Uber překonal hranici 10 miliard uskutečněných jízd. Za rok jich přidal téměř 5 miliard

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

uber-app
0Zobrazit komentáře

Deset miliard jízd. Na takovou metu dosáhl minulý měsíc Uber, jemuž se podařilo významný milník zdolat osm let od svého startu. Na 10 miliardách jízd se již v posledních letech nepodílely pouze klasické cesty „taxíkem“, ale také rozvoz jídla, který americká firma provozuje čtyři roky pod značkou Uber Eats a zanedlouho s ním vstoupí také do Prahy.

Mobilní aplikace Uberu se poprvé objevila v roce 2010 a velmi rychle se po celém světě stala alternativou k běžným taxislužbám, u nichž je často nutné volat na dispečink. V Uberu, a dnes i mnoha jiných službách, jako je u nás například Liftago nebo Taxify, stačí jen párkrát kliknout v aplikaci a vůz s řidičem je na cestě. Vše lze navíc v reálném čase sledovat na mapě.

V neděli 10. června ve 22:12 GMT se po světě uskutečnilo zároveň 173 cest a rozvážek, které zajistily překonání celkového počtu 10 miliard jízd. K těmto jízdám došlo ve 21 zemích na pěti kontinentech, což jen stvrzuje, jak masivně rozšířený Uber je. Aktuálně operuje ve více než 630 městech po celém světě. Ze zmíněných 173 jízd patřilo 14 službě Uber Eats.

10 miliard jízd Uberu v datech:

  • Jízdu s pořadovým číslem 10 000 000 000 dokončil Uber v neděli 10. června krátce po 23. hodině
  • Na desetimiliardtou jízdu Uber dosáhl 8 let a 10 dní od historicky první jízdy
  • Více než polovina z 10 miliard jízd se uskutečnila v posledních 13 měsících
  • 173 jízd, jimiž se dosáhlo na hranici 10 miliard, proběhlo v 93 městech ve 21 zemích
  • Nejdelší desetimiliardtá cesta měřila 66 kilometrů a byla na letiště v americkém Denveru
  • Nejkratší naopak měla méně než kilometr a šlo rozvoz jídla v rámci Uber Eats

Uber se dokázal k 10 miliardám jízd propracovat i přesto, že ho prakticky od začátku stíhá jeden problém za druhým. Startup, jehož hodnota dosahuje na 62 miliard dolarů, byl kritizován za toxickou a neetickou kulturu svého pracovního prostředí a chování svého zakladatele a dnes již bývalého šéfa Travise Kalanicka. Ten byl nakonec v roce 2017 i kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování donucen odstoupit a v srpnu ho nahradil Dara Khosrowshahi.

ubereatsx

Přečtěte si takéRozvozová služba Uber Eats míří do Prahy. Pro rozvoz jídel shání řidiče a partnerské restauraceRozvozová služba Uber Eats míří do Prahy. Pro rozvoz jídel shání řidiče a partnerské restaurace

Ani dnes však ještě Uber zdaleka není bez potíží. V posledních týdnech vyplulo na povrch vyšetřování amerického úřadu pro rovnost příležitostí ohledně údajné genderové diskriminace, načež Uber opustila jeho dosavadní šéfka lidských zdrojů Liane Hornsey. V březnu pak potkalo neštěstí autonomní divizi Uber, kdy jeho auto řízené počítačem srazilo a zabilo ženu.

Byznysově se ale Uberu daří. V prvním čtvrtletí letošního roku se konečně dostal do černých čísel a po akvizici startupu JUMP úspěšně rozjíždí také sdílená elektrokola. Vedle toho navíc koketuje s létajícími taxíky a po zmíněné nehodě se také pomalu vrací k testování svých samořiditelných technologií, které by mohly jednou nahradit (nejen) taxikáře.

ubereats

Rozvozová služba Uber Eats, která míří do Prahy

Foto: Uber

Diskuze (0)

Novinka

Anonym