Český startup Mytitle nenápadně dobývá svět. Na autorská práva na blockchainu teď nabral desítky milionů korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

mytitleInsider

Foto: Mytitle

Vít Krajíček a Ctirad Hemelík, spoluzakladatelé startupu Mytitle

0Zobrazit komentáře

Mnoho startupů (nejen) v Česku vzniká s cílem, že chtějí brzy vyrazit do světa a svůj produkt, ať už je jakýkoliv, prodávat ideálně na všech kontinentech. Některým se to podaří, jiným ne, někteří o tom třeba jen pořád mluví. Vcelku nenápadně teď v tuzemském rybníčku vyrostl a rychle se dostal do zahraničí startup Mytitle.

Za projektem stojí Ctirad Hemelík a Vít Krajíček, kteří se rozhodli, že začnou chránit autorská práva a duševní vlastnictví. Používají k tomu blockchain a během osmnácti měsíců již jejich řešení využilo po celém světě přes 52 tisíc uživatelů. Vedle Česka firma uvádí mezi nejzastoupenějšími zeměmi USA, Velkou Británii a Jihoafrickou republiku.

„Hledali jsme produkt, který uloží digitální informaci neměnitelným způsobem. Nenašli jsme žádný nástroj, který by plně vyhovoval našim potřebám, a tak jsme se pustili do tvorby vlastního nástroje, který by splňoval všechny naše představy a využíval moderní technologie,“ popisují zakladatelé, jak projekt Mytitle vznikal.

mytitle-doc

Mytitle řeší ochranu autorských práv přes blockchain

Hemelík s Krajíčkem nejsou v podnikatelském světě žádnými zelenáči. Ve firmě Artinii pracují na novém způsobu distribuce filmů a právě tam narazili při spolupráci s mladými scénáristy na problém ochrany jejich děl. Myšlenka k vytvoření globálního nástroje pro bezpečné ukládání a sdílení duševního vlastnictví tak byla na světě a začala se šířit i do dalších oblastí.

Potenciál v takovém řešení navíc vidí také investoři. Hemelíkovi s Krajíčkem se povedlo přesvědčit, aby do nich opět vložili peníze miliardáři Petr Němec a Jan Fidler, kteří stojí za skupinou SEBRE a již investovali do zmíněno projektu Artinii. Pro CzechCrunch Hemelík s Krajíčkem prozradili, že nižší desítky milionů korun teď Němec s Fidlerem posílají také do Mytitle.

„Mytitle je projekt, do kterého jsme investovali pro jeho jednoduchost a širokou možnost implementace. Jde o unikátní technologii, která celému světu nabízí možnost potvrdit si vlastnictví digitálního dokumentu ve stanovený čas a místě. Vše trvá jen pár vteřin a možnost použití je neuvěřitelná,“ vysvětluje důvody investice Jan Fidler.

sebre

Foto: SEBRE

Petr Němec a Jan Fidler, spolumajitelé skupiny SEBRE

Podle něj uživatelé ocení výhody spočívající v decentralizaci a vynikajícím zabezpečení i průkaznosti informací uložených na blockchainu. „Tento snadno použitelný nástroj již využívají tvůrci, kreativci, agentury, advokáti a výrobní firmy po celém světě,“ dodává Fidler.

Pro širokou veřejnost byl nástroj spuštěn v beta verzi koncem května loňského roku a nyní k němu přibyl i nový nástroj určený přímo pro potřeby podnikatelů. Přes 50 tisíc uživatelů po celém světě tak nemá být pro český startup zdaleka konečná a peníze od investorů pomohou mimo jiné v dalším rozvoji a expanzi.

spaceti-tym

Přečtěte si takéFirmy už nebudou potřebovat tolik místa. Český startup Spaceti efektivně spravuje kanceláře a nabírá přes 90 milionů korunFirmy už nebudou potřebovat tolik místa. Český startup Spaceti efektivně spravuje kanceláře a nabírá přes 90 milionů korun

„Mytitle je poměrně chytré úložiště pro jakýkoliv soubor, něco jako Google Drive, ale s nástavbou blockchainu. V principu jde o to, že pokud zapíšete něco do blockchainu, tato informace je neměnná. Ve světě jsou již známy precedenty, kdy soud uznal informaci zapsanou na blockchainu jako důkazně platnou,“ vysvětluje spoluzakladatel projektu Vít Krajíček.