Investiční fond ČEZu vložil stovky milionů korun do francouzského startupu Cosmo Tech

cosmotech
0Zobrazit komentáře

Technologickým startupům v Evropě se tento rok skvěle daří. Po včerejší miliardové akvizici pražského startupu Ytica, nedávným milionovým investicím do mapovacího nástroje Mapotic, VR trenažeru hokeje Sense Arena či českého analytického startupu Roivenue, přichází další stamilionová transakce. Tentokrát jde o investici do francouzského startupu Cosmo Tech.

Ten získal stovky milionů korun od investičního fondu ČEZu Inven Capital, který vedl investiční kolo Series B, ve kterém společně se sedmi dalšími investory proinvestoval celkem 21 milionů dolarů, tedy bezmála 463 milionů korun. Cosmo Tech nabízí svým zákazníkům vývoj pro řízení procesů a infrastruktury se zapojením umělé inteligence a prediktivní analýzy.

Ve francouzské firmě aktuálně pracuje přes 70 zaměstnanců a startup od svého vzniku v roce 2010 získal s novou investicí již celkem 33,5 milionu dolarů, respektive 738,8 milionu korun. „Jsme přesvědčeni, že softwarová řešení z dílny Cosmo Tech se rychle stanou standardy při tvorbě modelů pro manažerské rozhodování a plánování projektů pro kritickou infrastrukturu. Například v energetice, vodárenství nebo dopravě,“ doplňuje k akvizici šéf fondu Inven Capital, Petr Míkovec.

cosmotech

Bližší podrobnosti ohledně investice ani podílu nejsou známy. Inven Capital, který spadá pod akciovou společnost ČEZu a který vede Petr Míkovec, získal v minulosti kapitál ve výši 50 milionů eur (1,27 miliardy korun) od Evropské investiční banky (EIB). Za tři roky od svého vzniku proinvestoval Inven Capital celkem šest startupů, převážně z oblasti smart energy.

jack-ma-alibaba

Přečtěte si takéJack Ma odejde z čela Alibaby přesně za rok. Po předání žezla se bude věnovat filantropiiJack Ma odejde z čela Alibaby přesně za rok. Po předání žezla se bude věnovat filantropii

Na svém počátku měl mít Inven Capital pro další investice připraveno zhruba 5 miliard korun. Některé technologie se později integrují s různými službami ČEZu. Mezi nejzásadnější investice fondu se řadí jednoznačně Cloud & Heat Technologies, jež se soustředí na převod tepla z datových serverů na ohřev vody a k vytápění.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym