos_Pad
0Zobrazit komentáře

Pojem „vesmírný turismus“ se v posledních letech začíná čím dál více skloňovat. Je to důsledkem nejen smělých vizí Elona Muska a jeho startupu SpaceX, ale také zajímavých iniciativ ohledně výstavby prvních hotelů na oběžné dráze. Možnost vycestování do vesmíru se tak veřejnosti neustále přibližuje a nově to dokazuje i Blue Origin, ambiciózní startup miliardáře a zakladatele e-commerce giganta Amazon Jeffa Bezose, který se chystá zahájit prodej letenek pro suborbitální lety.

Podle Roba Meyersona, senior viceprezidenta v Blue Origin, by měl prodej letenek odstartovat v průběhu roku 2019. Zatím však není jisté, za jakou cenu. Zcela logicky se očekává, že to nebude žádná levná záležitost a pro drtivou většinu lidí to bude zážitek nad jejich finanční možnosti. Co se týče rakety, která by lidskou posádku na nízkou orbitu Země dopravila, půjde o model New Shepard včetně speciální kapsle pro pasažéry.

DB29DAD8-E575-4432-A473-913735BAB6E2

Přečtěte si takéAmerická stanice The Weather Channel ukázala, jak vypadá předpověd počasí v rozšířené realitěAmerická stanice The Weather Channel ukázala, jak vypadá předpověd počasí v rozšířené realitě

Právě tento model má být postupně modifikován tak, aby maximálně vyhovoval přítomným cestujícím. Server Space News také pojednáváo tom, že Blue Origin má s raketou New Shepard podniknout několik testovacích letů s lidskou posádkou. A vzhledem k těmto a dalším technologickým krokům, by se mohl výraznějším způsobem přiblížit k raketám od SpaceX, konkrétně Falcon Heavy a Falcon 9, které jsou o něco vyspělejší.

newshepard_1

Pohled na modul pro cestující

Nedávný úspěch Blue Origin

V dubnu si startup Blue Origin, který se spíše skrývá za stínem Muskova SpaceX, připsal velký úspěch. Bez žádných technických problémů totiž vypustil první letošní raketu New Shepard, která se následně pomalu a automaticky snesla na zem. Právě tyto momenty, respektive častější testování nových raket a raketových modulů, mohou Blue Origin výhledově zaručit lepší postavení mezi poměrně silnou konkurencí, kam se bezpochyby řadí i Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona.

blue-origin

New Shepard

Foto: Blue Origin

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym