Nové rozšíření od Googlu pro prohlížeč Chrome zkontroluje, zda vaše heslo nebylo součástí úniku dat

Michal MarekMichal Marek

chrome-password-checkup
0Zobrazit komentáře

Kybernetické útoky jsou čím dal častější a různé úniky uživatelských dat či přihlašovacích údajů jsou bohužel prakticky na denním pořádku. Google proto tento týden vydal nové rozšíření pro svůj prohlížeč Chrome, které je zaměřené právě na bezpečnost uživatele v prostředí internetu. Rozšíření nazvané Password Checkup je schopné na webové stránce ověřit, zda vaše uživatelské jméno a heslo nebylo součástí některého z úniků dat. Pokud ano, doporučí vám jej změnit.

Rozšíření od Googlu porovná při každém vašem přihlášení přihlašovací údaje s databází jmen a hesel, které byly součástí úniků, a pokud najde shodu, varuje vás. Google tvrdí, že funkci podporuje většina amerických webů a databáze má čítat na 4 miliardy uživatelských jmen a hesel.

chrome-password-checkup2

Jak již bylo řečeno, úniky hesel jsou v dnešní době velmi časté a je tedy důležité používat pro každou službu unikátní heslo. V případě úniku pak stačí změnit jen jedno heslo a ostatní účty jsou v bezpečí. Někdy je ale problém, že se uživatel o úniku nedozví. V takovém případě je extrémně užitečné právě nové rozšíření od Googlu.

Jisté obavy může vyvolávat fakt, že celá funkce je založena na odesílání důvěrných údajů společnosti Google, která je následně porovnává s databází uniklých hesel. Reklamní gigant ale tvrdí, že jsou všechny přihlašovací údaje bezpečně šifrovány a nemohou je přečíst ani lidé přímo v Googlu. Veškerá varování o shodě mezi vašimi údaji a údaji v databázi mají být čistě lokální záležitostí odehrávající se na daném zařízení.

raspberry-pi-m

Přečtěte si takéRaspberry Pi otevřelo první kamenný obchod inspirovaný prodejnami Apple StoreRaspberry Pi otevřelo první kamenný obchod inspirovaný prodejnami Apple Store

Google nicméně není se svým rozšířením pro Chome prvním, kdo podobnou službu nabízí. Podobnou funkcí disponuje také populární správce hesel 1Password. Jeho součástí je takzvaná „Strážní věž“ (Watchtower), která rovněž porovnává přihlašovací údaje uživatele s databází uniklých jmen a hesel. 1Password přitom spoléhá na dobře známou databázi Have I Been Pwned’. Rozšíření Googlu je nicméně na rozdíl od 1Password zcela zdarma (a navíc přímo v Chromu) a nabízí rovněž bezplatný generátor hesel, s pomocí kterého můžete své zkompromitované heslo snadno vyměnit za nové. Silná a unikátní hesla jsou totiž základem bezpečné existence na internetu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym