Vedení Twitteru se otřásá v základech. Jack Dorsey prozatím tlak ustál a od investorů nabral další miliardu dolarů

Spoluzakladatel a šéf Twitteru Jack Dorsey

0Zobrazit komentáře

Vedení veřejně obchodovaných firem nebylo nikdy jednoduché – ze všech stran je kladem důraz na neustálý růst, profit a posun dopředu, bez ohledu na to, jestli to bude mít nějaký zásadní vliv na zákazníky a uživatele. Své by o tom mohl vyprávět i spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey, který z něj pár let po založení v roce 2006 odešel, aby se v roce 2015 do své role vrátil a vedl společnost k profitabilitě i růstu.

To se mu reálně povedlo, když Twitter poprvé po 12 letech fungování skončil předloni v zisku, ale růst oproti konkurenčním službám poměrně stagnuje a sociální síti s ptáčkem v logu se příliš nedaří, což rozšířilo tlak na akcionáře, správní radu a logicky i vedení společnosti v čele s Dorseym. Ne nadarmo byla jeho pozice v posledních týdnech ohrožena, když si bývalí zaměstnanci Twitteru stěžovali na chaotickou kulturu uvnitř firmy, neschopnost strategického řízení a pomalý růst příjmů.

Největší podíl na tom měl mít investiční fond Elliot Management, který v Twitteru vlastní 4 procenta a kterému se zásadně nelíbí mimo výše zmíněných bodů to, že Jack Dorsey vedle Twitteru vede jako CEO také další miliardovou společnost Square, kterou sám založil. A obě navíc jen tak napůl, jelikož je často mimo Spojené státy. Na letošní rok dokonce plánoval několikaměsíční cestu po Africe, což je s ohledem na aktuální situaci podle zmíněného fondu nemyslitelné.

twitter-toronto-office-hlavni

Foto: Scott Norsworthy

Twitter ukázal nové kanadské sídlo v Torontu

Krize je ale, zdá se, na nějakou dobu zažehnána. Během dnešního dne totiž Twitter oznámil novou investici ve výši 1 miliardy dolarů od společnosti Silver Lake. Peníze budou sloužit právě Elliot Management ke spojení s aktuálně dostupnou hotovostí pro zpětný odkup akcií v hodnotě dvou miliard dolarů.

Taková strategie se tradičně volí, když management považuje akcie za podhodnocené. Díky zpětnému odkupu od akcionářů na veřejném trhu dokáže firma limitovat jejich počet a tím i zvýšit jejich cenu a možný zájem. Vedle financování je součástí nové dohody také to, že do představenstva Twitteru míří dvě nové tváře z obou klíčových firem, a měla by se připojit ještě třetí posila.

Cílem je navýšit jedinou metriku, na kterou se Twitter aktuálně soustředí a kterou si sám vytvořil. Jde o počet měsíčně aktivních uživatelů, které dokáže nějakým způsobem monetizovat, tedy dokáže na nich vydělat peníze, zpravidla díky zobrazování reklam. Počet takových uživatelů by měl vyrůst o 20 procent a tím navýšit na meziroční bázi také samotné příjmy celé sociální sítě.

O odchodu Jacka Dorseyho z Twitteru při oznámení investice nepadlo ani slovo, takže se pravděpodobně ve firmě ještě nějakou dobu udrží. Dokonce přehodnotil své plány na vycestování ze Spojených států, aby se mohl lépe soustředit na strategický rozvoj svých firem, byť to neřeší možný konflikt mezi řízením dvou společností z pozice CEO.

jack-dorsey

Foto: Twitter

Jack Dorsey, CEO Twitteru

Akcie Twitteru se krátce po ohlášení novinek propadly o dalších 6 procent, což ale může být způsobeno i obecným pondělním propadem na akciovém trhu kvůli obavám z vývoje koronaviru ve světě. Sociální síť je navíc pod obrovským tlakem i kvůli právě probíhajícím volbám ve Spojených státech, ve kterých hraje poměrně velkou roli, jelikož Twitter využívají jako jeden z hlavních komunikačních kanálů politické strany i jejich představitelé a prezidentští kandidáti.

V příštích měsících se tedy ukáže, zda Dorsey povede obě své společnosti dál, nebo podnikne razantnější kroky, respektive je podnikne za něj představenstvo Twitteru. I vzhledem ke vstupu dalšího kapitálu a silných hráčů lze očekávat, že tlak na Dorseyho vedení se bude ještě zvyšovat. Za poslední čtvrtletí Twitter dosáhl v příjmech poprvé na miliardu dolarů se 152 miliony měsíčně aktivními uživateli, na které může cílit reklamu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym