Od pohromy a urážky po skvělou nápravu. Jak filmový Sonic dostal na popud fanoušků vzhled, který si zaslouží

Filip HouskaFilip Houska

sonic-the-hedgehog

Foto: CinemArt

Nová podoba filmového Sonica

0Zobrazit komentáře

Neexistuje mnoho animovaných postaviček, které by v globálním zábavním průmyslu rezonovaly stejně jako Sonic, ikonický modrý ježek s ultrarychlými běžeckými schopnostmi. Ten byl již před 28 lety vytvořen herním studiem Sega především pro dětské publikum, nicméně postupně se z pouhé 2D plošinovky dostal do mainstreamového světa, kde vábil příznivce japonských kreslených děl.

Stal se z něj symbol, ikona animovaných devadesátek, která byla natolik silná, až si k ní skalní fanoušci vypěstovali citová pouta. Není tedy divu, že poté, co Paramount Pictures v roce 2017 odkoupilo od Sony práva ke zpracování filmových adaptací se Sonicem, byli lehce v rozpacích. Hranice mezi dobrým a špatným filmovým uchopením jedné z nejslavnějších animovaných postav je totiž zpravidla velice tenká.

Psala se druhá polovina loňského roku, když režisér Jeffrey Fowler oznámil, že si ve spolupráci s Paramount Pictures Sonica bere do parády pro vůbec první, plnohodnotný celovečerní film. Najal k sobě obsáhlý tým lidí z branže včetně Tima Millera, který režíroval veleúspěšnou komiksovou parodii Deadpool. Již od počátku byl Fowlerovou pravou rukou a jednal z pozici výkonného producenta s klíčovými pravomocemi.

sonic-1991

Foto: Sega

Herní Sonic z roku 1991

Jeho role se pochopitelně propisovala i do korigování designérské divize, která měla filmovou podobu Sonica na starosti. A jak zhruba po půl roce ukázal trailer k tomuto dílu, nazvaném jednoduše jako Sonic the Hedgehog, on, Fowler i grafici viděli tohoto modrého ježka patrně jen z rychlíku. Slavnostně představili něco, co kultovní postavičku pouze vzdáleně připomínalo. A fanoušci jim to právem silně zkritizovali.

Je to opravdu Sonic?

YouTube, Twitter, Facebook, Instagram i běžná média. Přes všechny tyto kanály se valila spousta negativních zpráv na výslednou Sonicovu podobu, která se od originálu lišila ve zcela zásadních parametrech. Obrys s modrou barvou sice vesměs trefili, ale to bylo tak jediné, co nebohé japonské postavičce z původního vzhledu ponechali.

Největší problém byl ten, který byl nejvíce na očích – tělo. Z prazvláštních důvodů udělali tvůrci pod Fowlerovým a Millerovým vedením ze Sonica zvíře s lidským vzezřením namísto tvora, jenž má vycházet hlavně z kresleného pojetí. Působil až příliš dlouze, oproti tradičním „baculatějším“ predispozicím vypadal spíše jako atlet a měl až příliš výraznou srst. Omyl číslo jedna.

sonic2019-vs-sonic2020

Foto: CinemArt

Nahoře Sonic 2019, dole Sonic 2020. Najdete 10 rozdílů?

Fanouškovský šok nastal i při bližším prozkoumání končetin. Místo toho, aby měl Sonic charakteristické objemnější rukavice a červené středně vysoké tenisky, dostal tenké chirurgické rukavice a nízkou běžeckou obuv. Omyl číslo dvě. Nyní přichází na řadu obličej, který opět nerespektoval původní tvorbu a oproti zakulacené tváři a velkým očím obdržel opak. Dokonce ani barva očí nebyla stejná. Omyl číslo tři.

Chyby uznány, jede se od začátku

Takových „omylů“ by se na filmovém Sonicovi z letošního května najít celá řada, čehož si samozřejmě byli vědomi i tvůrci. Naneštěstí pro ně jim tyto věci došly až poté, co je na základě traileru zavalili naštvaní fanoušci. Denna to se však stalo něco, co by od hrdého režisérského a produkční týmu čekal jen málokdo – uznali pochybení a fanouškům slíbili, že Sonica přepracují do správné podoby.

 

„Hele, byl jsem s fanoušky a stejně tak Jeff (Fowler, pozn. red.),“ zmínil Miller během červencového Comic-Conu. „Jakmile se to podělalo, bylo nejdůležitější přijít a přiznat to. Jeff už hodinu předtím, než sem za námi dorazil, rozeslal tweet. Byla to správná cesta, jak s tím naložit. I fanoušci mají v tomto své slovo. Je správné jim tedy naslouchat,“ vysvětloval.

„Děkujeme vám za podporu i kritiku. Zpráva je hlasitá a jasná – nejste spokojeni s designem a chcete změny. A to se také stane. Všichni v Paramountu a Sega jsou oddaní tomu, aby tuto postavu udělali nejlepší, jaká může být,“ zní Fowlerův tweet z 2. května, kdy pochybení celého týmu veřejně přiznal.

Několik měsíců se nic zásadního nedělo. Tým pracoval na věrohodnější verzi Sonica a fanoušci byli v napětí, s čím tvůrci nakonec vyrukují. Zlom nastal teprve před několika dny, kdy byl odhalen oficiální plakát lákající na premiéru v kinech. Včera pak Paramount Pictures uvedl nový trailer, který vychází z toho květnového, ale tentokrát vyobrazuje postavičku, která konečně vypadá jako pravý Sonic.

Vstávalo se z pomyslných židlí a tleskalo. Milovníci japonského ježka i kritici novou podobu chválili a děkovali za tuto změnu. Byť předělaný Sonic teď vypadá na druhou stranu až příliš počítačově (dost možná bude ještě graficky laděn, než dorazí do kin), jde nepochybně o krok správným směrem. Ostatně není divu, když se na redesignu podílel i animátor Tyson Hesse, který dříve pracoval na animovaných částech hry Sonic Mania a přispěl do klipů pro Team Sonic Racing.

Sonic the Hedgehog debutuje v kinech 14. února 2020, přibližně o čtyři měsíce později, než se předpokládalo s původní verzí. Příběh bude založen na blíže nespecifikovaných sporech s ikonickým doktorem Ivo Robotnikem (Jim Carrey), který se Sonica bude snažit za každou cenu chytit, a to ve spolupráci s americkou FBI. Jak ale mnozí ví, chytit Sonica není úplně tak jednoduché. Do českých a slovenských kin má přiletět o týden později.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym