Miton investuje 10 milionů korun do restaurací budoucnosti. Vstupuje do českých startupů Grason a Qerko

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

grason-jarmila-kowolowska-milan-zemanek-miton

Foto: Miton

Milan Zemánek, Partner v Mitonu, a Jarmila Kowolowská, spoluzakladatelka Grasonu

0Zobrazit komentáře

Česká internetová skupina Miton, která se specializuje na investice a rozvoj startupů, potvrzuje svůj zájem formovat budoucnost gastronomického byznysu. Alespoň z té strany, které rozumí. Řeč je o tuzemských startupech, které chtějí do restaurací různými způsoby přinést nové technologie, a právě ty nyní Miton přidává do svého portfolia.

Zhruba 10 milionů korun vkládá Miton do startupů Grason a Qerko, s nimiž původem jablonecká investiční skupina dlouhodobě spolupracuje a nyní je oficiálně vítá ve svém portfoliu. Právě s nimi chce Miton pomoci proměňovat nejen tuzemský restaurační byznys.

O Grasonu bylo poprvé slyšet před více než rokem, kdy společnost založili Jarmila Kowolowská a Karel Mařík. Jejich cílem bylo propojovat restaurace s brigádníky pomocí mobilní aplikace a zjednodušit tak zejména pro gastropodniky hledání pracovní síly. Letos Grason oznámil, že se mu propojování daří a pokračuje v růstu.

grason

Foto: Grason

Lukáš Strnadel z The Funtasty a Jarmila Kowolowská a Karel Mařík z Grasonu

Od začátku byla v projektu jak vývojem, tak investičně česká vývojářská firma The Funtasty, která do projektu vložila několik milionů korun, a spolu s ní také Miton. Čeští investoři vložili nejprve několik milionů korun formou konvertibilní půjčky, kterou nyní proměnili v ekvitu. V Grasonu tak má nově Miton podíl ve výši 41,50 %, necelých 20,5 % shodně drží spoluzakladatelé Kowolowská s Maříkem a necelých 18 % připadá The Funtasty.

„Na vývoji Grasonu participujeme od úplného začátku, a protože zakladatelé v čele s Jarmilou Kowolowskou odvádějí fantastickou práci, dohodli jsme se na vstupu do projektu. Grason nyní využívá přes 150 restaurací a cateringů (např. Ambiente Pizza Nuova a Kuchyň, Sia, Bruxx, Potrefené Husy nebo Vnitroblock). Od května 2018 zprostředkovala služba přes 6000 směn a pracovníci vydělali 6,5 milionu korun,“ vysvětluje Miton na svém blogu.

rohlik-cz-kuryr

Přečtěte si takéRohlik.cz začíná ve vratných plastových nádobách prodávat také drogeriiRohlik.cz začíná ve vratných plastových nádobách prodávat také drogerii

Podobný průběh má také druhá investice, která se týká startupu Qerko. Jeho mobilní aplikace chce změnit placení v restauracích, a to tím, že na každý stůl přidá QR kód, který si může zákazník jednoduše naskenovat a zaplatit, aniž by vyčkával na zaplacení u obsluhy. Snadno lze navíc i celou útratu rozdělit mezi více hostů, což často bývá zdlouhavý a náročný proces.

qerko-aplikace

Mobilní aplikace Qerko

Za Qerkem stojí Lukáš Kovač, který dříve jako produktový manažer působil v Seznamu či Avastu, a s novým projektem je teprve na začátku. I tady proto Miton prozatím zvolil investici formou konvertibilní půjčky, a to ve výši několika milionů korun.

Qerko zatím funguje v několika podnicích v Česku a i díky Mitonu v zádech by se mělo začít významněji rozrůstat. V Praze můžete pohodlnou platbu vyzkoušet například v La Casa Blů, Cafefin či Yolo Karlín, v Plzni aplikaci využívají v Pijezpi a v Jablonci v pivovaru Volt. Právě za jabloneckým pivovarem stojí jako spoluzakladatel partner Mitonu Milan Zemánek, který tak má o Qerku přehled z první ruky.

„Pokud si hosté a restauratéři Qerko oblíbí, přibude například chytrý věrnostní program bez nutnosti věrnostních kartiček,“ popisuje další možný rozvoj služby Lukáš Kovač. Na projektu nejvíce spolupráce právě se zmíněným Milanem Zemánkem, kterého aktuálně nejvíce zajímá fintech a gastronomie – a v Qerku tak nachází naprosto ideální propojení obou světů. Ostatně dříve se v Mitonu staral také například o Restu, ze kterého česká investiční skupina loni vystoupila.

qerko-founders

Foto: Qerko

Zakladatelé Qerko: Roman Kantor, Miloslav Mrvík, Lukáš Kovač, Jan Dorazil, Markéta Smutná

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym