Legendární véčko od Motoroly je v plné parádě zpět. Nový Razr přináší ikonický design s ohebným displejem

motorola-razr-foldable-boxed-min

Foto: Motorola

Skládací Motorola Razr

0Zobrazit komentáře

Legendární véčko Razr V3 od Motoroly pobláznilo na začátku nového milénia celý svět. Kdo mohl ukončit hovor charakteristickým zaklapnutím, byl někdo. Nyní se Razr opět vrací do hry a přináší ikonické konstrukční řešení spolu s ohebným displejem, který legendu posouvá na zcela novou úroveň.

Když byla v roce 2004 představena Motorola Razr V3, přinesla na trh s mobilními telefony malou revoluci. Své pojmenování Razr (v překladu žiletka) totiž nedostala pro nic za nic. Oproti buclatým telefonům, které tehdy prodávala konkurence, se jednalo o extrémně štíhlý mobilní telefon, nabízející hned dva displeje, kvalitní materiály a na tu dobu velice moderní design.

2486099889_10a95d61cf_k

Foto: Lempsipmatt/Flickr

Modře podsvícená kovová klávesnice byla jednou z předností modelu Razr V3

Štíhlý telefon s modře podsvícenou klávesnicí se stal naprostým kultem, který nesměl chybět v kapse žádného byznysmena či celebrity. Celkem se Motorole podařilo prodat 130 milionů kusů modelu V3, díky čemuž se tento model stal vůbec nejprodávanějším véčkem všech dob.

Úspěchu modelu se Motorola následně snažila využít použitím jména Razr u několika dalších modelů, ale jelikož měly s původním mobilním telefonem společné jen jméno, zákazníky již tolik neoslovily.

ikea-tradfri-bulb

Přečtěte si takéIKEA uvádí svou první chytrou žárovku s retro designem. Nízkou cenou útočí hlavně na konkurenční Philips HueIKEA uvádí svou první chytrou žárovku s retro designem. Nízkou cenou útočí hlavně na konkurenční Philips Hue

Nyní se ale vraťme do současnosti. Motorola si od představení modelu Razr V3 prošla řadou peripetií, které nakonec zapříčinily její rozdělení do dvou společností. První je Motorola Solutions, která nedávno představila nejmodernější vysílačku všech dob, druhou je čínským Lenovem vlastněná Motorola Mobility. Ta se nyní rozhodla zavzpomínat na staré dobré časy a legendární Žiletku znovu přivést k životu s tím, že jí propůjčila veškeré technické vymoženosti smartphonů dnešní doby.

motorola-razr-foldable2-min

Foto: Motorola

Skládací Motorola Razr

Přiostřená novinka

Výsledkem je model Razr, který na svého předchůdce neodkazuje pouze jménem, ale především svým designem. Je štíhlý, nechybí mu ikonická spodní brada nově vybavená čtečkou otisků prstů a USB-C portem, ale hlavně vrací zpět do hry véčkovou konstrukci, tentokrát však s ohebným dotykovým displejem.

Po rozložení má OLED displej velikost 6,2 palce. Druhý, 2,7 palce veliký OLED displej je umístěn na vnější straně telefonu a nese název Quick View. Toto pojmenování jasně napovídá, k čemu displej slouží. Zobrazuje hlavně notifikace, zprostředkovává ovládání hudebního přehrávače, a dokonce dokáže zobrazit obraz selfie režimu fotoaparátu, čímž uživateli umožňuje pořizovat tento typ fotografií kvalitnějším zadním fotoaparátem.

Motorola v současné době spolupracuje s Googlem, aby operační systém Android, na kterém telefon běží, byl schopen bezproblémově přenášet zobrazované aplikace z vnějšího displeje na hlavní ohebný displej.

razr

Foto: Motorola

Skládací Motorola Razr

U něj panují určité obavy o to, zda bude dostatečně odolný a nebude u něj docházet k podobným komplikacím jako v případě modelu Galaxy Fold od Samsungu. Motorola se však dušuje, že nic podobného nehrozí a její ohebný displej Flex View má životnost, která odpovídá průměrné životnosti jiných smartphonů.

Strečink je in

Ohebný displej by měl být dostatečně odolný, aby ustál oděry i stříkající vodu. Doufejme, že to platí i o kloubech, které umožňují sklopit zařízení v půli. Systém ohybu displeje je dalším krokem ve vývoji této technologie. Motorola ve spolupráci s Lenovem vyvinula poměrně složitý mechanismus, díky kterému je displej po rozložení skutečně rovný bez hmatatelných záhybů či vůle při dotyku prstu.

Zajímavou vzpomínkovou vychytávkou zařízení je mód Retro Razr, který přemění displej mobilního telefonu na původní model Razr V3 se vším všudy. Moderní telefon se tak rázem přemění na old school telefon, kterému nechybí modře podsvícená klávesnice, ani prehistoricky vyhlížející displej. Hlavní schopností módu je zdůraznit, jak moc je nový model podobný legendární klasice a dává vzpomenout na staré dobré začátky stylových telefonů.

motorola-razr-foldable4-min

Foto: Motorola

Skládací Motorola Razr

V těle Razru tepe procesor Snapdragon 710, který nepatří mezi nejšpičkovější výbavu na trhu, ale pro provoz by měl postačit. Motorola jej zvolila především pro vyšší výdrž baterie a nižší zahřívání. Podobným kompromisem bylo i umístění 16megapixelové kamery, protože větší modul by se do těla přístroje se současným designem nevešel.

Vzhledem k ceně zařízení, která činí 1 500 dolarů, tedy téměř 35 tisíc korun, jsou nižší výkon zařízení a slabší fotoaparát jeho hlavními slabinami, kterých by mohla využít konkurence. Mimo již zmiňovaný Fold totiž Samsung horečně pracuje na formátu telefonu, který je taktéž klasickým véčkem nabízejícím skládací displej a kompaktní rozměry.

motorola-razr-foldable1-min

Foto: Motorola

Skládací Motorola Razr

Výrobců, jejichž novinky dokazují, že je velký zájem o to, přinést na trh dokonalé zařízení s ohebným displejem, jehož velikost se po rozložení zněkolikanásobí, je více. Například Microsoft nedávno představil své novinky Sufrace Duo a Neo. A výrobcem, který naplno šlape do technologie ohebného displeje, je i Huawei, jehož model Mate X by měl na trh rovněž dorazit.

Nový Razr od Motoroly si na zahájení svých prodejů musí však ještě chvíli počkat. První začne mobilní telefon nabízet americký operátor Verizon, a to již 9. ledna. Na ostatní trhy by se měl mobilní telefon dostat až o něco později, nicméně tuzemské zastoupení Motoroly uvádí, že nový Razr bude od prosince k dispozici na vybraných trzích v celé Evropě. Vzhledem k tomu, že má model i své stránky ve slovenštině a Slovensko zajišťuje distribuci i do České republiky, s největší pravděpodobností se bude zařízení prodávat i u nás. Zatím ale není jasno kdy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym