Avast roste jako z vody. Letos překročil už 8 miliard korun v zisku a více než 430 milionů uživatelů

ondrej-vlcek-avast31

Foto: Avast

Ondřej Vlček, CEO Avastu

0Zobrazit komentáře

Tuzemská jednička na poli antivirů Avast neustále stabilně roste. Poslední čtvrtletí zakončila firma, kterou nově vede Ondřej Vlček, s tržbami ve výši 218,3 milionu dolarů, respektive 5 miliard korun, se ziskem EBITDA (před započtením úroků, daní a odpisů) na hranici 122 milionů dolarů, v přepočtu tedy 2,8 miliardy korun.

Oproti stejnému období v minulém roce tak zisk za třetí kvartál Avastu vyrostl o 8,7 procenta, jak vyplývá z výsledků hospodaření, které Avast zveřejnil během dnešního dne. Velkou měrou k tomu přispěl další nárůst uživatelů, kterých je už přes 435 milionů.

„Avast pokračoval i ve třetím čtvrtletí v předsevzaném růstu, který jsme si dali v polovině roku. Pokračujeme v úspěšné strategii, která se opírá o distribuční model naší platformy a více než 435 milionů uživatelů v rámci globální instalované báze,“ říká k výsledkům šéf Avastu Ondřej Vlček.

Ten do své pozice nastoupil začátkem července, výměna CEO byla přitom ohlášena při příležitosti dosažení rekordních výsledků Avastu. Vlček se v očích veřejnosti blýsknul i tím, že se rozhodl svůj plat i peníze za členství v představenstu Avastu věnovat charitě. Řádově jde o miliony korun ročně.

avast-office-praha-hq-min

Foto: Avast

Pražské sídlo Avastu

Samotný Avast, který se oceňuje na více než 85 miliard korun, dokázal utržit za celý letošní rok po odečtění prodaných aktiv a výkyvů kurzů 640,1 milionu dolarů, tedy 14,76 miliardy korun, a nadále roste. Výsledky za poslední kvartál, tedy období do 31. prosince, by měl oznámit v březnu příštího roku. Očekává ale další jednociferný růst a zachování stabilního zisku.

I díky tomu je Avast co do objemu tržeb druhou největší antivirovou společností na světě, hned za americkým Symantecem. V Česku má firma, kterou v roce 1988 založila dvojice Eduard Kučera a Pavel Baudiš, na 1 200 zaměstnanců, kde podstatnou část tvoří vývoj a výzkum.

Na zprávy o růstu tržeb i zisku pozitivně zareagoval také akciový trh, a to zhruba šestiprocentním nárůstem. Aktuální hodnota akcií Avastu se tak drží na hranici 394 britských pencí na akcii (117 korun), což je na úrovni sprnových čísel, kdy byl Avast na vrcholu. Čísla posílila před několika dny také v reakci na změny u britského konkurenta Avastu v podobě společnosti Sophos.

Tu se rozhodl odkoupit investiční fond Thoma Bravo a akcie Avastu tak posílily o necelá čtyři procenta. Je tak šance, že se při pozitivním vývoji trhu i společnosti dokáže Avast přehoupnout již brzy do historicky nejlepších čísel. Miliardová firma se obchoduje na londýnské burze, kam vstoupila v květnu minulého roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym