Tesla je poprvé v historii dvakrát za sebou v zisku. V posledním čtvrtletí vydělala 139 milionů dolarů

emusk
0Zobrazit komentáře

Kalifornská automobilka Tesla skončila vůbec poprvé ve své patnáctileté historii již druhé čtvrtletí v řadě v zisku. Zatímco třetí kvartál minulého roku zakončila s tržbami ve výši 6,5 miliardy dolarů a ziskem 312 milionů dolarů, v posledním čtvrtletí Tesla vygenerovala příjmy ve výši 7,2 miliardy dolarů se ziskem 139 milionů dolarů. I přes značný růst příjmů ovšem již tradičně nenaplnila očekávání analytiků.

Pokud však porovnáme výsledky Tesly za srovnatelné období v roce 2017, kdy skončila se ztrátou 675 milionů dolarů, zdá se, že konečně kalifornská automobilka přišla na způsob, jakým snížit provozní náklady a postupně se přehoupnout do pravidelného zisku. Největší podíl na tom má především nový Model 3, jehož produkce se stabilizovala a v letošním roce se má naplno vrhnout také do Evropy. A to včetně Česka, kde Tesla v následujících týdnech spustí oficiální konfigutátor i první servisní středisko.

Z dopisu správní rady automobilky je navíc jasné, že Tesla nebude mít v následujících měsících díky navýšení hotovostních rezerv problém se splacením stamilionových závazků věřitelům. Začátkem března má totiž zaplatit splátku konvertibilního dluhu ve výši 920 milionů dolarů, která se připojí k již splaceným 230 milionům v minulém kvartálu. Ještě před několika měsíci vůbec nebylo jasné, zda se Tesla dokáže z červených čísel vyhrabat a všechny své závazky pokrýt.

model3

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Celková finanční rezerva se navýšila o 718 milionů dolarů na 3,7 miliardy, díky čemuž se může Tesla naplno soustředit na efektivnější produkci. V kalifornském Fremontu chce do konce letošního roku vyrábět 7 tisíc kusů Modelů 3 týdně. Koncem roku by měla automobilka Elona Muska začít také s produkcí v nově budované Gigafactory v čínské Šanghaji.

Na americkém trhu se chce naopak Tesla věnovat snižování nákladů, včetně nedávného propouštění a také optimalizace výroby, jež ušetří minimálně 400 milionů dolarů ročně. Očekává, že v letošním roce bude muset značným způsobem navýšit operativní náklady, které ovšem částečně pokryje z rezerv. V aktuálním čtvrtletí se tak do nákladů firmy promítne nutná restrukturalizace a stávající investory přepadla mírná nervozita z toho, jak se vlastně Tesle povede z pohledu financí. Reakcí trhu byl mírný pokles akcií.

bohemianrhapsodytop

Přečtěte si takéBohemian Rhapsody se po 13 týdnech stalo nejúspěšnějším filmem v historii českých kinBohemian Rhapsody se po 13 týdnech stalo nejúspěšnějším filmem v historii českých kin

I tak ovšem Tesla očekává, že udrží i nadále profit, byť bude velmi pravděpodobně mnohem nižší než za poslední kvartál. V letošním roce plánuje také Musk poprvé odhalit pickup Tesly, který by měl být dle jeho slov zcela unikátní, ale rozhodně nepůjde o jeho brzkou produkci. Zároveň se na příští rok posouvá i reálná produkce Modelu Y, který má být jakýmsi hybridem mezi Modelem 3 a Modelem X.

tesla-modelY

Dosud nepředstavený koncept Modelu Y

Nutno dodat, že Tesla je na dobré cestě ke stabilizaci. Za poslední kvartál minulého roku dokázala vyrobit úctyhodných 86 555 kusů elektromobilů, z nichž více než dvě třetiny představoval Model 3. Dařilo se i v doručování elektromobilů zákazníkům, kdy jich Tesla za celý kvartál zvládla doručit celkem 90 700 kusů s podílem 63 150 kusů Modelu 3, 13 500 Modelu S a 14 050 Modelu X.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym