Digitální soudní verdikt. Singapur poprvé rozhodl o trestu smrti online přes Zoom, ochránci lidských práv se bouří

Filip HouskaFilip Houska

singapur-min

Pohled na Singapur

0Zobrazit komentáře

Pokud lze jmenovat jednu aplikaci, která v posledních měsících zažila bezprecedentní nárůst v používání, pomyslná koruna by putovala do ústředí společnosti Zoom, jež operuje se stejnojmennou komunikační službou. Z původem běžné platformy pro online videohovory se stal klíčový nástroj, který má 300 milionů denních účastníků, a to jak napříč korporacemi, startupy i třeba vzdělávacími institucemi.

Není tomu tak dávno, co se objevily první pokusy amerických soudů, které se rozhodly svá řízení pořádat online právě přes Zoom. Byť tomu chybí aspekt skutečné lidské konfrontace a existuje hrozba v podobě výpadků připojení, v době sociálního distancování je tento krok často jediný možný. Inspiroval se tím i Singapur, jehož nedávné soudní slyšení vyvolalo velké mediální odezvy.

Vůbec poprvé v soudní historii tohoto asijského městského státu bylo rozhodnuto o trestu smrti na dálku, respektive právě prostřednictvím aplikace Zoom, jak informovala agentura Reuters. Vinným byl shledán sedmatřicetiletý Punithan Genasan, který se podílel na obchodování s drogami, za což se v Singapuru v těch nejzazších scénářích uděluje ten nejvyšší trest.

zoom-meeting

Foto: Zoom

Videokonference přes aplikaci Zoom

Celé soudní slyšení probíhalo online, zatímco Genasan byl umístěn v cele a jeho právní zástupce se žalobci na různých lokací, ze kterých se připojili na společný videohovor. Ačkoliv se má odsouzený muž má právo se ještě odvolat, jeho šance na záchranu jsou však vzhledem k přísným zákonům mizivé.

Mnohem „větší“ problém s celospolečenským přesahem však představuje formát, jakým bylo rozhodnuto. Vzhledem k tomu, že internetovým videohovorům chybí zmíněná fyzická interakce, jde podle humanitární organizace Human Rights Watch o „bezcitný a nehumánní přístup“, který už tak krutou situaci ještě zhoršuje.

Něco podobného se ostatně přihodilo i v Nigérii, kde byl muž taktéž odsouzen k smrti přes Zoom, a to za zavraždění matky jeho zaměstnavatele. I tam se formát rozsudku dočkal smíšených reakcí ze stran humanitárních organizací a je otázkou, jak se k celé věci bude přistupovat v budoucnu. Precedens byl totiž vytvořen a bude na každé zemi, jak upraví své právní rámce, aby rozsudky online mohla vykonávat.

Zoom mezitím těží z obrovského náporu lidí, kteří stále preferují digitální kontakt než ten reálný. Nevyhnuly se mu ovšem i značné problémy s bezpečností a ochranou soukromí uživatelů, což je důvod, proč firma pod taktovkou Erica Yuana před nedávnem koupila startup Keybase, s jehož pomocí vybaví hovory koncovým šifrováním.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym