Tesla si jde pro další 2 miliardy dolarů a Elon Musk u toho nebude chybět. Plánuje přikoupit akcie za 10 milionů

CEO Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Přestože před necelými dvěma týdny dávala Tesla jasně najevo, že víc kapitálu nepotřebuje, dnes je vše jinak. Automobilka nabídne akcionářům akcie ve výši přesahující 2 miliardy dolarů. A tuto příležitost si samozřejmě nenechá ujít ani Elon Musk.

Pokud někdy Elon Musk litoval, že si vůbec kdy s Teslou něco začínal, pak to rozhodně nebylo během posledních měsíců. Během nich se totiž cena akcií kalifornské automobilky odrazila od hlubokého dna a vyšplhala do historických výšin. Muskův 22% podíl v automobilce tak najednou představuje hotové jmění, které chce kontroverzní vizionář nadále rozšiřovat.

Podle žebříčku Bloomberg Billionaires Index se majetek Elona Muska přehoupl přes 41 miliard dolarů, přičemž za poslední rok se i především díky růstu Tesly zvětšil o téměř 14 miliard dolarů. Šéf elektromobilky z Kalifornie si tak nenechá ujít příležitost k nákupu dalších akcií Tesly, která se mu brzy naskytne.

Tesla totiž oznámila plán nabídnout nové akcie v hodnotě 2 miliard dolarů (asi 46 miliard korun) a Musk si již měl na nákup vyčlenit 10 milionů dolarů (přibližně 230 milionů korun). K jeho iniciativě se připojí i Larry Ellison, člen představenstva Tesly a zakladatel společnosti Oracle, který plánuje investici ve výši 1 milionu dolarů (zhruba 23 milionů korun).

tesla_cyber

Foto: Tesla

Chystaný pick-up Cybertruck od Tesly

Rozhodnutí Tesly pro prodej akcií je poměrně překvapivé, protože po oznámení výsledků za poslední čtvrtletí se Musk nechal slyšet, že Tesla nic takového neplánuje: „Utrácíme peníze, myslím si, že efektivně, a nechceme uměle ovlivňovat náš progres. Navzdory tomu stále vyděláváme, a proto nedává smysl, abychom nabírali peníze, protože očekáváme, že peníze budeme získávat skrze tento model,“ prohlásil Elon Musk.

Jenže od té doby se cena akcií Tesly zvedla o dalších 39 procent a je tedy dost možné, že společnost neodolala lákavé vidině výdělku, který se jí díky úspěchu naskytl. Tesla se proto rozhodla nabrat dvě miliardy dolarů emitací akcií a zároveň upisovatelům přislíbila do 30 dnů prodat další kmenové akcie ve výši 300 milionů dolarů. Ve výsledku tak Tesla může získat až 2,3 miliardy dolarů (přibližně 52,9 miliardy korun) na své další působení.

Peníze se určitě hodí, protože Tesla má momentálně rozpracováno hned několik velkých projektů. Podle informací samotné automobilky by měly její celkové výdaje v tomto roce dosáhnout 2,5 až 3,5 miliardy dolarů (zhruba 57,5 až 80,5 miliardy korun).

Nejvíce kapitálu poputuje na projekty, jako je připravovaná továrna v Evropě či rozšiřování továrny v Šanghaji. Zároveň má automobilka ve vývoji hned několik modelů a brzy začne zákazníkům dodávat i novinku v podobě Modelu Y. K tomu navíc připočtěme i silnější iniciativu v oblasti energetiky a produkce bateriových článků. Tesle tedy přijde každý dolar vhod a zájemcům se otevře nová možnost, jak participovat na jejích úspěších.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym