Americký startup One Health vyvíjí unikátní technologii pro léčbu psí rakoviny. Psům ordinuje lidské léky

Nela VítováNela Vítová

dogs
0Zobrazit komentáře

Podle průzkumu americké společnosti National Canine Cancer Foundation onemocní jeden ze tří psů během svého života určitým druhem rakoviny a jelikož se u zvířat zatím rakovina zdaleka neléčí tolik jako u lidí, obvykle to pro psy nekončí dobře. Zvířecími onemocněními se nicméně začínají stále více zabývat i různé zdravotnické organizace, mezi něž patří také americký startup One Health. Ten nyní pro vývoj své unikátní technologie na léčbu psí rakoviny získal 5 milionů dolarů, respektive 113 milionů korun.

Poslední investiční kolo do One Health, který celkem vybral už 6,5 milionu dolarů, vedl renomovaný investiční fond Andreessen Horowitz a newyorský venture kapitálový fond Lerer Hippeau ve spolupráci se sanfranciským Y Combinatorem. Všichni věří tomu, že může One Health léčbu nemoci, která je nejčastější příčinou úmrtí psů, posunout a přiblížit ji tomu, jak se dnes léčí rakovina u lidí.

screely-1548415877841-2

Pravděpodobně nejzajímavější na fungování One Health je to, že k léčbě rakoviny psů využívá pouze léky schválené pro léčbu stejného typu onemocnění u lidí. Rozdíl spočívá v pozměnění některých postupů a ve využití dat z podrobných testů, které jsou prvním krokem při diagnóze zvířete. Klíčový produkt One Health se jmenuje FidoCure a jde o sekvenování DNA, respektive každého nádoru, díky čemuž se snaží lékaři najít konkrétní genetickou mutaci zodpovědnou za vznik rakoviny.

Na základě těchto dat pak One Health naordinuje každému psovi léčbu na míru a kalifornský startup tvrdí, že právě do testování různých léčiv a jejich rozdílných účinků na člověka a psa investoval ve výzkumu největší množství peněz i času.

queens-lenka-ondruchova

Přečtěte si takéČeský streetwearový a teniskový obchod Queens loni utržil přes 190 milionů korun a jde dál do EvropyČeský streetwearový a teniskový obchod Queens loni utržil přes 190 milionů korun a jde dál do Evropy

„Důvodem vzniku naší firmy je, že chceme udělat změnu. Testování je prvním krokem a od toho se odvíjí další kroky na základě toho, zda přijdeme na určitou genetickou mutaci. V takovém případě určíme, jaké tipy léčiv jsou pro psa vhodné a zároveň se shodují s pravidly Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Na projektu spolupracujeme s dalšími farmaceutickými firmami a zdravotnickými organizacemi,“ říká zakladatelka a CEO One Health, Christina Lopesová, pro magazín TechCrunch.

nature-animal-dog-pet

Právě FidoCure je nejnovějším způsobem léčby rakoviny, který je také hlavním důvodem získání již zmíněných 5 milionů dolarů. I díky tomu jsou veterináři schopní provádět kvalitní a navíc finančně dostupnější a jednodušší léčbu onemocnění. Průměrná cena léčby rakoviny psů se totiž pohybuje okolo 6 700 dolarů, tedy více než 150 tisíc korun, přičemž One Health slibuje náklady znatelně nižší.

Výhodou pro psí majitele je navíc fakt, že díky spolupráci medicínského startupu s veterináři nemusí se svým čtyřnohým přítelem docházet do specializovaného střediska, ale léčba i pravidelné kontroly probíhají přímo v ordinaci zvířecích lékařů.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym